• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 593.781 accesari

Sătulul nu crede celui flămând

Nu e asa ca nu v-ar fi interesat să ştiţi de simpozionul internaţional intitulat „Cartea. România. Europa. 500 de ani de la tipărirea primei cărţi pe teritoriul României” organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară Carol I sub Înaltul Patronaj al Patriarhiei Române, Academiei Române şi al Primariei Municipiului Bucureşti?

V-ar fi interesat cred, foarte putin, să ştiţi care ar fi secţiunile în cadrul simpozionului (Istoria cărţii europene; Biblioteca tradiţională şi ciberbiblioteca; Romanitate Orientală. Cultură şi civilizaţie.), cine este invitat să participe la acest simpozion http://www.bmms.ro/continut/xhtml/ro/Cartea_romania_europa-2.html sau care ar fi programul.

Total neinteresanta vi s-ar fi părut o astfel de informaţie. Nu?
Sper sincer ca nu! 

Oricum, indiferent de cum vi s-ar fi părut vouă, acest simpozion tocmai s-a incheiat cu succes. Puteti accesa imagini de la simpozion aici: http://bcub.ro/continut/aula/simpozion2008.html

Din ceea ce am reuşit să aflu despre acest simpozion se pare că s-a participat pe baza de invitaţie şi că,  pentru participanţi, toate cheltuielile legate de transport si cazare ai fost suportate de către organizatori.Şi noi care ne plângem că bibliotecile noastre nu au bani…

Acum ceva timp am răspuns pe Biblos unui email al doamnei Vali Constantinescu care,  puţinul de informaţie pe care îl avea îl împărţea cu noi cu bucurie. Acum însa, impresia pe care o am este ca marea majoritate a oamenilor din aceasta profesie suntem ca niste sărăntoci ce aşteaptăm să cada firmituri de la masa bogatului numai ca, vedeti dvs., acesta nici măcar nu lasă firmiturile să cadă pe jos. Le strănge şi le păstrează că nu se ştie niciodată…

Oameni buni, mi se pare inadmisibil ca sala să fie pe jumătate goală la o astfel de manifestare sau bibliotecari din bibliotecile organizatoare să nu ştie despre ea macar aşa, informativ. Cunosc cel puţin 3 profesionişti care ar fi dorit si ar fi putut să vadă expoziţia de carte veche organizată cu această ocazie. http://www.unibuc.ro/ro/anunturi_main_ro?wid=31442&func=viewSubmission&sid=2588…daca ar fi stiut de ea.

Trist si lipsit de profesionalism.

20 răspunsuri

 1. Printr-o prima stire, incerc sa va informez eu despre un eveniment ce tocmai se deruleaza la nivel judetean;
  printr-o a doua, despre un seminar international, tot pe tema cartii vechi, organizat la Valcea

  I. Intre 24-27 septembrie a.c. se desfasoara la Valcea Zilele Bibliotecii Judeţene, cu un bogat si divers program de manifestari (a intrat in traditia locala recenta ca, in aceeasi perioada, sa se sarbatoreasca si Zilele Fundatiei „Antim Ivireanul”).
  Activitatile care au cea mai apropiata legatura cu Biblioteca si utilizatorii sai sunt cele de vineri, 26 septembrie. In aceasta zi, in prezenta tuturor bibliotecarilor din judetul Valcea si a celorlalti invitati vor avea loc:
  – lansarea http://www.bibliotecivalcene.ro (proiectie cu demonstrarea functionalitatii portalului si atribuirea, pentru bibliotecarii din judet, a username-ului si parolei pentru sectiunea E-learning)
  – prezentarea anuala a ofertei Bibliotecii Judetene Valcea (proiectii-sinteza realizate de fiecare sectie, filiala, serviciu si compartiment al institutiei, sub genericul „Ce oferim utilizatorilor noştri?”
  – proiectie film documentar artistic „Călător prin locurile unde a vieţuit Sfântul Martir Antim Ivireanul“
  La noi, la Valcea, printr-un fericit concurs de imprejurari (generat de o competitie pe viata si pe moarte), despre evenimentele de acest fel organizate sau gazduite de Biblioteca prezinta stiri toate cele 3 televiziuni locale, cele 5 posturi de radio si minimum 10-12 publicatii scrise (din cele 16 de pe piata).

  II. Seminar International ,,Cartea veche – patrimoniu national, patrimoniu european”
  Intre 2 si 4 octombrie a.c., Biblioteca Judeteană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea organizeaza Seminarul International ,,Cartea veche – patrimoniu national, patrimoniu european”.

  Seminarul este dedicat implinirii a 500 de ani de la aparitia primelor tipărituri de la Bistrita si a Liturghierului lui Macarie (1508) si reprezinta incheierea manifestarilor sustinute material de Consiliul Judetean Valcea, care a finantat Proiectului dedicat Cartii vechi, realizat de B.J. Valcea.
  Menit sa contribuie la punerea in valoare a potentialului cultural al judetului Valcea, ca vatra de traditie carturareasca, evenimentul va fi onorat de prezenta urmatorilor invitati:
  __Cehia_
  Mgr. Łárka Kałpárková, directoare Biblioteca Kroměřížska , Kromeriz
  Mgr. Daniela Hebnarová, director adjunct
  Cyril Mesic
  Oldrich Kyller
  __Italia__
  Prof. Felice Storti, artist plastic, presedintele Asociatiei Nationale de Gandire Libera „Giordano Bruno”, Torino;
  Prof. Rosa Dalmiglio, operator intercultural UNESCO, Biblioteca Cesena, Roma;
  Prof. Luisa Marquardt, Universitatea de Studii „Roma 3”, Roma;
  Anna Rita de Lucca Mancini, jurnalista, responsabila la Ziarul Diplomatic din partea Guvernului Italian, membra in Comisia Nationala a Bibliotecilor Scolare, Roma;
  Giorgio Villa, poet, presedintele Bibliotecii Spessa Po, Milano;
  Maurizio Pavan, presedintele Bibliotecii Belgioso, Milano;
  ____Romania_
  Dan Matei, directorul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Robertina Stoica, analist- biolog in cadrul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Carmen Amarandei, analist-biolog in cadrul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Stefania Stefan, analist- biolog in cadrul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Silvia Nestorescu, profesor coordonator la Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura si secretar in cadrul Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania;
  Picui Lucretia, bibliotecar in cadrul sectiei „Colectii Speciale” a Bibliotecii Judetene „Dinicu Golescu” Arges;
  Rosoiu Magda, bibliotecar in cadrul sectiei „Colectii Speciale” a Bibliotecii Judetene „Dinicu Golescu” Arges;
  Antonescu Oana, bibliotecar in cadrul sectiei „Colectii Speciale” a Bibliotecii Judetene „Dinicu Golescu” Arges;
  Nicolae Babalau, directorul Bibliotecii Judetene „Alexandru si Aristia Aman” Dolj;
  Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii Judetene „Cristian Tell” Gorj;
  Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judetene „Ion Minulescu” Olt;
  Onuc Nemes Vintila, directorul Bibliotecii Judetene „Astra” Sibiu;

  Toate bune, tuturor!

  Programul Seminarului International
  ,,Cartea veche – patrimoniu national, patrimoniu european”
  dedicat implinirii a 500 de ani de la aparitia primelor tipărituri de la Bistrita-Valcea si a Liturghierului lui Macarie, in anul 1508

  Joi, 2 octombrie 2008, ora 17.00, Complexul Cultural Religios al Episcopiei
  • Prezentarea cartii „Ieromonahul Macarie, tipograf roman 1508-1512” de catre arhimandritul Veniamin Micle, autorul.
  Interventii:
  – Lector dr. Ion Soare, Universitatea din Pitesti, vicepresedinte al Forumului Cultural al Ramnicului;
  – Prof. drd. Marinoiu Costea;
  – Prof. univ. dr. Petru Pistol, Universitatea din Pitesti, Filiala Valcea;
  – Prof. dr. Ion Predescu, Colegiul Economic Valcea;

  • Prezentarea filmului „Lumina din adâncuri”
  – scenariu, Doru Motoc;
  – imagine, Claudiu Nită;
  Filmul a fost realizat prin Proiectul Bibliotecii Judetene finantat de Administratia Fondului Cultural National si Consiliul Judetean Valcea.

  Vineri, 3 octombrie 2008, ora 10.00, Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” Valcea, Sala de Conferinte

  Tema: „Biblioteca, spatiu de valorificare a mostenirii culturale” ;

  – ora 10.00-12.00, Interventiile invitatilor;
  – ora 15.00, Vizita la Arhivele Nationale ale Statului Valcea;
  – ora 17.00, Vernisajul expozitiei “Ilustratie dupa Giordano Bruno”;
  autor Felice Storti, presedintele Asociatiei Nationale de Gandire Libera
  „Giordano Bruno”- Torino, Italia;
  – ora 18.00, Concertul Ansamblului de Muzica Veche condus de soprana Georgeta Stoleru, moment sponsorizat de firmele Enduro si Motoractive ;
  Sambata, 4 octombrie 2008, Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul”, Sala de Conferinte

  – ora 10.00-12.00, Continuarea interventiilor;
  – ora 15.00, Vizita la Muzeul Satului Valcean, Bujoreni;
  – ora 20.00, Seara festiva.

 2. Imi pare foarte rau sa vad cum un eveniment de exceptie este minimalizat cu evidenta rea credinta. Simpozionul consacrat sarbatoririi celor 500 de ani de la aparitia primei tiparituri pe teritoriul Romaniei a fost anuntat inca din vara. Data limita de inscriere a fost 15 IULIE. Este adevarat ca s-au facut si invitatii nominale, pentru ca s-a dorit ca acolo sa se afle specialisti veritabili in domeniul cartii vechi, si nu participanti “de profesie”, caracuda, vorba lui Caragiale. In lista participantilor pot fi recunoscute destule personalitati de marca in domeniul cartii vechi si al biblioteconomiei mondiale… Cine crede ca presedinta IFLA vine in Romania, cu avionul, la ora 12 noaptea, doar pentru o masa la Carul cu Bere, se inseala amarnic… Programul a fost foarte incarcat si s-a respectat cu strictete, moderatorii veniti din Franta neadmitind nici un fel de dezertari. Afirmatia ca sala a fost goala e falsa si tendentioasa. La deschidere, aula a fost plina, dar sectiunile s-au desfasurat in sali diferite. Imaginile postate sint doar din timpul uneia din cele 3 sectiuni si de aceea participantii par putin numerosi. Expozitia de carte veche a fost organizata de Protopopul Romanului si de BCU BUCURESTI. Prin urmare, circotasii chiar nu au “obiectul muncii”, pentru ca mingea a fost tot timpul in terenul lor. Denigrarea de pe margine e comoda si, cu siguranta, in unele cazuri, singura cale pentru a scapa de frustrari, dar e teribil de greu de facut ceva temeinic. Din fericire, insa, valoarea se recomanda singura, iar ceea ce va ramine dupa incheierea Simpozionului sint contactele culturale stabilite cu aceasta ocazie si nu birfa de pe bloguri. Cu prietenie, Elena Chiaburu.

 3. Daca sunteti mai informata decat noi ne puteti spune unde si cum a fost facut anuntul acestui simpozion in vara? De ce bibliotecari BM si BCU nu stiau de el daca chiar a fost anuntat? De ce nu s-a considerat important trimiterea unui anunt pe Biblos?

  Din experienta dvs este foarte des intalnita practica aceasta ca sa ai termenul limita de inscriere cu 2 luni inainte pentru un asemenea eveniment?

  Despre simpozion nu am spus nimic deoarece nu aveam de unde sa stiu nimic in plus fata de ce este pus pe net. Minimizarea nu vine de la mine. Organizatorii prin neutilizarea canalelor de comunicare profesionala existente au facut sa existe aceasta minimizare a simpozionului. Tocmai de la asta vine si supararea. Cu un asemenea eveniment major se putea iesi in fata comunitatii profesionale, demonstra ca le pasa, ca ii intereseaza cu adevarat ca cei mai buni sa participe… Nu s-a facut acest lucru si acum tot cei „saraci” sunt vinovati…evident…

  Daca dvs. credeti ca pe blogul acesta se barfeste atunci as putea sa va intreb de ce ati lasat comentariul aici si nu ati raspuns pe biblos care esta pana la urma o lista de discutii profesionale?

 4. Valentin si toti cei care mai vor sa anunte pe viitor astfel de evenimente care ar putea sa ii intereseze pe colegii nostri (si nu ii deranjeaza sa faca acest lucru pe un blog unde se barfeste :P):
  avem in stanga paginii un link care spune asa: Clic aici pentru a ne anunţa un eveniment care să apară în calendar.. Daca il deschideti puteti sa ne lasati un mesaj acolo cu datele evenimentului si date de contact si il adaugam noi in calendarul existent.

 5. Anuntul a fost facut pe site-ul Bibliotecii Metropolitane, care si-a actualizat informatiile in permanenta, eliminindu-le pe cele a caror termen a trecut, si de aceea nu se mai gasesc datele initiale. Ceea ce se vede acum pe site este ultima informatie, postata cu citeva zile inainte de inceperea Simpozionului. Nu am suficienta experienta in materie de participari la simpozioane, motiv pentru care nu va pot raspunde la al doilea paragraf interogativ, dar pentru mine a fost suficient timpul sa pregatesc o lucrare, sa o traduc in limba engleza si sa-i fac rezumatul de rigoare, la mijlocul lunii iulie, pentru ca domeniul cartii vechi imi este foarte bine cunoscut. Daca are vreo importanta, eu fac parte dintre cei invitati nominal, cu o zi inainte de incheierea inscrierilor, in speta. Si daca numele meu nu va spune nimic prin asociere cu cartea veche, nu e problema mea. Cu siguranta, traim in lumi diferite si avem sisteme de valori diferite. In fine, nu am raspuns pe Biblos din cauza ca, cel putin la mine, mesajul dv. initial a ajuns trunchiat, fara interogatiile din final. Mesajul primit de mine pe Biblios se incheie cu adresa de la care se pot vedea pozele. Apar in ele cei doi directori de la BCU Bucuresti, parea o stire printre altele si atit. Nedumeririle dv., ca sa folosesc un eufemism, au ramas pe Probib.

 6. Doamna Elena, aici nu s-a pus in discutie competenta nimanui in ceea ce priveste tema simpozionului. Cartea veche nu este specializarea mea dar nu vad de ce ar putea acest lucru sa ma impiedice sa imi doresc, de exemplu, ca la o astfel de manifestare sa participe studenti la doctorat care studiaza cartea veche dar lucreaza norma intreaga undeva intr-o biblioteca publica prin tara. Puteti sa imi spuneti va rog, daca nu ati fi fost contactata direct, ati fi stiut de acest simpozion? Dupa ce ati aflat de el ati transmis stirea mai departe colegilor dvs? Ce mijloace de transmitere a informatiei ati folosit?

  De obicei la astfel de manifestiari daca finantatorul doreste are optiunea sa invite pe cine crede de cuviinta sa contribuie. (Obiceiul este insa sa ai un concurs de abstracte si/sau articole pe baza carora sa selectezi oamenii pe care ii inviti) Din ceea ce stiu, am observat si am aflat de la cei mai umblati, foarte foarte rar in meseria noastra prezentarile se fac doar in fata celor care au venit cu articole. Publicul care participa la aceste manifestari poate fi „din lumi diferite” mai ales daca practica aceeasi profesie si daca isi doreste sa ia parte la ele. La mine la scoala de exemplu orice manifestare la care sunt invitati de marca dar nu numai este inregistrata audio, arhivata si postata pe net asa incat ea sa poate fi accesata oricand dupa aceea.

  In legatura cu mesajul de pe Biblos nu a ajuns truncat la dvs. asa l-am postat eu. Nu prea inteleg totusi, recitind ultima parte, unde anume vi se pare ca e loc de barfa? Da frustrae e, cat incape dar vedeti dvs. nu e ciuda ca nu am fost eu sau cutare invitata…ci frustrare ca nici macar firmiturile nu ajung la cei care au atata nevoie de ele. De ce trebuie sa ai un (re)nume in carte veche ca sa poti sa iei parte, in public, la un astfel de simpozion???

 7. Este o vorbă care îmi place tare mult: „Oriunde te uiţi, poţi să vezi ceva.” Adică, mi-am zis eu, poţi să înveţi şi cum să faci, dar şi cum să nu faci.

  Vreau să mulţumesc domnului Valentin Smedescu pentru informaţiile complete şi interesante pe care a avut amabilitatea să ni le pună la dispoziţie. Prilej de a învăţa. Mi-a plăcut totul în mesajul său, inclusiv tonul folosit.

  Pe de altă parte am mai văzut şi o lume închisă, a elitelor, cercetători şi specialişti (dar mai puţin bibliotecari). Uite cum scrie în anunţul evenimentului care a stârnit discuţia: „La eveniment vor participa invitaţi din ţară şi străinătate, profesori universitari, cercetători, filologi, specialişti în domeniu.” Dispuşi să cerceteze şi să publice, dar mai puţin să ofere.
  Altfel cum s-ar putea explica de ce colecţiile speciale sunt ca şi inexistente în procesul de informatizare şi de ce „Catalogul colectiv al cărţii vechi româneşti” pe care doreşte CIMEC să-l pună la dispoziţia tuturor nu este finalizat. Să nu-mi spuneţi de cataloagele tipărite, foarte valoroase, realizate de diferite instituţii. Hai să privim şi aşa lucrurile: cu acelaşi efort, ba chiar cu mult mai puţin, se puteau realiza baze de date informatizate (facilitând şi tipărirea ulterioară). Diferenţa ar fi fost în aria de răspândire: tirajul confidenţial al celor tipărite faţă de accesibilitatea pe internet şi, desigur, în cazul bazelor de date autorul nu este vizibil, munca de bibliotecar fiind (lucrul mi se pare firesc) anonimă.

  PS. Ştie cineva dacă s-a digitizat Liturghierul lui Macarie şi dacă da, unde poate fi văzut?

 8. Multumesc, doamna Dragota,
  Excelent ati pus problema. N-o sa inteleg in veci de ce – si in privintza digitizarii – avem tot atatea „obicee” cate-s si „bordeie”…
  De parca nu ajungea cat suntem de divizati ca natie, mai ‘trebuie” sa dovedim zi de zi cat suntem de divizati si ca biblitotecari…
  Evident ca trebuia sa avem demult un catalog colectiv electronic complet al cartii vechi romanesti – carte deschisa la dispozitia tuturor romanilor si a lumii intregi…
  Mai mult decat atat, ar fi trebuit ca la aceasta ora sa avem baze de date electronice, free, cu toate operele scriitorilor romani si straini pentru tot ce nu intra sub incidenta legilor privind drepturile de autor, si chiar si pentru cele cu drepturi de autor, ca exista (si) foarte multe biblioteci/universitati sau organizatii/ organisme, chiar si persoane fizice dispuse sa plateasca pentru un clik prin care descarca X studiu/nuvela/poezie/roman a lui Y scriitor/poet/cercetator/traducator etc…
  Ar fi trebuit, de pilda, revenind la „vechi” sa avem unde (de unde) vedea (descarca/ printa), chiar si platind drepturi de autor “Cronicum Pictum Vindobonense” – cu referile ei la inceputurile statului feudal Tzara romaneasca, sa vedem integral – prin intermediul „minunii” reprezentata de Internet si de tehnologiile moderne – letopisetzele, cartile religioase, pravilele, actele de danie ale voievozilor, acte de atestare documentara, de aplicare a legiuirilor medievale, vechi si mai noi, tratatele intre state (cele nesecretizate, desigur) etc. etc. etc…
  Nu avem nicio sansa sa ne putem manifeta coerent, complet si eficace identitatea culturala, daca nu ne preocupa astfel de lucruri si daca preferam sa jucam la nesfarsit in „Divizia judeteana”, minunand-ne si excitandu-ne de ce buni si fara egal in lume suntem noi!!!

  …ar fi multe de scris… constat, amar, ca „mai e mult pana departe”

  Toate bune!

 9. Adevarul este ca o astfel de manifestare merita o vizibilitate pe Internet cu muuuult mai mare. Lucruri precum site-ul seminarului, filmarea si postarea interventiilor, daca nu transmiterea lor in direct pe Internet sunt mijloace de difuzare obisnuite astazi si care nu costa aproape nimic. La fel postarile pe blogul personal sau pe miniblog din partea participantilor care asista si care informeaza concomitent manifestarii . Biblioteconomia romaneasca insa este muta in aceasta privinta.
  Infatuarea si iritatea doamnei Elena Chiaburu sunt nepotrivite in acest caz. Oricum, salut prezenta domnului Ion Iliescu, omul care a distrus invatamantul romanesc. El intr-adevar merita sa fie prezent in detrimentrul bibliotecarului comun care avea curiozitatea sa urmareasca pe Internet temele in discutie care sunt foarte generale si pot interesa pe oricine.

  Si de ce se sterg informatiile care nu mai sunt de actualitate? Nu mai incap pe server?

 10. Imi permit sa intervin pentru ultima data in aceasta chestiune, pentru ca, realmente, am lucruri mult mai importante de facut decit sa-mi pierd vremea cu dispute sterile. Dragi colegi, fara sa vreti, ati conferit o mare vizibilitate Simpozionului consacrat celor 500 de ani de la prima tiparitura romaneasca. O relatare onesta a evenimentului n-ar fi facut altceva decit sa ingroape stirea… Dar trunchierea informatiei si trimiterea ei in mod deliberat in locuri diferite, pentru a ajunge in forme diferite, la cititori diferiti, precum si tonul interogativ-dispretuitor folosit de preopinentii care de care mai patimas, i-au asigurat publicitatea… Domnule Marin Pruteanu, Ion Iliescu n-a fost acolo… Evident, nu sinteti deloc obligat sa vorbiti in cunostinta de cauza, dar daca tot obisnuiti sa fabulati, macar puneti-va imaginatia in slujba unei intreprinderi mai bune… Cu prietenie, Elena Chiaburu.

 11. As fi recunoscatoare daca unii dintre specialistii care au participat la seminariile (Bucuresti si Valcea) despre sarbatorirea a 500 ani de la aparitia primei tiparituri pe teritoriul romanesc, ar putea pune la dispozitia celor interesati de pe blogul ProLibro autorii si titlurile comunicarilor prevazute, si ar putea face, eventual, unele comentarii de fond.
  Cu respect pentru toti, Florica Campeanu

 12. Doamna Ioana Dragota intreba daca stie cineva ceva despre digitizarea Liturghierului lui Macarie. In lipsa digitizarii, poate ca dansa stie deja despre editia facsimilata aparuta in acest an. Daca nu, la o cautare sumara cu Google, imi rezulta ca la
  http://www.ziare.ro/1218177288-Vara_la_Biblioteca_Academiei_Romane
  se anunta publicarea nu digitizata, dar in editie facsimilata, in vara acestui an, a exemplarului n. 1 al Bibliotecii Academiei Romane (care face parte din primul tiraj, 1508). Editorii sunt Arhiepiscopia Târgoviştei şi Biblioteca Academiei Române.
  Intr-o interventie mai ampla in acest moment favorabil, poate ca nu ar fi imposibil de convins editorii sa publice si versiunea digitizata, daca nu cumva initiativa va fi si fost preluata de vreo alta institutie, intr-un alt context.

 13. Pentru doamna Florica Campeanu: Seminarul de la Ramnicu-Valcea nu a avut inca loc. Imediat dupa ce se va consuma si imi voi face o parere despre ce si cum, voi posta eu insumi pe Prolibro informatii precum cele solicitate de Dvs…

 14. Raspund singura la o parte a intrebarii mele din 29.09, ora 12.09, caci in cautarea cu Google, am gasit si aceasta informatie la
  http://www.bjai.ro/node/219
  si la http://www.ramnic.ro/index.php?articol=17851&anul=2008&luna=09&ziua=24

  PROGRAM
  24 – 27 septembrie 2008
  Locaţia: Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”

  Miercuri, 24 septembrie
  Orele 17.00: Sala de conferinţe
  Deschiderea celei de-a VI-a ediţii a „Zilelor Bibliotecii Judeţene” şi ale Fundaţiei culturale “Sfântul Antim Ivireanul”
  Cuvântul prof. Sanda – Augustina Constantinescu, director Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea şi al prof. dr. Ioan St. Lazăr, preşedinte executiv al Fundaţiei Culturale “Sfântul Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea
  • Lansarea revistei “Lumina Lumii” nr. 17 (2008)
  • Medalion “Dan Horia Mazilu – un titan al cercetării literaturii noastre vechi”prezintă: prof. univ. dr. Dan Zamfirescu
  • „Călători prin locurile unde a vieţuit Sfântul Antim Ivireanul” – reuniune cu participarea:
  – ieromonah drd. Varahiil Bănăţeanul, stareţul sfintei mănăstiri Snagov
  – arhim. dr. Mihail, stareţul sfintei mănăstiri Antim – Bucureşti
  – proiecţii de filme documentare

  Joi, 25 septembrie
  Ora 10.00: Sala de expoziţii – etajul I: CENTRUL DE STUDII MEDIEVALE “ANTIM IVIREANUL”, – a VI-a sesiune anuală de comunicări ştiinţifice.
  Partea I: 500 de ani de la prima tipăritură românească: Liturghierul lui Macarie (1508)
  conf. univ. dr. Agnes Eris, Universitatea “Valahia” – Târgovişte: Controverse privind locul de apariţie a Liturghierului lui Macarie
  prof. univ. dr. Victor Petrescu, Universitatea “Valahia” – Târgovişte: Primele tipărituri pe teritoriul românesc. Ipoteze şi ipostaze
  prof. drd. Costea Marinoiu, Rm. Vâlcea, Argumente pentru localizarea tipăririi Liturghierului lui Macarie la mănăstirea Bistriţa olteană
  lector univ. dr. Ion Soare, Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: Arhim. Veniamin Micle – primul monograf al lui Macarie, tipograful de la 1508
  arhim. dr. Veniamin Micle, Sfânta mănăstire Bistriţa: Macarie, tipograf român şi tipografia lui de la Bistriţa
  – moderator: dr. Doru Bădără

  Ora 11.30: Partea a II-a: Sfântul Antim Ivireanul în memoria culturală
  1. prof. univ. dr. Radu ştefan Vergatti, Universitatea “Valahia” – Târgovişte: Circulaţia cărţii, începuturile umanismului românesc şi Antim Ivireanul
  2. conf. univ. dr. Luiza Marinescu, Universitatea “Spiru Haret” – Bucureşti: Retorica lucrărilor Sfântului Antim Ivireanul
  3. prof. univ. dr. Dan Horia Mazilu, membru corespondent al Academiei Române: Antim Ivireanul – Topoi
  4. conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr, Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: Antim Ivireanul în viziunea lui Dan Horia Mazilu
  5. pr. dr. Ion Gavrilă, Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” – Rm. Vâlcea: Filothei sîn Agăi Jipei, colaborator al lui Antim Ivireanul şi rolul lui în adaptarea pe stil românesc a cântărilor bisericeşti
  – moderator: prof. univ. dr. Dan Zamfirescu
  Orele 16.30: Sala Universitarilor – etajul III
  Partea a III-a: Alte cercetări de cultură medievală
  1. lector univ. dr. Laura Lazăr – Zăvăleanu, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca: Cronicile -sensul privirii, de la vocaţia ansamblului la expresivitatea detaliului
  2. conf. univ. dr. Lavinia Bănică, Universitatea din Piteşti: titlu rezervat
  3. dr. Doru Bădără, şef de secţie – Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” Bucureşti: ştiri despre arta tipografică în cartea veche românească
  4. prof. dr. Dorin Teodorescu, director Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Judeţului Olt: Completări la Bibliografia Românească Veche, din cărţile tipărite la Râmnic
  5. pr. drd. Constantin Mănescu-Horezu, parohia Urşani-Horezu: Biserica din Vioreşti-Slătioara (jud. Vâlcea)
  -moderator: prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti

  Orele 17.30: Partea a IV-a: Secţiunea Tineri cercetători
  1. Daniela-Mariana Păun-Stan, absolventă, Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: Implicaţii filologice şi teologice în tălmăciri de la sfârşitul secolului al XVII-lea ale Evangheliei lui Ioan
  2. Roxana-Aurora Mărăcine-Duţă, absolventă, Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: O comparaţie între Evanghelia lui Antim Ivireanul din 1697 şi Evanghelia din 1723 a lui Popa Stoica Iacovici
  3. Ana Maria Dumitrescu, Sanda Aura, studente III-Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: Însemnări pe un Apostol tipărit la Buzău, în 1704
  4. Elena Iulia Diţoiu, mstd.-Universitatea din Piteşti: Ziua Indictului (1 septembrie) în “Antologhionul” tipărit de Antim Ivireanul la Râmnic, în 1705
  5. Adriana Gorgos, mstd.-Universitatea din Bucureşti: În ce chip se cade să fie confesiunea, în Cuvântul de Învăţătură tălmăcit de Antim Ivireanul
  6. prof. Cristina Posteucă, mstd.-Universitatea din Bucureşti: Constantin Brâncoveanu şi daniile lui la aşezămintele ortodoxe orientale
  7. Ana-Maria Mihail, mstd.-Universitatea din Bucureşti: Formule ale afectivităţii în limba română veche: tiparul de construcţie “cel creştin de om”, “ciastă săracă de ţară”
  8. Elena-Andreea Fierucă, studentă III-Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: Un comentariu la gravurile lui Mihail Atanasievici, incluse în Penticostarul, Râmnic, 1743
  9. Elena-Lavinia Diaconescu, studentă III-Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: Motive literare şi teologice în “Predoslovia” episcopului Climent la “Penticostarul” râmnicean din 1743
  10. Ana-Maria Georgescu, studentă III – Universitatea din Piteşti, filiala Rm. Vâlcea: 100 de ani de “limba vechilor Cazanii” româneşti (1643-1748)
  11. drd. Carmen Drăgan, Institutul de teorie şi critică literară “G. Călinescu”-Bucureşti: Biserici şi mănăstiri din România cu hramul Maicii Domnului
  – în context, proiecţii exemplificative
  – moderator: dr. Dorin Teodorescu

  Vineri, 26 septembrie
  Ora 10.00: Sala de conferinţe: „Reuniunea anuală a bibliotecarilor din judeţ”
  – în context: prezentarea filmului documentar-artistic “Călători prin locurile unde a vieţuit Sfântul Antim Ivireanul”(II)- scenariul şi regia: Ioan St. Lazăr, imaginea: Valentin Şchiopu-Mateiu
  Orele 12.00: Sala Consiliului Local al Primăriei Râmnicului
  – conferinţa acad. Răzvan Theodorescu pe tema “Doi titani ai evului mediu românesc: Constantin Brâncoveanu şi Antim Ivireanul”.

  Din acceasi cautare cu Google am gasit la: http://www.ziarullumina.ro/articole;654;1;13630;0;Epopeea-Liturghiei-in-spatiul-romanesc.html
  articolul intitulat
  <> care contine m. multe amanunte despre editia facsimilata, si din care citez:
  „…Liturghierul lui Macarie“, capodoperă a spiritualităţii şi culturii româneşti, a fost retipărit, anul aceasta, în ediţie jubiliară, la Târgovişte. Ediţia jubiliară a Liturghierului macarian se prezintă în două variante: una, în varianta reprint, într-un tiraj mai redus, pe hârtie de mână şi în legătură din piele, în tehnica epocii lui Macarie, iar alta, într-un tiraj mai mare, realizat la „Monitorul Oficial“, în condiţii grafice de excepţie, prezentându-se cititorului într-o casetă care cuprinde două volume. Primul cuprinde, în 250 de pagini, textul facsimilat al ieromonahului Macarie de la 1508, iar cel de al doilea volum, în 247 de pagini, cuprinde „Prefaţa“ semnată de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, prima traducere a textului macarian, studii şi „Epilogurile celor trei cărţi tipărite de ieromonahul Macarie (1508-1512). Este important de precizat că Liturghierul macarian reprezintă o formă rară a liturghierului slav, datorită prezenţei „Învăţăturii Sfântului Vasile cel Mare pentru preoţi“. De asemenea, unele rugăciuni prezente la sfârşitul cărţii sunt foarte rare şi se regăsesc numai în textul slav al unui manuscris din secolul al XVI-lea.”

  Cer scuze pentru lungimea mesajului, dar cred ca merita osteneala.

 15. Doamna Campeanu, iertat sa fiu, dar vorbim despre lucruri diferite.
  Dvs. ati gasit pe google informatii despre „Zilele Bibliotecii Judeţene” şi ale Fundaţiei culturale “Sfântul Antim Ivireanul” (care tocmai s-au incheiat) iar eu despre Seminarul care se va desfasura…
  Noi am hotarat ca „Sarbatorirea a 500 ani de la aparitia primei tiparituri pe teritoriul romanesc” sa se realizeze – la Valcea – in cadrul Seminarului international International ,,Cartea veche – patrimoniu national, patrimoniu european”. E adevarat (de aici s-a produs probabil confuzia) ca a in cadrul Zilelor Bibliotecii” au fost si manifestari sau comunicari dedicate cartii vechi…
  Reiau ce am scris in septembrie 25th, 2008 at 7:11:

  Intre 2 si 4 octombrie a.c., Biblioteca Judeteană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea organizeaza Seminarul International ,,Cartea veche – patrimoniu national, patrimoniu european”.

  Seminarul este dedicat implinirii a 500 de ani de la aparitia primelor tipărituri de la Bistrita si a Liturghierului lui Macarie (1508) si reprezinta incheierea manifestarilor sustinute material de Consiliul Judetean Valcea, care a finantat Proiectului dedicat Cartii vechi, realizat de B.J. Valcea.
  Menit sa contribuie la punerea in valoare a potentialului cultural al judetului Valcea, ca vatra de traditie carturareasca, evenimentul va fi onorat de prezenta urmatorilor invitati:
  __Cehia_
  Mgr. Łárka Kałpárková, directoare Biblioteca Kroměřížska , Kromeriz
  Mgr. Daniela Hebnarová, director adjunct
  Cyril Mesic
  Oldrich Kyller
  __Italia__
  Prof. Felice Storti, artist plastic, presedintele Asociatiei Nationale de Gandire Libera „Giordano Bruno”, Torino;
  Prof. Rosa Dalmiglio, operator intercultural UNESCO, Biblioteca Cesena, Roma;
  Prof. Luisa Marquardt, Universitatea de Studii “Roma 3″, Roma;
  Anna Rita de Lucca Mancini, jurnalista, responsabila la Ziarul Diplomatic din partea Guvernului Italian, membra in Comisia Nationala a Bibliotecilor Scolare, Roma;
  Giorgio Villa, poet, presedintele Bibliotecii Spessa Po, Milano;
  Maurizio Pavan, presedintele Bibliotecii Belgioso, Milano;
  ____Romania_
  Dan Matei, directorul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Robertina Stoica, analist- biolog in cadrul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Carmen Amarandei, analist-biolog in cadrul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Stefania Stefan, analist- biolog in cadrul Institutului de Memorie Culturala al Romaniei;
  Silvia Nestorescu, profesor coordonator la Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura si secretar in cadrul Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania;
  Picui Lucretia, bibliotecar in cadrul sectiei “Colectii Speciale” a Bibliotecii Judetene “Dinicu Golescu” Arges;
  Rosoiu Magda, bibliotecar in cadrul sectiei “Colectii Speciale” a Bibliotecii Judetene “Dinicu Golescu” Arges;
  Antonescu Oana, bibliotecar in cadrul sectiei “Colectii Speciale” a Bibliotecii Judetene “Dinicu Golescu” Arges;
  Nicolae Babalau, directorul Bibliotecii Judetene “Alexandru si Aristia Aman” Dolj;
  Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii Judetene “Cristian Tell” Gorj;
  Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judetene “Ion Minulescu” Olt;
  Onuc Nemes Vintila, directorul Bibliotecii Judetene “Astra” Sibiu;

  Programul Seminarului International de la Valcea
  ,,Cartea veche – patrimoniu national, patrimoniu european”
  dedicat implinirii a 500 de ani de la aparitia primelor tipărituri de la Bistrita-Valcea si a Liturghierului lui Macarie, in anul 1508

  Joi, 2 octombrie 2008, ora 17.00, Complexul Cultural Religios al Episcopiei
  • Prezentarea cartii “Ieromonahul Macarie, tipograf roman 1508-1512″ de catre arhimandritul Veniamin Micle, autorul.
  Interventii:
  – Lector dr. Ion Soare, Universitatea din Pitesti, vicepresedinte al Forumului Cultural al Ramnicului;
  – Prof. drd. Marinoiu Costea;
  – Prof. univ. dr. Petru Pistol, Universitatea din Pitesti, Filiala Valcea;
  – Prof. dr. Ion Predescu, Colegiul Economic Valcea;

  • Prezentarea filmului “Lumina din adâncuri”
  – scenariu, Doru Motoc;
  – imagine, Claudiu Nită;
  Filmul a fost realizat prin Proiectul Bibliotecii Judetene finantat de Administratia Fondului Cultural National si Consiliul Judetean Valcea.

  Vineri, 3 octombrie 2008, ora 10.00, Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul” Valcea, Sala de Conferinte

  Tema: “Biblioteca, spatiu de valorificare a mostenirii culturale” ;

  – ora 10.00-12.00, Interventiile invitatilor;
  – ora 15.00, Vizita la Arhivele Nationale ale Statului Valcea;
  – ora 17.00, Vernisajul expozitiei “Ilustratie dupa Giordano Bruno”;
  autor Felice Storti, presedintele Asociatiei Nationale de Gandire Libera
  “Giordano Bruno”- Torino, Italia;
  – ora 18.00, Concertul Ansamblului de Muzica Veche condus de soprana Georgeta Stoleru, moment sponsorizat de firmele Enduro si Motoractive ;
  Sambata, 4 octombrie 2008, Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul”, Sala de Conferinte

  – ora 10.00-12.00, Continuarea interventiilor;
  – ora 15.00, Vizita la Muzeul Satului Valcean, Bujoreni;
  – ora 20.00, Seara festiva.

  Scuze pentru repetarea unor informatii…

 16. Stimata doamna Florica Campeanu,
  Va multumesc frumos pentru ajutor, raspuns si articolele semnalate.

 17. Domnul Valentin Smedescu are dreptate, dansul si eu ne-am referit la doua evenimente diferite.
  In ceea ce ma priveste, apreciez foarte mult modalitatile de sarbatorire a aniversarii Liturghierului lui Macarie in Romania in toata diversitatea lor, si sunt interesata indeosebi de continutul lor.
  Dar ceea ce as fi vrut sa scot in evidenta (si n-am avut timp) era metodologia de publicizare a unei conferinte, seminar, „zilele bibliotecii..”, adica argumentul la care s-au referit, pe drept cuvant si cu buna credinta, si Claudia, si Marius Pruteanu.
  In mod concret, mi-a placut faptul ca ziarul in versiune online „Curierul de Ramnic” din 24 Sept. 2008 a retinut ca foarte important sa faca cunoscut programul bogat si elevat din punct de vedere stiintific al Zilelor Bibliotecii judetene Valcea si al Fundatiei „Antim Ivireanul”. Numele autorilor si titlurile precise ale comunicarilor stiintifice sunt elemente indispensabile pentri informarea generala caci redau cu destula claritate tematica si valoarea acestora.
  Informatia referita doar la numele autorilor si participantilor (care nu reprezinta acelasi lucru) e partiala si da impresia de improvizare si de o programare relativa (chiar daca in realitate poate sa nu fie asa), si exemplele le avem deja, in bine si in … mai putin bine.
  E drept ca asta nu e deajuns. Este si mai bine daca aceasta informatie sa fi fost publicata ceva mai inainte pe diferite medii (ziare traditionale, e-news, bloguri etc.), pentru a da posibilitatea a cat mai multi bibliotecari si ne-bibliotecari sa participe in masura interesului lor pentru cartea veche si a iubirii pentru cultura si spiritualitatea romaneasca, cunoscand macar autorii-titlurile.
  Este necesar si feedback-ul, adica, in acest caz, publicarea ulterioara pe aceleasi medii diferite a abstractelor, recenziilor, comentariilor, ca sa nu mai vorbim de full-text (acesta din urma in baza conventiilor stabilte de organizatorii conferintei, de editor di de autori). Preprint-urile si publicarile in precedenta a textelor complete sau schematice anticipeaza momentul feedback-ului, si contribuie enorm la difuzarea informatiilor, eliminand barierele spatiale si necesitatea participarii in persoana a celor in imposibilitate.
  Sa ne amintim cum sunt pregatite, programate si publicizate conferintele, seminariile,workshop-urile EBLIDA, IFLA, ELAG, DC 2008-Berlin etc. etc.
  Chiar si fara ample posibilitati materiale, cred ca s-ar putea urma astfel de modele. Si apoi, vocea bibliotecarilor ar trebui sa renunte la surdina si sa ceara raspicat sprijinul financiar al administratiei, macar pentru a o obisnui cu ideea si a o determina sa treaca la actiuni concrete. E chestiune de mentalitate.
  Toate acestea sunt lucruri pe care dvs. toti le stiti si le simtiti mai bine decat mine.
  Importante sunt faptele.

 18. Am rezolvat in sfarsit problema care cred ca a nemultumit pe multi. Imi cer mii de scuze! La http://www.bibliotecivalcene.ro/evenimente_det.asp?e=29 gasiti in romana, engleza si italiana

  Programul Seminarului Internaţional
  ,,Cartea veche – patrimoniu naţional, patrimoniu european”
  dedicat împlinirii a 500 de ani de la apariţia primelor tipărituri de la Bistriţa şi a Liturghierului lui Macarie, în anul 1508

  The International Seminar
  “The Old Book – The National Heritage, European Heritage”
  Dedicated to the celebration of 500 years from the first printed books at Bistrita, Macarie’s Liturgy Book, in the year 1508 – http://docs.google.com/View?docid=dfm3bmwx_68gmpvfxgv

  Programma del Seminario Internazionale
  ,,Libro antico – patrimonio nazionale, patrimonio europeo”
  dedicato all’anniversario di 500 anni dalle prime stampe da Bistrita e del Liturgiero di Macarie, Anno Domini1508 – http://docs.google.com/View?docid=dfm3bmwx_69fsw9dtds

  Teoretic, Seminarul incepe de maine; practic, actvitatile incep de azi. Diseara, la ora 18.00, toti bibliotecarii Bibliotecii Judetene Valcea socializam pretz de un ceas cu invitatii din tara si strainatate si vizionam impreuna un film de prezentare referitor la „cine suntem si ce vrem”…
  Maine dimineata, de la ora 9.00, eu si alti colegi buni vorbitori de engleza si italiana avem onoarea sa le fim ghizi oaspetilor straini (ne deplasam cu un autocar) in vizitarea Manastirilor Bistrita, Arnota si Horezu. La Manastirea Hurezi – http://www.episcopia-ramnicului.ro/manastiri/hurez.html – vom lua pranzul, dupa care ne vom intoarce la Ramnicu-Valcea.
  Dupa amiaza, incepe programul anuntat oficial.

  Toate bune, tuturor!
  Valentin Smedescu

 19. Legat de subiect, am postat la timpul potrivit un anunt pe lista de discutii Biblios (care acum e cam „suferinda”) si abia azi mi-am dat seama ca nu am continuat postarile si aici… iertat sa fiu (daca cine astepta si n-a aflat ce s-a mai intimplat la Valcea…
  Informatii la: http://www.bibliotecivalcene.ro/evenimente_det.asp?e=30

 20. scuze, biblos, nu biblios…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: