Raport despre colecţia de pe Flickr a Bibliotecii Congresului SUA

Despre colecţia de imagini a Bibliotecii Congresului postata pe Flickr s-a mai scris. Programul pilot iniţiat în ianuarie 2008 se pare că s-a bucurat de un real succes. Raportul publicat recent este foarte interesant nu numai din prisma statisticilor (deloc de neglijat) ci şi pentru a vede că bibliotecarii aceştia chiar nu ştiau exact ce fac, chiar şi-au spus „Hai să încercăm, să vedem ce iese”. Şi ce-a ieşit?
Păi pe lângă stabilirea de contacte cu instituţii care se ocupă de păstrarea memoriei culturale biblioteca a reuşit să obţină reacţii din partea vizitatorilor chiar şi la imagini deteriorate. În raport se spune despre utilizatorii care din propria iniţiativă au făcut pe detectivii pentru a afla detalii despre imagini, care imediat ce apăreau imagini noi în colecţie adăugau etichere şi comentarii.

Câteva statistici la 10 luni de la lansare (din raport)
• 10,4 milioane de vizualizari ale imaginilor de pe Flickr
• 79% dintre cele 4615 de imagini au fost considerate favorite de utilizatorii Flickr
• mai mult de 15000 de membrii Flickr au adăugat Biblioteca Congresului pentru a le fi „contact”
• au fost făcute 7166 de comentarii de 2562 membrii Flickr pentru 2873 de imagini
• peste 67 mii de etichete au fost adăugate de 2518 membrii Flickr
• din conţinutul cu care au contribuit utilizaorii foarte puţin a fost considerat nepotrivit (cam de 25 de ori în total)

La IFLA în Quebec s-a comentat pe baza acestui proiect şi încântarea publicului că are acces şi poate contribui la aceste materiale a fost uimitoare pentru mulţi bibliotecari. Cred că acceaşi uimire ar avea-o de exemplu şi arhiviştii de la Fototeca comunismului romanesc dacă ar încerca ceva asemănător…

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: