Biblioteca publică din Frankfurt (II)

Partea I

porto-162
porto-163Subsolul bibliotecii era dedicat muzicii: partituri, CD-uri, DVD-uri, cărți,  dar și calculatoare, un pian la care puteai „încerca” partiturile fără a îi deranja pe ceilalți folosind niște căști 🙂  În seiful fostei bănci exită acum laboratoare cu calculatoare: unul pentru bibliotecari și unul pentru utilizatori. Folosind calculatoarele cu internet am fost un pic dezamăgită de simplitatea browserului: era o întreagă aventură să vizualizezi două pagini în același timp. La calculatoarele publice din seif însă…poți să scanezi, să editezi texte și grafice dar ai și acces la căști…evident daca ai permis la bibliotecă.

În întreaga mea preumblare de câteva ore prin bibliotecă nu am fost întrebată de nimeni nimic. Toți bibliotecarii pe care i-am întâlnit erau la birourile lor, își făceau treaba. Nimeni nu se uite urât la mine că am intrat cu geaca și geanta la mine, că fac poze, că pun întrebări…Fiecare își porto-166vedea de treaba lui. Iar treaba unui bibliotecar nu e să stea să păzească cărțile sau calculatoarele…ci să ajute la circularea/folosirea lor. Nu e sa te întrebe  ce îți  trebuie si pentru ce ci să fie disponibil să te ajute dacă ai întrebări și nelămuriri. Sâmbătă în bibliotecă sunt în jur de 12 bibliotecari (nu neaparat toți cu școli înalte) însă treaba mergea de la sine. Interesant e că biblioteca oferă o data pe luna o mica demonstrație despre cum se folosește OPAC-ul și în fiecare sâmbătă, un tur al bibliotecii. Sâmbăta aceasta am trecut pe lângă acest grup format din 8 oameni și o bibliotecara. Vizitatorii, majoritatea de vârsta a treia întrebau curioși ce știu face calculatoarele astea…porto-168

Chiar lângă biblioteca este o cafetarie/cofetarie la care vizitatorii bibliotecii au acces printr-o…fereastra și pot savura bunătățile citind revista preferată luată din biblioteca…În timp ce scriam acest text la cafetaria din bibliotecă am văzut aici o familie cu doi copii, mai multe cupluri de prieteni care stăteau și discutau dar și doamne care iși savurau cafeaua citind romane și cupluri de peste 60 care citeau, discutau și mâncau o prăjitură. Frumos mod de a petrece o sâmbătă friguroasă…

Cred că merită să incercăm să oferim și utilizatorilor noștri măcar parte din ceea ce au cei din alte zone ale Europei!

Câteva date generale dacă vă interesează: Stadtbucherei Frankfurt am Main biblioteca centrală pentru adulți și cea de muzica poate împrumuta maximum 30 de titluri unei persoane. Dintre acesteapot f maximum 7 fi DVD-uri. În funcție de ceea ce iei poți să păstrezi documentele pentru 4 sau 2 săptămâni și poți să le reînoiești sau nu. Taxele pentru depașirea termenului de returnare sunt: 2,5 Euro pentru prima săptămână, 5 pentru cea de-a doua, 7,5 pentru a treia. Mai departe nu zice în program cât e 🙂  Orarul bibliotecii: de luni până vineri de la 11 la 19 și sâmbătă de la 11 la 16. Nu pot să asemăn ce am văzut aici cu ce e în țară însă pot să spun sigur ca indiferent care ar fi motivele, ideea de a avea bibliotecile închise sâmbăta este foarte, foarte neinspirata. Aviz amatorilor.

Reclame

Un răspuns

  1. Drăguţă biblioteca asta prin aerul de tihna culturala care rezultă din descrierea ta. Bună şi morala ta că treaba bibliotecarului nu este să păzească cărţile şi ar trebui să refuze să facă asta când i se mai cere. Problema e că în România cărţile sunt gestiunea bibliotecarului şi dacă dispar le plăteşte. Dacă îţi dispare vreo enciclopedie nu numai că nu îţi mai iei salariul, dar poti sa fii şi dator. Pe de altă parte sunt cititori care nu au nici o problemă în a fura cărţile din bibliotecă. După cum sunt unii, a fost cazul unui doctorand, a căror educaţie le permite să sublinieze şi să adnoteze pe cărţile bibliotecii. Acest doctorand chiar a spus că ar trebui să ne bucurăm de asta fiindcă dacă va ajunge mai târziu vreo persoană importantă ne vom mândrim cu cărţile citite (a se înţelege desfigurate) de el. Mai mult, a făcut un întreg scandal pentru că i s-a suspendat permisul, cică în Occident nu i s-ar fi întâmplat asta. Adevărul este ca mie aici, Spania, mi se ia dreptul la citit si numai dacă întârzii cu restituirea – pt fiecare zi de întârziere se calculează două zile în care nu pot lua cărţi.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: