• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 594.163 accesari

Sofia -ziua a doua I

…a fost o zi lunga . Prima sesiune a fost susţinută de către bibliotecari bulgari, în bulgară şi tradus simultan în engleză. Mi-a plăcut mult ideea aceasta şi mi-au plăcut mult şi proiectele lor mici dar la care muncesc cu drag.  Ideile care mi-au rămas : statistica  (în instituţiile noastre) este la fel de importantă ca cititul şi scrisul. Folosirea tehnolgiei Grid în organizarea bibliotecilor digitale.

La sesiunea de politici informaţionale Jon Giullian de la Universitatea din Kansas a avut o prezentare despre accesul deschis la documentele cu şi despre studii slavice. Câteva idei:

 • universităţile din Statele Unite au politici care susţin accesul deschis la cercetările pe care le produc
 • el a vrut să vadă ce reviste şi documente din cadrul academic slavic utilizează accesul deschis
 • catalogul OAIster permite căutări într-un catalog destul de mare (18 370 955) de resurse online
 • rezultatele obşinute:  36% profesori, 16% din tre profesorii asociati, 12 asistenţi permit acces deschis la publicaţiile lor. Dintre studenţi doar 8.3% fac acest lucru.
 • universităţile care contribuie cel mai mult: Berkley şi universitatea din Michigan.

Şi întrebarea de final: dacă universităţile susţin cercetarea de ce nu ar încuraja şi accesul liber la ele?

sofia2mic

Vanya Grashkina, preşedinte asociaţiei bibliotecarilor bulgari a vorbit despre proiectul de lege pentru biblioteci. A povestit despre legislaţie care încurajează activităţile şi scopurile bibliotecii (şi cică şi Romania are o astfel de lege…) În legile pe care le au până acum în Bulgaria nu se spune nici măcar că şcoala trebuie să aibă bibliotecă.

Propunerea asociaţiei vorbeşte despre adăugarea  documentelor electronice la depozitul legal, standardele în bibliotecă  pentru şcoli, universităţi şi biblioteci speciale. Biblioteca naţională va fi cea mai mare bibliotecă publică din ţară şi se înfiinţeză o reţea a bibliotecilor la nivel naţional. Vor exista şi cerinţe pentru ca bibliotecarii să fie calificaţi şi să fie încuranjată specializarea lor. Se mai propune un plan strategic de 7 ani.
Foarte interesante propunerile lor …numai că sunt la al  3-lea efort al asociaţiei de a da un cadru legislativ pentru bibliotecile lor. Rămâne de văzut dacă de această dată va avea succes.

Gary M. Pitkin a făcut o prezentare despre managementul bibliotecilor pe baza evidenţelor, a ceea ce vedem în jur. Este important să utilizăm resursele disponibile pentru a ne asigura că ceea ce luăm cu noi de la conferinţe va fi de folos celor cu şi pentru care lucrăm.

Ciclul care este urmat (şi care nu se opreşte niciodată): EVALUARE,(foarte interesant acest LibQUAL pe care îl folosesc) PLAN, BUGET, ACTIUNE. Biblioteca a vrut să arate că e inima intelectuală şi socială a comunităţii academice şi în 5 ani au reuşit să obţină suport.

Ce trebuie focut în astfel de planuri?

 • Trebuie să ajuţi studenţii şi profesorii în tot ceea ce fac.
 • Să dai studenţilor deprinderi informaţionale.
 • Trebuie să arăţi că  biblioteca este relevantă în cadrul instituţiei în care funcţionează. Şi trebuie să arate că ştie ce să facă cu cu banii primiţi.

Ideea cu care am plecat: bibliotecile academice trebuie să se implice în TOT ceea ce se întâmplă în campus…doar aşa de obţine susţinerea diferitelor departamente.

Petra Hauke a prezentat un proiect (pornit de la un curs) la universitatea din Berlin. Acolo, studenţii la biblioteconomie au preluat propunerea de a transforma o idee într-un volum cu tema  Serviciile bibliotecilor pentru populaţia multiculturală a Germaniei. Studenţii au preluat şi tradus articolele de la conferinţă pe această temă,  au devenit interesaţi în subiect, au căutat alţi oameni care scriu pe aceeaţi tema (Australia, USA sau Franţa). Claudia Lux le-a scris prefaţa cărţii iar faptul că proiectul lor s-a făcu chiar în anul multiculturalismului le-a adus ceva  publicitate.

Editurile nu erau interesate să publice cartea şi să ofere acces deschis la lucrare dar până la urmă au găsit o editură care i-a ajutat. Din păcate însă biblioteca naţională a Germaniei sau Austriei nu au considerat suficient de important acest accesul deschis la  publicaţie astfel încât să pună în înregistrarea din catalog linkul spre ea. Proiectul care a dus la apariţia  Brucken fur Babylon a fost prezentat de către studenţi la conferinţa asociaţiei naţională a bibliotecarilor, ca poster la IFLA şi au avut stand la târful de la Frankfurt 2008. Nu e rău pentru un proiect la un curs…

Partea a doua a zilei a fost la fel de interesantă şi s-a vorbit mult de web 2.0 şi biblioteci. Am să încerc să vă spun zilele viitoare  despre ce s-a povestit.

2 răspunsuri

 1. Bune prezentari! Profesionalismul bibliotecarului poate se redefineste prin orientarea spre aceste practici de comunicare profesionala informala, simultana, solidara.

  Legea bibliotecilor exista in Romania si a fost un castig (inca din 2002: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=36013 ). Dupa cum stii insa in Romania nu absenta legilor e problema.

  Din pacate noi stim putin despre ce se intampla la vecinii nostri. Eu o rugasem la inceput pe Isabela Barzoaga, de exemplu, care stie bulgara sa publice din cand in cand pe blog cate un mesaj despre ce se intampla la bulgari cu bibliotecile. Ceea ce ea a si incercat sa faca. Avem colegi care stiu maghiara si ar putea sa ne tina la curent cu ce se intampla in Ungaria daca ar face o veghe informationala pe domeniul nostru in acel spatiu. Pe drum am pierdut si doua colaboratoare din Rep. Moldova care au spus ca ne tin la curent cu ce se intampla in zonele rusofone.
  Noua, celor din Romania, ne place sa ne raportam in mod privilegiat la ceea ce se intampla in Franta, Anglia, America si sa ignoram ceea ce se intampla la vecini. Adevarul este ca are mai multa semnificatie pentru noi ce se intampla la Sofia decat ce se intampla la Paris.
  Sunt curios ce o sa se discute despre web 2.0, o tema care aproape s-a epuizat si incepe sa fie plictisitoare.

  Vad ca ai postat si o gramada de poze pe flickr: http://www.flickr.com/photos/50935563@N00/

 2. Mai ai rabdare nitel si cu ajutorul de sus poate vom reusi ceva extraordinar de util, exact pe ideea domniei tale.

  Cine doreste detalii, dati un email.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: