• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

instrumente de lucru

Claudia ne recomanda o lucrare, Annette Defaveri – Biblioteca publică Vancouver şi  Andre Gagnon – Biblioteca publică Regina, Canada: Working together: community-led libraries toolkit

Am parcurs-o si am găsit-o extrem de interesantă şi de utilă.

Cartea este rezultatul unui proiect propus de biblioteca Vancouver Working Together în 2004, proiect pentru dezvotarea metodelor de lucru ale bibliotecilor cu comunităţile defavorizate , prin abordarea directă a acestora.

Premisele erau îmbogăţirea serviciilor bibliotecii în slujba întregii comunităţi, corelate cu realitatea pe care şi noi o putem observa că nu întreaga comunitate cunoaşte şi foloseşte aceste servicii. În acest proiect a fost aleasă pentru abordare populaţia zonelor urbane defavorizate atinse de fenomenul de excluziune socială .

Descrierea proiectului ne oferă instrumente de lucru valabile, bine descrise şi exemplificate care pot fi adaptate necesităţilor noastre.

Foarte interesante şi utile mi s-au părut  capitolele   Community maping, şi Relationship building.

Maparea comunităţii, instituţională şi cea socială, ca tehnică de adunare de informaţii,e foarte utilă pentru a şti pentru cine lucrăm şi dacă oferta noastră se suprapune peste necesităţile comunităţii unde funcţionăm.Desigur fiecare poate să-şi propună propia mapare urmărind un anumit grup ţintă, ca în proiect, sau să o facă generală, pe cartier, comună, oraş.Maparea socială mi s-a părut extrem de interesantă o adevărată provocare.

Crearea de relaţii e un instrument de ajutor pentru că oferă bibliotecarului pas cu pas tehnici şi metode pentru a se apropia de comunitate ca reprezentant al bibliotecii.Şi totul făcut în exteriorul bibliotecii, prin prezenţa în mijlocul celor pe care dorim să ne devină viitori utilizatori, prin câştigarea încrederii pas cu pas, crearea unor relaţii bazate pe respect reciproc, comunicare , ascultare ..   

Noţiunile luate separat nu-mi erau străine dar aici sunt adunate toate, explicate şi exemplificate, facând din lucrare un instrument de lucru foarte util.

Vouă cum vi se pare?

2 răspunsuri

 1. Toolkitup pe care colegii canadieni il propun este rezultatul lucrului in mai multe comunitati pentru a afla care sunt adevaratele lor nevoi. Deoarece priveste comunitatile de la nivelul lor si nu de undeva de sus mi se pare ca are un potential mare de adaptare la situatia din Romania.

  Da, instrumentul pe care ni-l ofera este foarte util dar cati bibliotecari sunt dispusi sa il incerce? Dupa cum spun si autorii, bibliotecari care nu au problemele zilnice sau istoriile triste ale bibliotecile noastre (recente) s-au opus si li s-a parut grea o astfel de abordare a comunitatii. Se poate spera ca la noi o sa fie mai bine primita?

  Si o gluma legata de cum se poate lucra pentru comunitati in biblioteci la unshelved.

 2. Tocmai istoriile triste ale bibliotecilor noastre ar putea fi schimbate in stilul proactiv propus de lucrare.

  Totul trebuie adaptat nevoilor care apar la nivel local.
  Chiar in lucrarile noastre de specialitate se vorbeste despre tipuri de utilizatori, despre acei membri ai comunitatii care nu utilizeaza serviciile bibliotecii, care pot deveni publicul tinta a unor proiecte si activitati propuse de biblioteca.Si pe de alta parte stiu multi colegi care sunt obisnuiti sa iasa in spatii neconventionale ca reprezentanti ai bibliotecii.
  Ajutorul vine prin descrierea , de exemplu a felului cum se construiesc relatiile, pas cu pas, cu multa rabdare si perseverenta .
  Lucrarea ca ansamblu inseamna pentru ei un proiect reusit , o lectura interesant de parcurs pentru noi. Ca sa o folosim ar trebui desfacuta in mici feliute si adaptata contextului nostru.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: