Acord de colaborare

După cum spunea și Claudia Popescu în postul anterior veștile primite din partea Comisiei Naționale a Bibliotecilor sunf foarte bune. Dintre ele cea mai așteptată cred că este semnarea acordului de colaborare între Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Comisia Naţională a Bibliotecilor. Dupa o tăcere așa de lungă acest semn este mai mult decât binevenit. Având acest acord semnat la început de mandat putem spera că ministerele implicate vor continua în acest sens. Dacă nu vă e cu supărare aș vrea să postez aici câteva observații care mi-au venit în gând citindu-l.

Acordul acesta semnalează  începerea unor discutii, negocieri prin care bibliotecarii să primeasca:

  • mai multa putere în a decine viitorul lor
  • recompense
  • sincronizare cu UE
  • promovare
  • fonduri

Senzatia mea este însă că parte din ceea ce se cere se putea face deja și chiar trebuia făcut de către bibliotecarii care vor candida în curând la „indemnizatie de merit pentru realizări deosebite” sau pentru „activități de notorietate în domeniul biblioteconomiei și știintei informării”. Lipsește după părerea mea un angajament al bibliotecarilor de a se implica și ei ln rezolvarea unor probleme  din educație și cultură…nu de alta dar parcă e normal să și dai ceva înapoi, nu numai să ceri.

Pe de alta parte probabil că dă bine ca pe acordurile oficiale ale ministerelor din Romania să apară Uniunea Europeana și efortul nostru neprecupețit de a fi în „armonie” cu ceea ce se petrece în UE. Numai că realitatea în profesia noastră este că există diferențe mari între tările din UE. Când vorbim de UE și biblioteci vorbim de sistemul francez sau de cel englez? Vorbim de bibliotecile rurale din Bulgaria sau de cele din Danemarca? Vorbim despre faptul că în Polonia este ilegal ca un bibliotecar să ajute o femeie să afle informații despre avort sau despre cum copiii de etie romă nu au voie să intre în unele biblioteci din Cehia?

Din câte știu eu nu există o pozitie oficială la Bruxelles legată de biblioteci. Vă rog să mă corectați dacă știți voi mai multe. Tocmai de accea, pentru a face ascultată vocea bibliotecarilor la nivel European, s-a infiintat  EBLIDA (unde până nu demult era înscris doar ABIDOR-ul dar se pare că recent și  ABR-ul a devenit membru).

Voua cum vi se pare? Eu una aștept să văd proiecte ieșite din acest acord dar și un acord între Comisia Națională a Bibliotecilor și cele trei ministere care pot ajuta la dezvoltarea normală a bibliotecilor din România: Culturii, Educației, Comunicațiilor și Tehnologiei Informației). Aceste ministere  ar beneficia foarte mult de  un sistem de biblioteci bine pus la punct deoarece acesta le poate oferi un ajutor valoros în rezolvarea unor probleme care au tendința de a „scăpa” printre celelalte instituții. Căteva posibile teme:  susținerea educației permanente, alfabetizarea informațională, diseminarea informațiilor de interes general sau despre sociatetea și economia bazate pe cunoaștere (foarte interesantă omiterea bibliotecilor din articolul semnalat de doamna Anghelescu pe Biblos), cunoașterea moștenirii culturale și tot așa.

Reclame

Un răspuns

  1. Salut proiectul Comisiei Naţionale a Bibliotecilor referitor la criteriile de angajare si promovare a personalului din bibliotecile publice din Romania si sper ca acesta se va transforma intr-un ‘must’ al profesiei. Consider a fi obligatorii toate criteriile de angajare/promovare despre care se face vorbire in proiect.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: