Despre internet şi impostura intelectuală

Recomand spre lectură articolul scris de Andrei Pleşu despre internet şi impostura intelectuală, articol apărut în cel mai recent număr din Dilema Veche – Cultura de Internet”, Dilema Veche, 16-22 octombrie 2008, nr. 244, p. 3. Mai jos, un fragment.

„Internetul e pe măsura acelora care cred că a fi cultivat înseamnă, pur şi simplu, a şti. Cunoaşterea ca depozit, inteligenţa ca exerciţiu al memoriei, interogaţia redusă la strictă dexteritate mecanică şi la curiozitate primară, toate acestea trasformă faptul de cultură în produs de supermarket şi efortul de cunoaştere într-o subspecie a shopping-ului.

Dar a fi cultivat nu înseamnă a şti, înseamnă a şti să cauţi. Nu a şti să utilizezi o „maşină de căutare”, ci a transforma căutarea într-un parcurs laborios, imprevizibil, plin de fertile derapaje colaterale. Cultura nu te îmbogăţeşte prin ceea ce îţi livrează în mod expres, ci prin aventura drumului, prin barocul tatonărilor”.

Reclame

4 răspunsuri

  1. Poate este corecta din mai multe puncte de vedere afirmatia ca nu exista o cultura de internet, asa cum afirma Andrei Plesu. Dar as face o rectificare (care, necitind articolul in intregime, probabil este caduca): la ora actuala, timpul a devenit cel mai mare dusman al omului; este destul de improbabil ca un om matur, daca nu a facut o scoala (liceu, universitate) cum trebuie sa mai aiba timp sa recupereze marea cultura prin lecturi asidue. Si atunci, intra in functiune, industria informatiei, care are avantajul de a fi extrem de prompta, dar dezavantajul de a nu te lasa sa vezi padurea din cauza copacilor…

  2. Multumesc de semnalare: foarte interesanta tema abordata. Am sa revin dupa ce o sa reusesc sa citesc textul/textele pe … Internet.

  3. Ar fi mai mute de spus despre acest text Cultura de Internet de Andrei Plesu…Am sa ma rezum la a spune ca da, atinge multe din problemele serioase pe care le aduce cu el internetul (de la superficialitate la informatia/”cunoastere” ca marfa) dar nu aduce nici o solutie. Nu se spune cum anume tinerii care deja stiu sa foloseasca google pot fi convinsi sa asculte si de invatatorul frustrat ca nu stie nici macar cum „miroase google”…
    Lipseste (din acest articol dar nu numai de aici) o analiza a modului cum este folosit internetul de catre cei tineri, de catre cei are butoneaza de la 10 ani. Modul lor de a dansa/se cuturaliza oare chiar seamana cu modul nostru de a face asta? Noi presupunem ca da, deoarece nu putem (sau nu avem timp) sa ne inchipuim altfel si trecem la a arata cu degetul…

  4. Oricat de mare „fan” as fi al Dilemei si a scrierilor lui Andrei Plesu, trebuie sa spun ca a crea o generalizare asupra celor ce utilizeaza internetul si a superficialitatii acestora de a face „surf” pe obrazul a ceea ce inseamna cultura si valoare intelectuala, nu este decat o alta perspectiva in a analiza sau critica un motor de generalizare a culturii si valorii, adica internetului. Punctul de vedere al articolului ar poate afecta doar in cazul in care ar fi fost scris de un pustnic, ce traieste intr-o chilie, si a carui existenta nu serveste cotidianului decat sub forma de critic. Adevarata valoare nu este impusa precum un regim politic totalitar si nu este influentabila. Internetul este doar un mecanism plin de fantome.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: