Tipărind despre Dracula în Germania secolului 15

William Layher asistent profesor la departamentul de Limbi Germanice de la Universitatea Wahigton din St. Louis a avut astăzi o prezentare  în campusul meu. Titlul Ein wunderliche und erschrockenliche hystori:Printing Dracula in 15th Century Germany. Vă povestesc aici pe scurt ce am reţinut urmând ca voi să căutaţi şi să citiţi mai mult dacă sunteţi interesaţi.

În 1488 apar la Nurnberg pamfletele Die gefchicht Dracole waide care îl au ca personaj principal pe  Vlad Drăculea. Cercetătorul a încercat să afle de ce, la 12 ani de la moarte domnitorului aceste scrieri prezentau atâta interes în Germania încât până în 1500 să existe cel puţin 8 astfel de repovestiri în zonă.

Profesorul crede că sunt trei motive care ar putea explica acest lucru:

  • fascinaţia Vestului faţă de Est(aici el dă exemplu  Die Schedelsche Weltchronik al lui Hartmann Schedel unde cei din est sunt prezentaţi ca personaje fantastice: de exemplu Urechi Lungi)
  • umorul aproape negru (inteligenţa limbajului, folosirea termenilor cu dublu sens aduc aminte Till Buhoglindă)De menţionat că în imagine se observă împărţirea în paragrafe care era făcută ca să delimiteze grozăviile.
  • teama creştinilor din vest de turci (iar Vlad, fiind crescut şi „îndoctrinat” de ei era un personaj potrivit).

Lazher argumentează şi împotriva lui Matei Cazacu care susţine că prima incunabulă depre Vlad Drăculea ar fi fost publicate ca urmare a unui plan politic al lui Matei Corvinu. Profesorul susţine şi vrea să demonstreze în viitor că documentele despre Vlad Ţepeş existente înainte de 1463 erau circulate prin mănăstirile benedictine din zona  Cehiei de azi.

Concluzionând domnul profesor a prezentat aceste pamfletele ca fiind un înlocuitor la acea vreme al ştirilor senzaţionale cu care suntem noi asaltaţi zilnic.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: