„Carte cu baterie” – inventarul unui articol

În lumea cărţilor electronice nu există retur. Articolul lui Matei Martin îl are ca personaj principal pe Angel Ancin,  product manager  la iRex. iRex este o companie europeană ce produce cerneală electronică.

Ideea în discuţie o constituie cărţile electronice şi dispozitivele ce le conţin şi le fac citibile (pe lângă pc-urile de zi cu zi). Unul dintre aceste dispozitive este şi iLiad, ce permite crearea de bookmark-uri, iar răsfoitul, după spusele domnului Ancin, este şi el foarte uşos. E nevoie doar de un side-bar, iar fila electronică se întoarce precum orice altă filă. Se menţionează discutarea ideei de a adăuga aparatului capacitatea de a reproduce, într-un fel sau altul, mirosul hârtiei.  De altfel, întreaga experienţă tactilă, vizuală şi olfactivă ar putea fi încorporată printre talentele acestui reader.

Ajungându-se la cifre, se indică faptul că, anul trecut, iRex a vândut peste 50 000 de reader-e numai în Europa. În America, se menţionează,  se vând în jur de 100 000 de ebook-uri pe lună.

Nereprezentând o concurenţă ideii de librar sau de editor, cărţile electronice reprezintă un mediu diferit, o alternativă a tipăriturilor, una extrem de benefică editurilor deoarece, În lumea cărţilor electronice nu există retururi. Câte cărţi nu s-au întors la edituri, datorită interesului slab emanat de pe rafturile librăriilor.

Firma iRex deţine un număr de 50 000 de titluri, majoritatea în engleză.  În SUA un ebook costă 9 dolari, Anglia este tot cam pe acolo, în Spania  2+3 dolari.

Partea de sfârşit a articolului indică faptul că aceste biblioteci de buzunar au ca public ţintă oameni cu bani, cadre de conducere din companii, cu vârsta medie de 40 de ani. Spaţiul destinat lecturii, se aminteşte,  este în maşină sau la birou, şi  … pe apucate.

Concluzia articolului este … cu un ebook în buzunar, sigur o să pari mai cool şi chiar mai citit.

Astfel că un astfel de obiect poate întreţine, printre altele, imaginea cool a  middle-age-crisis- ului.

Ladies and gentleman start reading. 🙂

Reclame

5 răspunsuri

 1. mistake : NU 2+3 dolari, ci 2-3 dolari 🙂

 2. Ai uitat sa adaugi si niste preturi, Conform Wikipedia un iLiad costa €649 in Europe si $699 in SUA.

  Abundenta acestor produse si a cartilor electronice ar trebui sa ne puna pe ganduri. Cum vor putea bibliotecile de la noi sa ofere carti studentilor care le vor vrea in format electronic? Ce ar fi sa avem iLiad-uri de imprumutat pentru sala de lectura?

  Cartile (citite sau nu) au dat mereu impresia ca cel care le poseda ar fi mai citit si a fi citit era intr-o vreme cool. Acum e musai sa ai gadgetul cu pricina ca sa cresti in ochii celorlalti? Eu sper totusi ca nu si ca, inclusiv populatia vizata de aceasta tehnologie (conform articolului) stie acest lucru. Iar daca o sa isi cumpere produsul o sa faca efortul sa-l si foloseasca sisa citeasca cu el.

 3. Oare sa nu existe deloc concurenta? E-book-urile in Romania au prins repede mai ales in randurile elevilor de liceu si studentilor, dar cum copiatul de pe retele a cartilor electronice e in voga, oarevor cumpara aceste dispozitive?
  Sa nu existe retururi?

 4. Oare citesc cartile ce le copiaza de pe retele? Imi place ideea de a „fura” carti, in acest fel, (de pe retele) pentru a le citi ….. dar ma intreb daca nu e doar actul in sine cel care stabileste o valoare pe capul celui care copiaza carti … si cam atat ….ideea de cool, din pacate, a devenit congruenta cu a fi, printre altele, citit, chiara daca ultima carte citita, cu adevarat, …. nu exista.

 5. Cred ca ce ma deranjeaza cel mai tare, de fapt nu e deranjat, ci e trist, nu e faptul ca lectura pierde teren in fata altor stralucite actiuni ce le poti intreprinde azi (la orice varsta), ci faptul de a nu citi este o valoare, nu una exprimata, ci una simtita, interiorizata. Iar daca astfel de gadgeturi precum iLiad propovaduiesc lectura ca o actiune destinata celor de o anumita varsta si cu o anumita statura economica, ma tem ca simplul indem al parintilor adresat copiilor de a citi, nu va fi niciodata de ajuns.
  E acest scenariu exagerat? Sper !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: