Se caută un răspuns

In cadrul reuniunii de astăzi, 15 octombrie 2008, a Filialei Brasov a ANBPR, unul dintre membrii asociaţiei noastre ne-a anunţat că într-un viitor nu foarte îndepărtat este posibil ca biblioteca în care îşi desfăşoară activitatea este posibil să se desfiinţeze, urmând să fie asimilată de biblioteca şcolară din comună sau sa funcţioneze împreună cu aceasta în sediul şcolii generale(tot un fel de dispariţie).

Cu acest post doresc pe de o parte, să vă semnalez această situaţie, care se pare că se întâmplă şi în alte zone din ţară, pe de altă parte să vă solicit sprijinul (o modalitate de rezolvare pozitivă a acestui conflict). Demersul întreprins de asociaţia noastră, chiar astăzi, a constat în trimiterea unei adrese la primăria cu pricina, argumentele folosite în favoarea unei biblioteci publice cu sediu şi personal propriu au fost legislaţia în vigoare, importanţa bibliotecii pentru comunitate şi nu în ultimul rând programul GLOBAL LIBRARIES.

Aşteptăm cu interes sugestiile dumneavoastră

Reclame

13 răspunsuri

 1. In asteptarea unor raspunsuri din partea celor care au experienta cu asa ceva ma gandeam sa incercam un exercitiu de imaginatie.

  Daca ne-am concentra doar pe rolul unei biblioteci intr-o comunitate mica, oare, in conditii ideale, nu ar fi cel mai bine daca biblioteca scolara si cea publica ar fi una si acceasi institutie, cu unul sau doi bibliotecari angajati permanent si cateva ajutoare platite cu ora?

  Cum nu traim insa vremuri ideale…sa vedem cum ne sfatuiesc colegii nostri sa actionam in aceste cazuri.

 2. Necunoscand detalii, dau cu presupusul:daca fondul de carte al celor doua biblioteci nu este prea mare, daca eficienta uneia sau alteia in comunitate nu este chiar satisfacatoare, daac spatiul din scoala respectiva permite contopirea celor doua cu intentia de a organiza un CDI, este solutia cea mai buna, pastrand doua persoane la munca.

 3. In acest caz cred ca este bine sa se discute situatia la fata locului, in prezenta directorului Bibliotecii Judetene Brasov si a metodistului pentru a vedea care sunt motivele unei astfel de intentii. Asa se va simti si bibliotecara mai aparata.
  Trebuie analizata activitatea bibliotecarei si eficienta bibliotecii dar si modul in care este respectata Legea bibliotecilor de catre autoritatile locale.
  De multe ori cauzele acestor „decizii” sunt de ordin personal sau politic.
  E bine sa fie sesizat si prefectul asupra acestor aspecte, pentru ca el este cel care verifica legalitatea hotararilor date de consiliile lacale.
  Dupa luarea deciziei, daca ea nu este anulata de prefect, trebuie atacata in Contenciosul Administrativ.
  Avem si in judetul Cluj un astfel de caz si am procedat intr-un mod asemanator. Asteptam rezultatele.
  Dupa ce vom afla cauzele situatiei de la Brasov vom lua atitudine si de la nivelul ANBPR .

 4. Problemele mele cu unificarea bibliotecilor comunale cu cele şcolare sunt:

  1) Biblioteca comunală serveşte toate satele comunei, nu doar satul de reşedinţă (cu a cărui bibliotecă şcolară s-ar unifica). Pe termen lung, asta ar putea avea efecte negative.

  2) Cum cunosc eu Ţările Române, programul unei biblioteci unificate va fi aliniat la cel mai restriciv, adică la cel al bibliotecii şcolare. Cu alte cuvinte, biblioteca ar fi închisă seara şi în vacanţe. Şi asta ar fi catastrofal.

  3) Din câte ştiu, bibliotecile şcolare săteşti nu au bibliotecar. Mi-e teamă că unificarea cu biblioteca comunală ar duce (chiar dacă nu imediat) la concedierea bibliotecarului comunal.

  În fine: nu zice legea bibliotecilor că fiecare comună trebuie să aibă o bibliotecă publică ? Sau ce zice legea e facultativ ?

  Dan Matei

 5. Pai eu nu ma gandea la aceasta unificare restrictiv: nu intersectie a serviciilor, resurselor, ci reuniune a lor…
  Ideea mi-a venit intr-o discutie cu un profesor de aici care mi-a mentionat o lucrare de doctorat facuta cu cea timp in urma care vroia sa vada daca bibliotecile de la sat, din comunitatile mici din State chiar au posibilitatea sa ofere serviciile necesare. Analiza aceasta era facuta inainte de criza financiara si raspunsul a fost nu! Comunitatile mici nu au cum sa-si sustina efectiv si eficient biblioteca, la standardele dorite.
  Diferentele dintre bibliotecile din comuntatile instarite si cele sarace sunt uimitoare si in State…Iar noi in Romania „ne permitem” sa avem si bibloteci scolare si comunale in comunitati unde nu exista canalizare sau apa curenta…
  Imi dau seama foarte bine ca legislatia actuala nu permite asa ceva…dar daca am putea sa schimbam legile, care ar fi solutia cea mai buna la nivel de sat sau comuna?

 6. In judetul Valcea avem cateva cazuri in care biblioteca publica a „fuzionat prin absorbtie” cu biblioteca scolara. S-a ajuns aici mai ales in virtutea „principiului” unirii a doua sau mai multe „nevoi”: scoala nu-si putea remunera cadrele didactice nici macar pentru activitatea de baza, cu atat mai putin pentru activitati conexe (jumatate sau sfert?!? de norma la bibl. scolara); pe de alta parte, bugetul local suporta destul de greu remunerarea biblitotecarului de la biblioteca publica …in fine, functionarea unei biblioteci scolare in paralel cu biblioteca publica (mai ales in centrul de comuna) este – din punct de vedere al spatiului, utilitatilor, dotarilor, fondurilor pentru achizitii si EC a bibliotecarilor, dar si al nevoilor din acest moment ale utilizatorilor – o cheltuiala dubla, „contraproductiva” – cum ar zice cineva…

  In astfel de situatii, singurele recomandari pe care eu le-am facut au fost:

  – biblioteca publica sa asimileze biblioteca scolara, si nu invers
  – gestiunea celor doua biblioteci sa fie mentinuta distinct, pentru a nu se crea complicatii in cazul unei posibile obligativitati legale ca biblioteca scolara sa functioneze DISTINCT de biblioteca publica.
  – orarul de functionare a bibliotecii publice sa nu fie in niciun caz „adaptat” la orarul scolii – in cazurile cand biblioteca publica functioneaza in scoala (avem astfel de situatii); intrarea separata pentru biblioteca publica din sediul scolii rezolva astfel de situatii.
  – biblioteca „unificata” sa isi conserve si sa isi consolideze statutul de institutie publica (desi cei mai multi dintre utilizatorii serviciilor ei sunt elevi).

  Legat de subiectul in discutie, la Danicei – http://www.bibliotecivalcene.ro/biblioteca_detalii.asp?b=25 avem un caz fericit: biblioteca publica e si biblioteca scolara si nici nu ar avea cum sa nu fie, mai ales ca sediul ei e …in curtea scolii.

 7. P.S:
  Excelent subiectul, Claudia P.!
  Excelenta abordarea, ta, Claudia S.!
  „Diferentele dintre bibliotecile din comuntatile instarite si cele sarace sunt uimitoare si in State…Iar noi in Romania “ne permitem” sa avem si bibloteci scolare si comunale in comunitati unde nu exista canalizare sau apa curenta…
  Imi dau seama foarte bine ca legislatia actuala nu permite asa ceva…dar daca am putea sa schimbam legile, care ar fi solutia cea mai buna la nivel de sat sau comuna?”

  „Legislatia actuala” – pana va fi schimbata – poate fi interpretata in spiritul si nu doar in litera ei… toti ar trebui sa intelegem ca biblioteca publica poate fi ŞI biblioteca scolara, insa biblioteca scolara nu poate fi cu adevarat şi biblioteca publica, asa cum se intentioneaza in cazul de la Brasov…

  O situatie similara celei de la Brasov am avut la Ionesti-Valcea (cei care sunt la curent pot sa nu citeasca in continuare). „Pe criterii politice” – cum zice doamna Doina Popa – noul primar a vrut sa desfiinteze biblioteca publica (unde bibliotecara este sotia fostului primar). Pretextul oficial a fost „lipsa banilor”, motiv pentru care Consiliul Local, manipulat de primar, „a hotarat” ca biblioteca scolara sa inghita pe nemestecate biblioteca publica, evident fara bibliotecara acesteia. A trebuit sa intervina prefectul de Valcea si sa impuna respectarea legii…
  stirea la: http://www.bibliotecivalcene.ro/evenimente_det.asp?e=21.

  Nu stiu, Claudia P., de ce voi, la Brasov, nu le cereti presedintelui CJ si prefectul locului sa intervina…

 8. Multumesc Valentin de lamuriri. Mare parte a muncii cu bibliotecile de la sat inseamna sa ii cunosti pe oameni, sa le intelegi problemele locale si sa ii ajuti sa isi apere drepturile. Dar e nevoie sa ai ceva experienta…

  Daca pregatesti o prezentare scurta despre cum poate o biblioteca judeteana sa ii apere pe bibliotecarii din satele de care raspund, putem incerca o conferinta pe Skype in care sa discutam problema. 🙂 Ce zici?

 9. Si la mine in judet functioneaza ambele variante.
  Si in ambele variante obiectivul principal, o biblioteca deschisa pentru comunitate este atins. Bibliotecarii care se ocupa de de acele biblioteci sunt deosebiti prin implicare si daruire.
  Gestiunile sunt tinute separat, cum spunea colegul intr-un post anterior .
  Mai nou, am invitat si cativa bibliotecari scolari la sesiunile de instruire , pe care la fac cu bibliotecarii comunali, la solicitarea lor. Si am si o relatie buna cu bibliotecarii metodisti de la CCD.Eu cred ca putem lucra impreuna in interesul comunitatii.

  Ma intereseaza si pe mine conferinta pe Skype pe aceasta tema.

 10. Claudia, referitor la „Cum poate o biblioteca judeteana sa ii apere pe bibliotecarii din satele…?” am mai scris pe forumuri…
  Concluzia ar fi:
  1. legea bibliotecilor din Romania nu ofera parghii legale in acest sens
  2. din motivul enuntat la „1”, reprezentantul Bibliotecii Judetene cu rol de coordonare de specialiate trebuie sa suplineasca intr-un fel aceasta lacuna legislativa. „metodistul” (ce denumire stupida, din vremuri de trista amintire!) tre sa faca pe „draq in patru” si sa devina „voce” in judetul lui: sa ii cunoasca personal pe reprezentantii autoritatilor, pe liderii politici, pe toti primarii comunelor si oraselor judetului si, cu atat mai mult, pe presedintele consiliului judetean si pe prefect. sa aiba tact in relatiile cu acestia, neabdicand insa niciodata de la propriile-i principii. in caz ca un bibliotecar/ o biblioteca locala are probleme, „metodistul” (nu directorul Bibliotecii Judetene!) alege cea mai buna solutie de rezolvare a situatiei. in cazul in care estimeaza ca n-are nicio sansa sa „il convinga” pe primar, nici nu mai pierde vremea cu el: intervine direct la presedintele consiliului judetean (daca e cazul, si la liderul politic local al partidului din care face parte primarul „necooperant”, prezentandu-i acestuia consecintele negative in planul imaginii, pe care si le asuma implicit). daca nici presedintele c.j. nu vrea sau nu poate rezolva problema, ne adresam prefectului, cu rugamintea ca – in calitate de reprezentant al Guvernului – sa impuna resptectarea Legii; cu probabilitate de aproape 100%, o astfel de „tactica” da roadele scontate; daca, totusi, situatia evolueaza in alt sens si se ajunge la instanta, „metodistul” sprijina bibliotecarul/ biblioteca locala adresandu-i judecatorului un memoriu („concluzii scrise”) cat mai bine „incodeiate” – pornind, evident, de la obligativitatea legala ca in fiecare localitate sa functioneze o biblioteca publica, pomenind dreptul constitutional al cetatenilor la lectura, informare, recreere etc. …mai adaugand referiri la interesul public s.a.m.d.; va asigur pe toti ca niciun judecator nu va da castig de cauza unei administratii locale care vrea sa desfiinteze biblioteca sau sa ii desfaca bibliotecarului contractul de munca… in fine, ar trebui ca „metodistul” sa fie „voce” in mass media locale (sau macar sa aiba „intrari” la publicatiile si televiziunile din zona); in astfel de situatii, „metodistului” ii va fi foarte la indemana sa actioneze pe mai multe fronturi si sa desfiinteze, practic, orice tentativa de inchidere a unei biblioteci, indiferent de pretextul invocat; primarii si administratiile locale bantuite numai de ganduri „necurate” vizavi de biblioteca trebuie „desfiintate” fara drept de apel in planul imaginii… imi amintesc (amuzandu-ma) cum, dupa alegerile din iunie a.c., un primar proaspat ales a venit la mine sa imi „comunice” ca desfiinteaza biblioteca. pretextul invocat: lipsa fondurilor, inactivitatea bibliotecarei si dorinta exprimata a consilierilor cu care constituise majoritatea in CL de a o da afara pe bibliotecara. am explodat, pur si simplu, dar am avut resurse sa ii zambesc sagalnic: l-am intrebat mai intai de ce a vrut sa fie primar, ca sa desfiinteze biblioteca? apoi, daca i-a intrebat pe apropiatii lui consilieri locali, TOTI PENSIONARI (cei care, cica, voiau de fapt sa desfiinteze biblioteca), daca ar fi dispusi sa renunte la indemnizatiile de sedinta si sa le doneze bibliotecii, pentru binele public… „nu i-am intrebat, nu m-am gandit…” – a ingaimat bietul om. l-am mai chestionat in ce fel a evaluat el activitatea bibliotecarei, de spun ca e necorespunzatoare …in fine, l-am intrebat, candid, daca e constient ca il vom actiona in judecata si, in paralel, il vom face de „cacao” in media, prezentandu-l ca pe „primul si singurul primar din Valcea care desfiinteaza o biblioteca publica”, amintind „in treacat” si de modul ticalos in care a castigat alegerile (aveam informatii certe despre cum a mituit domnul primar electoratul – daca va spun, va inchinati!)… sa nu ma considerati un santajist, scopul nobil scuza mijloacele mai putin ortodoxe…

  …m-a luat valul si m-am pornit pe scris si am o mie de alte treburi… referitor la „conferinta pe Skype”: o facem, desigur, daca „e musai ca trebuie”, insa eu sunt incepator in asa ceva si va trebui sa manifestati rabdare cu mine…

 11. Valentin, stiam eu ca bibliotecarul trebuie sa fie la curent cu ceea ce se intampla in comunitate dar nu stiam cat de bine trebuie sa fie ancorat(a) in ea.

  Intalnirea nu e musai da’ trebuie:)…ca experienta ta si a Deliei pot fi de ajutor multor bibliotecari. Cu timpul toti stam prost asa ca nu va fi nimic care sa necesite foarte multa pregatire. Pentru a demara proiectul eu zic ca cei doritori (pana acum esti tu, Delia, kosson si cu mine) sa isi downloadeze skype-ul (daca nu il au deja) de la http://www.skype.com si hai sa incercam de test o intalnire saptamana viitoare. Mie imi convine seara la voi dar pot sa incerc si dimineata.
  Daca aveti probleme cu instalarea dati de stire aici sau pe email.
  Multumesc mult de raspunsuri.

 12. …am skype instalat, dar nu l-am utilizat niciodata. mie, Claudia, mi-ar conveni mai mult dimineata (ora Ro), pentru doua principale motive: seara, la al doilea job, am cel putin tot atata bataie de cap cat la biblioteca insa, in plus, e un permanent du-te-vino… acolo n-am nici casti cu microfon (doar boxe) si nici skype instalat (nu ca ar fi o problema instalarea)…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: