Despre comunism in postul Crăciunului

Pentru ca aşa a vrut istoria ca pregătirea pentru marea sărbătoare a Crăciunului să ne fie mereu aducere aminte pentru durere, frică şi sacrificiu, în Decembrie pe la noi se vorbeşte despre comunism. În acest an Arhivele Naţionale împreună cu Institutul de investigare a crimelor comunismului (IICCR) au lansat Fototeca online a comunismului românesc. Proiectul este unul foarte necesar însă ca să nu mi se spună (din nou) că sunt rea nu voi spune decât că aştept să apară categoriile şi etichetele necesare unei căutări decente.

Intrând la IICCR pe site am aflat despre mai multe proiecte ale lor printre care unul la care bibliotecarii ar putea ajuta. Este vorbe de fişarea cărţilor ce tratează perioada comunistă. Dacă dintre bibliotecari nu putem găsi voluntari pentru aşa ceva (deşi cred că sunt) nu ar fi frumos dacă undeva la secţia de împrumut ar exista un mic anunţ legat de acest efort? Îmi place să cred că dacă ar fi contactaţi cei de la IICCR ar putea trimite materiale promoţionale.

Reclame

4 răspunsuri

 1. Felicitari arhivistilor!
  Voi ati citit raportul pe 2007 de pe site-ul institutiei? Este mai mult decat interesant. Dorin Dobrincu face treaba foarte buna. Cred ca nici nu ii este greu sa faca lucruri bune dupa o perioada catastrofala sub directoratul lui Ioan Scurtu si apoi al lui Corneliu Lungu.
  Asa ceva astept sa se intample si la Biblioteca Academiei. Apropo, Biblioteca Academiei are director?

  Si daca veni vorba de manageri culturali, ai auzit Claudia ca exista riscul sa fie numita la Ministerul Culturii Raluca Turcan? Pentru mine e clar ca nu are noroc cultura in Tara Romaneasca!

 2. Uite Marin ca la Cultura se pare ca revine PDL-ului in toata „negocierea” asta. Din cate am inteles va fi Sever Voinescu sau Ioan Sbarciu. Sa vedem acum care va fi si cum va fi.

  Ceea ce mi se pare interesant e ca pentru Ministerul Comunicatiilor si Societatii informationale (cu care bibliotecile ar trebui sa lucreze pentru a avea sustinere sa devine centre de informate in societatea moderna) o sa fie Catalin Marinescu

 3. Am consultat si eu Fototeca online a comunismului romanesc si, intr-adevar, modalitatile de interogare si de cautare-regasire a imaginilor sunt rudimentare. Iar fotografiile sunt mai toate cele lustruite, cu glant, oficiale, amintind adevaruri tragice: aparente, realitati masluite, „limba de lemn”. Exista si unele foto non formale (ca cea cu G. Maurer ingenunchiat si batut cu varga de catre dictator, asa, „in gluma”), intr-adevar, necunoscute pana acum, desi a fi ingenunchiati, umiliti si batuti in toate felurile in acei ani nu era ceva nou (doar ca nu aparea in fotografiile publice si ramanea ca rana in constiintele oamenilor si in unele manifestari de protest).

  Am incercat sa vad si alte site-uri, de toate felurile, pe aceasta tema, si am constatat ca initiativele private sau ne-institutionale relative la publicarea de imagini si texte despre comunismul romanesc, depasesc, din punct de vedere tehnologic, Fototeca online, In plus, detin si imagini non formale, mai putin cunoscute. As cita:
  1)
  http://www.ceausescu.org
  (website in engleza, initiat in anul 2000, continand o colectie de texte (articole), fotografii, audio-video clips si cateva referinte bibliografice de carti in engleza. Printre altele, traduce in engleza 3 poezii de Adrian Paunescu, scrise de pe pozitii diferite)
  2)
  http://images.google.it/images?hl=it&q=nicolae+ceausescu&btnG=Cerca+immagini&gbv=2
  (o enorma colectie google de imagini provenite dintr-o varietate de pagini web, bloguri, youtube si alte resurse web)
  3)
  http://nicolae-ceausescu.blogs.ro/
  (un blog al unei persoane, „sarpe”, in care, indiferent de opiniile sale, putem vedea imagini, comentarii insotite de taguri elaborate f. bine din p. de vedere tehnologic. Printre altele, imagini ale lui I. Iliescu mai tanar…).

  Desigur ca exista multe alte asemenea resurse web care ar putea servi Fototecii online a comunismului romanesc, oferind material documentar, dar si modelul tehnologic care ar impune utilizarea de personal informatic cu preparatie de ultima ora.

 4. Foarte interesante cele 2 resurse propuse. O alta posibila sursa de imagini ar fi cele din colecţia revistei Life care tocmai şi-a pus, cu ajutorul Google, imaginile din colecţiile online http://www.life.com/Life . Mă gândeam să scriu câte ceva despre ea dar nu am apucat încă. Căutările după Romania, Communism aduc la iveală nişte imagini foarte interesante (deşi pentru mai multe imagini din epocă trebuie căutat la Related imagies si cele mai interesante imagini sunt de dinainte de ’45).

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: