14 Octombrie – Ziua Accesului Deschis

Dacă tu ai un măr şi eu am un măr şi vom schimba merele între noi, atunci amândoi vom avea fiecare tot câte un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am o idee şi schimbăm ideile, atunci fiecare dintre noi va avea câte două idei.

(George Bernard Shaw)

Accesul Deschis este despre valorificare şi acces integral la cunoaştere. Într-o lume a explorării ştiinţifice în care aportul de cunoaştere a crescut exponenţial, bugetele şi resursele instituţiilor care în mod tradiţional asigură accesul la resursele informaţionale s-au diminuat continuu. Centrele documentare, bibliotecile şi alte instituţii specializate au recurs la o selecţie dură a abonamentelor sau au stabilit consorţii de achiziţii prin intermediul cărora se pot negocia avantajos abonamentele cu marii furnizori de pe piaţă sau cu reţelele dedicate de distribuţie.

14 Octombrie a fost declarată de SPARC (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition), Public Library of Science (PloS) şi Students for FreeCulture ca fiind data la care se va marca internaţional Ziua Accesului Deschis. Ediţia din acest an este prima şi invită cercetătorii, instructorii, bibliotecarii, studenţii şi publicul larg să participe, să informeze şi să se informeze despre Accesul Deschis, cum funcţionează şi care sunt beneficiile pe care le aduce.

Vă veţi întreba pe bună dreptate care este interesul nostru în toată această poveste a Accesului Deschis şi mai ales a marcării Zilei Internaţionale pentru Acces Deschis.

Răspunsul este simplu: ca specialişti ai ştiinţelor informării trebuie să stăm în contact permanent cu lumea şi modelele informaţionale care sunt într-o continuă mişcare şi evoluţie. Fie că eşti bibliotecar, documentarist, redactor sau curator de muzeu, întotdeauna trebuie să stai conectat la ceea ce se petrece în domeniul diseminării cunoaşterii. Toţi, indiferent de specializarea strictă din cartea de munca trebuie să înţelegem şi să apreciem la adevărata valoare noile oportunităţi pe care mediul electronic şi în special modelele de diseminare mediate electronice precum este şi cel apelat de Accesul Deschis.

Stimaţi colegi, vă invit să examinaţi şi alte materiale de informare puse la dispoziţie de PloS (Public Library of Science) precum şi cele disponibile pe site-ul Zilei Accesului Deschis: http://openaccessday.org/promote-this-event/

Reclame

2 răspunsuri

  1. […] octombrie 14, 2008 at 7:38 am | In varia | Tags: acces deschis Vă recomandăm, pe blogul Prolibro, un foarte interesant articol despre sărbătorirea, pe 14 octombrie, a Zilei Accesului Deschis […]

  2. Mai multe despre Accesul deschis gasiti pe Kosson. De exemplu un text interesant tradus special pentru aceasta zi: O introducere foarte scurtă la Accesul Deschis de Peter Suber sau Declaratia IFLA privind Accesul Deschis

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: