• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

Validare ISSN

Mi s-a pus o întrebare pe email şi mă gândeam să postez răspunsul meu aici, în speranţa că, cei cu mai multa experienţă o să îl completeze.

Întrebarea este: Există cumva un instrument care să verifice dacă există un ISSN ? Adică, dacă găsesc o revistă ce publică online sub un ISSN pot sa verific că acesta este valid?

Dupa cum aflăm de la  http://fawny.org/issn/ şi publicaţiile online, chiar şi blogurile pot avea ISSN. Cum putem însă verifica validitatea unui ISSN?

Eu am găsit două soluţii. Prima îmi spune daca ISSNul intodus aparţine unei publicatii catalogata în WorldCat. Asta inseamna automat că  despre multe publicaţii care nu sunt in engleză nu vom avea nici un rezultat dar şi că dacă este o publicaţie ştiinţifică interesantă va fi acolo. Pentru cele din WorldCat însă aflăm câteva informaţii: titlu, editura, istoria publicaţiei(dacă există).

Aşadar deschideţi varianta demo a XISSN-ului de la http://xissn.worldcat.org/xissndemo/index.htm şi introduce-ti ISSNul dorit. Pentru ISSNul Dilemei Vechi am obţinut ceea ce se vede în imaginea alăturată.

Aceast mod de căutare este foarte util dacă există publicaţia în catalog. Din păcate, dacă ea nu există sau are ISSNul greşit primim acceasi eroare şi nu putem face diferenţa.

Daca vrem însă să fim siguri că un ISSN este valid, putem sa citim documentatia sau putem sa punem calculatoarele să verifice. Metoda e un pic greoaie dar merge.

La http://xissn.worldcat.org/xissnadmin/doc/api.htm#getforms sunt cîteva servicii oferite de OCLC.  Printre ele getHistory pentru un ISSN sau getMetadata. Serviciile astea sunt gândite pentru cataloagele bibliotecilor deci ca să poţi să le foloseşti trebuie să faci un pic pe calculatorul.

Folosind url-ul http://xissn.worldcat.org/webservices/xid/issn/0036-8075?method=getForms&format=xml şi schimbând numărul pus de ei cu ISSN-un dorit adica 0036-8075 cu 1584-1669  de exemplu în adresa linkului obţinem:

 • rsp stat=”ok” daca e in Wordcat
 • rsp stat=”unknownId” daca ISSNul e bun dar nu apare in WordCat
 • rsp stat=”invalidId” daca ISSNul nu e bun.

Sper să fie de folos acest exerciţiu.

10 răspunsuri

 1. Multumesc pentru informatiile primite. Raman datoare cu o praji!

  Ma ajuta extrem de mult in verificarea revistelor care sunt online. S-a dovedit , nu de putine ori,ca nu toate revistele, jurnalele sunt ceea ce doresc sa afiseze pe o pagina online.

 2. Inca o intrebare:
  Am verificat pentru revista departamentului nostru, obti ISSN valid dar neinregistrat in catalog.
  Cum as putea face sa apara revista in acest catalog? Trebuie sa apelez la bibliotecarii nostri? Fiindca oricum nu m-au ajutat pana acum!

 3. Claudia, iti multumim pentru informatia oferita. Asa am mai aflat un „secret”. MULTUMESC!

 4. @Gabriela, pentru ca acel ISSN sa apara in WorldCat trebuie ca una din bibliotecile insrise in acel catalog sa aiba revista in colectia lor. Mai multe despre WordCat aici. Din cate stiu eu (se poate sa ma insel) nu avem bibioteci din Romania care sa introduca inregistrari in acest catalog…

  @Stefan
  🙂 nu e secret dar putini cred ca validarea unui ISSN e importanta …

 5. OCLC WorldCat este, intr-adevar, cea mai mare baza colectiva de date bibliografice din lume, inclusiv pentru serialele tiparite si electronice, si alte documente continuative (situri web, bloguri etc.) dar ramane, oricum, o sursa indirecta de cautare si validare a numerelor ISSN, care, in lipsa de alte posibilitati, e bine sa fie folosita, asa cum scrie Claudia. Nu este foare sigur, insa, ca personalul OCLC ar face validarea numerelor ISSN. (Si apoi, formatul gratuit al bazei de date WorldCat , cel accesibil pentru toti, prezinta putine date. Formatul complet contine, intr-adevar o bogatie de date, dar e accesibil doar contra cost, cu abonament).
  Pt. Gabriela: Se pot abona bibliotecile care lucreaza in conformitate cu regulile anglo-americane, caci propriile produse (bibliographic records-inregistrarile bibliografice si authority records-inregistrarile de autoritati) trebuie sa corespunda unor standarde de specialitate si de calitate obligatoriu de respectat, in concordanta si armonie cu celelalte inregistrari din WorldCat.

  -Normal ar fi ca bibliotecile partecipante la WorldCat sa faca acest control, fara a se multumi cu ceea ce e scris pe seriale (coperta, recto ori verso p. de titlu etc.) sau pe pagina web de titlu a serialelor online, cu conditia sa fie destul de bogate pentru a plati un abonament la ISSN International Centre (Paris), http://www.issn.org/

  -Dar sursa directa, originala pentru verificarea numerelor standard pentru seriale si alte resurse continuative este Repertoriul ISSN (ISSN Register), localizat pe situl citat mai sus la:
  http://www.issn.org/2-22639-The-ISSN-Register.php
  Numai ca, asa cum spuneam mai sus, accesul e conditionat de abonament (subscription) care costa de la 830 la 1040 Euro anual: http://www.issn.org/files/issn/bdc/BDC_en_2009.pdf
  Acum vreo 7 ani era posibil de solicitat un acces gratuit limitat de o luna pentru biblioteci ori persoane sarace. Dar acum, consultand situl cu de-amanuntul, n-am reusit sa mai gasesc aceasta optiune.

  -Centrele nationale de atribuire ISSN au din plin acces la ISSN Register. Romania are un asemenea centru:
  Romanian ISSN Centre
  Biblioteca Nationala a României
  Centrul National de Numerotare Standardizata (ISBN-ISSN-CIP)
  4, rue Ion Ghica, Secteur 3, 030046 Bucarest
  Website: http://www.bibnat.ro/
  Ms. Aurelia Persinaru Coordinator Telephone: +40-21.311.26.35
  Asadar, solicitand un “ajutor interbibliotecar”, sunt convinsa ca ei vor raspunde in mod pozitiv.

  -Unele mari biblioteci, mai ales nationale si universitare care detin colectii importante de periodice, aloca fonduri pentru abonament la ISSN International Centre. Deci, apeland la una dintre acestea, se pot valida numere ISSN. Normal ar fi cautarea in cataloagele acestor biblioteca, numai ca, din experienta proprie am constatat ca nu toate sunt afidabile, si mai ales, nu toate au initiat catalogarea resurselor electronice online. Ramane calea “ajutorului interbibliotecar”, adica rugamintea de a cauta numerele de interes in ISSN Register, ori cautarea in acest repertoriu plecand de la titlu sau de la numele autorului colectiv (institutia responsabila).
  (Daca aveti nevoie chiar acum, imi puteti cere si mie informatii din ISSN Register)

  Cat priveste utilitatea validarii ISSN, aceasta este indiscutabila. Enumar cateva motive:
  -pentru a asigura calitatea datelor din catalog si facilitarea regasirii informatiilor de catre utilizatori.
  -in cazul schimbarilor de titluri ale serialelor si a resurselor integrate (online si cu acces local) care pot fi semnificative, deci implica atribuirea unui nou ISSN (deci trebuie verificat in ISSN Register)
  -in cazul schimbarilor nesemnificative nu se atribuie un alt numar ISSN, ci se mentine cel dinainte (dar din nou tr. verificat in ISSN Register, caci nu pentru toti e clara diferenta, dat fiind ca standardul de catalogare descriptiva nou aparut, ISBD Consolidated din 2007 nu s-a raspandit indeajuns, ba chiar deloc prin unele tari…). ISSN este in strans contact cu ISBD.
  -pentru noile versioni electronice (online si pe disc) ale serialelor tiparite ar trebui sa esiste noi numere ISSN, fata de vechiul numar al publicatiei
  -pentru diversele categorii de resurse electronice online catalogate: noi periodice online, site-uri web, servicii online, software
  -identificarea resurselor din generatia WEB 2.0 (bloguri, wiki, video, audio, etc.) retinute ca necesare a fi catalogate in propria baza date
  -in activitatile de achizitie, schimburi de documente si de informatii

 6. Multumesc pentru toate aceste informatii valoroase! Pacat ca cei din BCUT nu mi-au putut oferi aceste informatii

 7. Doamna Campeanu multumesc foarte mult de completare.
  Ati spus asa „Nu este foare sigur, insa, ca personalul OCLC ar face validarea numerelor ISSN. (Si apoi, formatul gratuit al bazei de date WorldCat , cel accesibil pentru toti, prezinta putine date. Formatul complet contine, intr-adevar o bogatie de date, dar e accesibil doar contra cost, cu abonament).” Din exercitiile mele de catalogare, validarea ISSNului sau ISBNului se face automat atunci cand adaugi inregistrarea si de aceea banuiesc ca daca primesti eroarea invalid ID inseamna ca a fost facuta acceasi verificare ca pentru membrii OCLC. Nu prea ar avea sens sa aplice o alta verificare, ma gandesc…

  @Gabriela
  Din cate am inteles sunt oameni de la biblioteca BCUT cu care poti sa vorbesti si despre asa ceva, trebuie doar sa ii gasesti. Tu, lucrand acolo, ar trebui sa ai prioritate in obtinerea informatiilor dorite si bibliotecarii trebuie sa iti ia in considerare cererea…

 8. Toate sistemele automatizate de biblioteci elaboreaza controlul ISBN, ISSN, din punctul de vedere al algoritmului aplicat in crearea acestor numere si, intr-adevar, pot valida in mod automat si matematic corectitudinea lor. Dar nu intotdeauna asta este suficient pentru validare. Masina (SW de biblioteca) nu e in stare sa determine daca acest ISSN apartine cu adevarat periodicului catalogat, ci tine seama de ceea ce stabileste catalogatorul.
  Eu ma refeream la situatiile cand pe publicatii ISSN este tiparit in mod gresit (desi algoritmul poate rezulta corect din p. de v. matematic), sau cand nu se gaseste de fel pe publicatie, sau cand periodicul si-a schimbat titlul, dar editorul, din neatentie, tipareste ISSN neschimbat , sau in alte situatii, cum ar fi copierea gresita a ISSN in timpul catalogarii. In acest caz e necesara consultarea unei surse de unde sa se poata afla numarul ISSN impreuna cu titlul corespunzator dezambiguat, institutia responsabila, data de inceput-data de incetare, legatura cu alte seriale precedente/succesive.
  De pilda, mi s-a intamplat odata, catalogand un periodic, ca sistemul sa nu-mi accepte un ISSN, desi il scrisesem corect, pentru ca mai inainte cineva a atribuit la o alta publicatie acest numar, din neatentie. Am avut nevoie de ISSN Register pentru a stabili cum stau lucrurile si pentru a corecta recordul precedent, putand astfel sa utilizez numarul ISSN bun.
  Sursa directa, ISSN Register, care contine toate periodicele/serialele/resursele continuative cu numar ISSN atribuit, este cea care da raspunsul la toate aceste intrebari, spre deosebire de cataloagele de biblioteca, fie ele si OCLC, unde nu se gasesc toate periodicele, ci doar acelea care au fost catalogate in baza/bazele de date. In plus, o simpla validare matematica nu este deajuns pentru a clarifica concordanta ISSN/titlul seralului.

  As mai adauga o informatie, nu legata direct de validarea ISSN.
  Consultarea ISSN Register costa, dar cererea de a obtine un numar standard pentru un serial/resursa continuativa este gratuita si se face la Centrul national ISSN de catre editorul publicatiei. Deci si ProLibro, un blog care face parte din categoria resurselor continuative (integrative) poate face aceasta cerere si obtine gratuit ISSN.

  Mai nou, reviste vechi, aparute si incetate inainte de infiintarea ISSN, pot obtine un numar standard la cererea, nu neaparat di partea unui editor (care poate sa nici nu mai existe astazi), ci si din partea unei biblioteci interesate.

 9. Da, aveti dreptate, situatiile acestea sunt mai greu de prins dar sunt foarte importante. Din pacate insa se apeleaza destul de usor si de des la optiunea de a „obliga” OCLC-ul sa accepte ISSN-ul asa cum e si nnu sa mergi pe firul problemei ca sa rezolvi cazul.
  .

 10. Doamnelor, Domnilor

  Am aflat abia astazi despre problemele dvs. legate de ISSN si doresc sa aduc cateva precizari.

  In Biblioteca Nationala a Romaniei, functioneaza din anul 1990 Centrul National ISSN, reprezentanta in Romania a Centrului International ISSN din Paris.

  Centrul National ISSN inregistreaza resursele continue editate pe teritoriul Romaniei, indiferent de limba, format, statut etc in vederea acordarii codului ISSN.

  Metadatele aferente fiecarui cod ISSN si titlu cheie sunt inregistrate in baza de date internationala ce poarta numele de „Registrul ISSN”. Aceasta baza de date se afla sub responsabilitatea Centrului International ISSN din Paris.

  „Registrul ISSN” poate fi accesat, fie pe baza de abonament, fie pentru o perioada de test, in mod gratuit, prin transmiterea unei cereri in acest sens la departamentul „Sales” din cadrul Centrului International. Puteti transmite cererea dvs direct de pe pagina web a Centrului International. Veti primi un username si o parola cu care puteti accesa baza de date pentru o anumita perioada de timp.

  O alta cale prin care puteti „valida” codul ISSN al unei publicatii sau puteti afla informatii despre acea publicatie este comunicand Centrului National ISSN solicitarea dvs, prin e-mail, la adresa issn@bibnat.ro. Veti primi raspunsul, tot prin e-mail, in cel mult 24 de ore. Raspunsul poate fi unul punctual, direct la intrebarea dvs, sau poate fi chiar inregistrarea (in format MARC) a publicatiei respective, asa cum apare ea in Registrul ISSN.

  Informatii detaliate despre numerotarea standardizata a resurselor continue gasiti pe site-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei, in sectiunea destinata editorilor (www.bibnat.ro/issn.php).

  Si inca o precizare: blogurile nu intra in categoria publicatiilor eligibile pentru identificarea prin cod ISSN.

  Recomand verificarea codului ISSN in baza de date oficiala, Registrul ISSN si nu prin intermediul altor baze de date.
  Aurelia Persinaru
  Coordonator,
  Centrul National ISSN
  Biblioteca Nationala a Romaniei
  issn@bibnat.ro

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: