• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

Activitatea CNB

Nu ştiu cât de strânsă a fost legătura dintre bibliotecile publice şi Comisia Naţională a Bibliotecilor până în prezent – mea culpa – însă  iată că sosesc ştiri fierbinţi din partea preşedintei comisiei, dna prof. Doina Popa, pe care o salut şi pe această cale.

Pe site-ul CNB (http://www.comisiabibliotecilor.ro/Noutati.aspxpan) au fost publicate o serie de documente importante şi totodată, aşteptate de bibliotecari. Setul de Metodologii privind angajarea şi promovarea în funcţii a personalului din biblioteci, Raportul de activitate a CNB, şi nu în ultimul rând, Acordul de colaborare dintre Ministerul Culturii, cel al Educaţiei şi Comisia Naţională a Bibliotecilor sunt tot atâtea veşti îmbucurătoare pentru noi.

4 răspunsuri

 1. Intr-adevar, vestile sunt bune. In mod deosebit ma bucur de propunerea de acord de parteneriat a CNB cu Ministerul culturii si cultelor si Ministerul Educatiei si cercetarii. Initiativa de a reinfiinta directia de biblioteci in primul minister este binevenita. Se va pune in discutie in sfirsit problema acuta a Catalogului National Partajat. Sper sa existe aceeasi deschidere din partea ministrului culturii, cum a aratat si pina acum, pentru problemele culturii si in mod special sa fie sensibil la biblioteci.

 2. Am citit proiectul metodologiei… toate bune si frumoase asa cum scrie acolo, dar, din pacate, viata de zi cu zi a unora din biblioteci nu este nici pe departe asa cum se propune prin acest proiect. Din nefericire pentru breasla bibliotecarilor, inca mai sunt destule cazuri de persoane total incompatibile posturilor si functiilor dintr-o biblioteca, in timp ce absolventi de biblioteconomie sunt dati la o parte si marginalizati… Intrebarea mea este: are vreun efect palpabil acest proiect in ceea ce priveste selectia de personal din bibliotecile publice, cum se poate face o profesionalizare sanatoasa si atat de asteptata, in conditiile in care sunt inca multe cazurile de angajari si promovari flagrante facute pe cu totul si cu totul alte criterii decat cele profesionale…

 3. Pai voi cei care lucrati si vedeti cum merg lucrurile trebuie sa analizati care sunt punctele slabe ale procesului de angajare, unde se poare strange surubul pentru a asigura corectitudinea si unde lucrurile pot fi lasate mai lejere. As fi foarte interesata de o intalnire (pe Skype de exemplu) unde sa discutam aceasta metodologie propusa, cu textul in fata si cu experientele din bibliotecile noastre ca exemple. E cineva interesat?

 4. Salut proiectul Comisiei Naţionale a Bibliotecilor referitor la criteriile de angajare si promovare a personalului din bibliotecile publice din Romania si sper ca acesta se va transforma intr-un ‘must’ al profesiei. Consider a fi obligatorii toate criteriile de angajare/promovare in functii despre care se face vorbire in proiect. Corectitudine, profesionalism, competenta, asumarea responsabilitatii… au devenit niste termeni… usor ‘penibili’. Se opereaza cu alte criterii… nescrise, dar ele sunt cele care decid si in fata carora ne plecam umili capetele.
  Felicitari doamnei prof. Doina Popa

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: