Căutări şi rezultate cu Google

Altmarius ne informează despre ultimul anunţ legat de începerea construirii bibliotecii noastre Naţionale. Fiind curioasă să văd ce s-a mai scris în ultimul timp despre acest subiect dau o căutare pe Google destul de generală biblioteca nationala.
Iată cum arată primele rezultate (pe 5 septembrie dimineaţa):
După cum se vede (apăsaţi pe imagine pentru o versiune mai mare a ei) pagina BNR-ului este prima în listă şi are destul de multe opţiuni (produse şi servicii, carieră s.a.). Printre ele nu este însă şi catalogul bibliotecii. Pentru a ajunge la el trebuie fie ca cel ce caută să ştie cum i se spune, fie să caute pe pagina BNR. (Ca idee, de pe pagina BNR e nevoie de însă 3 clickuri pentru a ajunge la catalog). Trimiterea directă spre catalogul există printre primele rezultate de la Google însă vă las pe voi să ghiciţi care dintre linkuri ne duce la el…

Mi s-a părut foarte interesant că în lista de rezultate ale căutării pe poziţiile 4,5 şi 7 se află biblioteci naţionale neromâneşti. Abia acum am înţeles ce vroia să spuna directoarea bibliotecii naţionale din Singapore (a patra pe lista) când a prezentat la IFLA. Ea ne spunea cum instituţia ei a vrut să se facă prezentă pe internet si cum rolul unei biblioteci naţionale este şi de a prezenta acea ţară în faţa lumii. Prin urmare i se părea normal ca mare parte din căutările de pe internet care se referă la Singapore să ducă la situl bibliotecii. Aşadar munca unor bibliotecari consta în înţelegerea modului de indexare folosit de Google şi modificare sitului si a legaturilor de pe el astfel încât linkul spre situl bibliotecii să apară cât mai sus în lista rezultatelor. Dacă noi am căuta în română biblioteca Singapore primul link ne duce la situl lor. ( Nici library Romania nici biblioteca Romania nu are printre primele rezultate linkul spre BN.)

O altă descoperire interesantă mi se pare linkul al 6-lea spre situl www.biblioteca-nationala.ro.  Este vorba de un site de prezentare a aceleiaşi BN care nu a mai fost actualizat din 2006 (după cum se spune acolo). Voi ce ştiţi de acest site? A fost făcut de probă şi apoi s-a trecut la noul site?  Sincer mie mi se pare foarte interesant organizat şi cu un mare potenţial de a permite transparenţa atât de necesară în această instituşie. (Bănuiesc că de aici i se şi trage inactivitatea…) Ei bine, cu toate că există un site oficial al BN,  acest site fantoma biblioteca-nationala  face lunar trafic (mic dar trafic) după cum arata trafic.ro . Cuvintele folosite în căutări: biblioteca nationala.

O fi bine, n-o fi bine?

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: