Concursul de participare comunitară – luna august

În luna august au fost înscrise în concurs 5 proiecte. M-am uitat un pic peste ele  şi iată observaţiile mele:

Biblioteca Municipală Hunedoara cu Biblioteca – centru cultural-educaţional al comunităţii
Titlul spune tot. Cultural-educaţionalul nu este atât de legat de folosirea tehnologiei sau de implicarea comunităţii ca să aibă şanse în acest concurs. Totuşi mare parte dintre activităţile propuse (dacă nu toate) sunt foarte bune şi ar trebui puse în practică chiar şi fără acest grant.

Biblioteca Grădiştea, Vâlcea cu Biblioteca Publica Locala Grădistea – Centrul Cultural al Comunității

Promovarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic, natural si turistic al zonei in scopul cunoasterii si valorificarii precum si cresterea capacitații de comunicare si exprimare artistică a membrilor comunității

Proiectul e simpatic însă nu cred că are şanse. Implicarea comunităţii este minimă şi nu pare să se schimbe în viitor. E trist deoarece, deşi se vede clar cum un astel de proiect realizat de oameni inimoşi ar putea chiar să-i încurajeze pe oameni să folosească noile tehnologii, el nu reuseşte să convingă.

Biblioteca municipală Săcele, Braşov cu  Program de EDUcaţie destinat Cetăţenilor de Etnie ROmă(EDUCERO)

Dacă nu mă înşel acesta este primul proiect care are ca populaţie o comunitate de romi. Activităţile propuse sunt gândite destul de bine însă, deoarece nu se povesteşte prea mult despre comunitatea ţintă, tare îmi e că nu pot fi puse în practică.  În proiect se spune de 8 voluntari care ar învăţa şi apoi i-ar învăţa pe ceilalţi ceea ce ştiu dar nu se spune nicăieri dacă aceşti voluntari există, dacă cei din comunitate şi-au exprimat dorinţa să participe la un astfel de proiect. Unde mai pui că daca voluntarul acela este de etine romă nu înseamnă automat că o să ştie să prezinte informaţia mai bine comunităţii lui…

Biblioteca judeţeană Iaşi cu  Iaşul COOLtural- Hai să îndreptăm imaginea!

Printre obiective:

realizarea unei baze de date cu informaţii despre istoricul obiectivelor, informaţii despre evenimente la zi: expoziţii, concerte, seminarii, târguri, informaţii privind programul de funcţionare, adresă, telefon, persoane de contact etc.

+ materiale foto,video, prezentări Powerpoint.

Nimic nou, surprinzător . Poate faptul că a existat deja o preocupare în acest sens http://www.iasulcooltural.blogspot.com/

Centru de plasament Tătăraşi, Iaşi cu Pro – educaţia, o şansă pentru fiecare copil instituţionalizat

Cu aducerea tehnologiei  în punctul de împumut al bibliotecii judeţene din centrul de plasament se doreşte:

  • Organizarea unor cursuri de initiere, în utilizarea calculatoarelor (pe categorii de vârstă) şi de navigare pe internet.
  • Redactarea unor webliografii pe diverse teme solicitate de catre copii, folosind Internetul si resursele bibliotecii
  • Stimularea creativitatii ( dezvoltarea unor aptitudini ), a relatiilor de grup

Pot să înţeleg foarte bine nevoia acestui proiect şi comunitatea se poate implica destul de mult dacă doreşte. Programele propuse sunt interesante şi utile deşi unele sunt nerealiste.

Cred că juriul va avea o misiune grea deoarece propunerile din Săcele şi Iaşi (Tătăraşi) sunt bune. Eu aş merge pe proiectul celor de la centrul de plasament deoarece îmi plac multe din concursurile propuse pentru stimularea creativităţii şi muncii în echipă şi pentru că lucrul cu copiii şi tehnologia are mai multe şanse de succes chiar dacă cei care predau nu se pricep prea bine…pe când la adulţi, dacă învăţatea noilor tehnologii nu are la bază o nevoie stringentă,  trebuie făcută risipă de experienţă şi răbdare ca să se realizeze ceva.

Să vedem ce spune juriul.

Reclame

Un răspuns

  1. Dupa deliberari de mai bine de 24 de ore ( 🙂 ) juriul a hotarat sa dea banii celor din Sacele cu EDUCERO.
    Felicitari castigatorilor dar si celor care au pierdut la mustata. Spor la treaba tuturor!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: