• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

‘Pe urmele aurarului din Sopron’

Impresii dintr-o tabara de lectura

In perioada 11-16 august un grup de 5 copii si tineri din Gheorgheni, insotiti de o bibliotecara (subsemnata) am avut ocazia sa participam la o tabara de lectura organizata de catre Biblioteca Oraseneasca din Balatonfured (Ungaria). Participarea noastra a fost posibila datorita colaborarii Asociatiei Pro Libris (asociatie ce functioneaza pe langa biblioteca) si Fundatia Furedi Jatekszin din Balatonfured, aceasta din urma suportand cheltuielile sederii noastre la Sopron.

Tabara ne-a oferit atat posibilitatea de a ne deplasa in spatiu, si a descoperi frumusetile arhitecturale si naturale ale unei regiuni necunoscute de catre noi pana acum, dar si o excursie in timp, cautand urme de veghe ale trecutului, imbinand cunostintele acumulate prin lectura cu impresii vizuale fixate in amintiri – adevarat, ajutat putin si prin tehnica moderna. Am avut ocazia sa admiram cladiri si monumente istorice, vestigii ale trecutului, dar am cunoscut si vraja lacului Ferto, iar foisorul Karoly ne-a deschis orizontul pana la indepartatul Schneeberg. Nu lipsea din program nici cartea, seara fiind dedicata lecturii. Bibliografia pentru tabara a fost data dinainte, si cuprindea atat volumul de povestiri ‘A soproni otvos nyomaban’ (Pe urmele aurarului din Sopron – de altfel si titlul taberei) de Liptak Gabor, dar si enciclopedii, dictionare si carti de copii in care erau prezentate mestesuguri de odinioara. Programul oferea si indeletniciri practice: copiii au confectionat articole din piele, au tesut covorase, au insirat margele. In penultima zi de tabara isi puteau verifica cunostintele acumulate printr-un concurs, iar seara prin diploma de participare fiecarui participant i s-a acordat cate un titlu de ‘Cel mai…’ sau ‘Cea mai’, atribuit prin vot secret de catre ceilalti participanti. Dintre multitudinea de titluri acordate amintesc doar cateva: Cavalerul taberei, Domnisoara de onoare a taberei, Fata/Baiatul cu ochii cei mai frumosi, Cel mai tanar participant, etc. Subsemnatei fiind atribuit titlul de Cel mai informat participant, m-am gandit sa informez si colegii mei de acasa despre ce se mai organizeaza prin alte tari pe teme bibliotecaresti.

Bakai Magdalena

Biblioteca Municipala Gheorgheni

 

 

 

 

 

 

 

 

2 răspunsuri

 1. Felicitari pentru titlu 🙂 de cel mai informat participant! Multumim de poveste. Nu ne-ai spus cum au fost selectati cei 5 participanti pentru aceasta tabara.

 2. Participantii au fost alesi dintre castigatorii concursului de creatie lansat in colaborare cu biblioteca din Balatonfured si Fundatia Furedi Jatekszin inca in februarie, pe tema ”Impreuna in Europa”. Dintre creatiile (peste 150 de desene si compuneri) sosite la concurs, 13 au fost trimise pentru Festivalul International ”Mindenkinek nyiljek virag” (O floare pentru fiecare / traducere libera) organizat la sfarsitul lunii mai la Balatonfured. (Si noi am organizat o expozitie si am acordat si premii de ziua copiilor.) Unul dintre castigatorii cei mai talentati a fost Berszan-Arus Bence, elev in clasa a VIII-a la sectia de arta de la Scoala Generale Vaskertes din Gheorgheni. Bence a mai castigat si la alte concursuri (http://nepmese.hu/cpg/displayimage.php?album=13&pos=4), a ilustrat chiar si o carte ( http://www.pallasakademia.ro/konyvek.php?id=413), iar cartea Gyergyoi mondak konyve (Cartea legendelor din Gheorgheni), editata de institutia nostra in 2008, contine mai multe ilustratii ale sale. Bence a fost unul dintre participanti, si au mai fost selectate 4 fete: Scoala gen. Vaskertes -1, Scoala gen. Fogarassy M. – 1, Liceul Sf. Nicolae – 2. Din pacate una dintre fetele selectate a renuntat in ultimul moment, ea fiind inlocuita cu una dintre cititoarele fidele de la sectia pentru copii.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: