Romania în europeana.eu

Mare scandal mare în presa noastră legat de rezultatele căutării termenului Romania în europeana.eu Cu această ocazie au iesit la iveală pe Biblos nişte realităţi despre care nu prea discutăm. Foarte bine şi sănătos aş spune. Aş avea însă unele observaţii:

  • Despre imaginile „reprezentative” pentru România a vorbit Kosson la prima lansare a Europeanei http://kosson.lx.ro/content/view/201/1/ în noiembrie anul trecut. Dacă breasla noastră era chiar aşa de interesată de imaginea României se putea iniţia de atunci o discuţie care ar fi putut ajuta ca la relansarea portalului să obţinem alte rezultate la căutarea documentelor despre România.
  • Dan Matei a creat wikiul culturalia http://culturalia.pbwiki.com/ unde cei interesaţi de participarea la Europeana puteau să contribuie încă de acum 3 luni. Cine credea că participarea pe un astfel de portal este importană pentru propria colecţie digitalizată putea să îşi şi manifeste acest interes.

De ce e nevoie de un scandal de presă ca să ni se deschidă ochii şi gura?

Participarea la Europeana reprezintă un mare efort individual: un fel de muncă voluntară de dragul culturii (europene). Participanţii la The European Library de exemplu sunt foarte dezamăgiţi de acest fapt. Infuzia de capital şi de susţinere pentru crearea Europeana poate face ca eforturile lor de câţiva ani, la care au folosit mai mult propriile fonduri să pară nesemnificative. E drept că Europeana va prezenta valori culturale şi din afara bibliotecilor dar asta nu face decât să confirme necesitatea efortului depus până acum de bibliotecari cu susţinere minimă.

După cum stă scris pe europeana.eu singurul contributor din partea României este cIMeCul. Multe ţări sunt reprezentate de către Biblioteca Naţională, arhive, noi nu. Din Spania de exemplu contribuie chiar şi Ministerul Culturii…nu şi din România. Cum nu văd în cest moment nici o instituţie doritoare şi capabilă să îşi asume rolul de liant la nivel naţional între Europeana şi micile (sau marile) colecţii digitale făcute la nivel local probabil că vom mai avea de aşteptat până colecţiile nostre vor fi vizibie pe acest portal. Nu de alta dar chiar şi acolo unde există colecţiile (publice sau nu) tare îmi e că lipseşte metadata necesară…Sincer din partea Europeana mie nu mi se pare că ar fi o mare grabă deoarece după ce îşi vor rezolva problemele legate de hard vor da de multe probleme soft…printre care noi am descoperit deja „ineficienţa căutării”. Graba ar trebui să fie însă a noastră, dată de dorinţa profesională de a permite accesul la documentele pe care le avem şi de pretenţiile îndreptăţite ale publicului nostru…

Reclame

Un răspuns

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: