• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,626 accesari
 • Anunțuri

Conferințele Fundației

bcu-conf2

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti,continuatoarea Fundaţiei Universitare „Carol I”, a reluat în luna decembrie 2008, după mai bine de şase decenii, Conferinţele Fundaţiei.

În perioada interbelică, în Aula Fundaţiei Universitare „Carol I” au conferenţiat personalităţi de prestigiu ale culturii române, între care Constantin Rădulescu-Motru, Dimitrie Gusti, Nicolae Iorga, Dimitrie Sturdza, Nae Ionescu, Tudor Vianu, Mircea Eliade, Constantin Noica, Petru Comarnescu, Mihail Sebastian, Ionel Jianu şi Mircea Vulcănescu.

Cea de-a patra manifestare din noul ciclu al Conferinţelor Fundaţiei va avea loc marţi, 24 martie 2009, începând cu orele 18:00 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.  Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, va susţine conferinţa cu tema „Patriotism şi patrimoniu”.

Iată o manifestare foarte utilă pe mai multe planuri. Ideea de a-l invita pe domnul ministru este foarte bună iar tema de actualitate și de interes (nu numai pentru noi).  Textul de mai sus l-am preluat de pe sit-ul Ministerului Culturii și Cultelor.  Din păcate de pe  sit-ul BCU nu am putut obține mai multe înformații despre această manifestare așa că am luat o parte din afișul unei conferințe anterioare.

Cred că cei de la BCU  doresc să  continue tradiția acestor conferințe drept pentru care poate nu ar fi rău să creeze  o pagină specială dedicată acestor conferințe (poate la un moment dat o să înceapă să le și înregistreze și posteze pe Internet, cine știe). În acest moment informații, afișe și imagini de la cele 3 conferințe anterioare pot fi găsite în partea sit-ului cu Evenimente. Despre conferință  care va avea loc peste câteva zile avem o  imagine cu domnul ministru și un scurt text pe prima pagină însă nu avem pe nicăieri afișul acestei manifestări.  Cred că și cei de la MCC au vrut să pună afișul pentru a anunța manifestarea însă în lipsa lui au pus invitația oficială.

6 răspunsuri

 1. Ce fain!
  Dacă ia cineva notiţe, aş vrea şi eu să le citesc. Chiar scrise de mână şi scanate. Eventual postate pe Prolibro. Mulţumiri anticipate!

 2. Cu puţin noroc am să pun eu câte ceva.

 3. Graţie colegei Adinei Ciocoiu, cei interesaţi pot vedea conferinţa aici:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-6413050799770621518
  prima parte
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3909589275472132059
  partea a doua

 4. Intr-adevar aici, la Fundatia Universitara Carol I, au tinut conferinte personalitati ale culturii romanesti.
  Dar cei care sustin in prezent prelegerile lor de curs, de fapt, nu au cum sa fie la inaltimea celor din perioada interbelica. Se straduiesc, dar nu reusesc. Iar BCU face eforturi supraomenesti chiar de a le mentine in viata pe aceste „Conferinte”. Nu mai se poate! Oricat le fixati in zile de lucru, oricat faceti Tabel de prezenta pentru bibiliotecarii din BCU, oricat va dati peste cap si va puneti la bataie relatiile personale….
  Eu cred ca ar trebui tinute doar cand aveti personalitati, cu adevarat personalitati, care au de spus ceva. Nu le mai programati lunar, asa, ca in vremea lui N.Ceausescu … nu merge treaba. Apoi, nu mai puneti intrebari doar de dragul de a le pune sau de dragul de a face pe desteptii sau pe interesantii in fata celor care au tinut prelegerea. A se vedea intrebarile d-lui Dinu Tenovici de la ultima expunere a Episcopului Vicar… Nu mai fiti penibili domnilor !!!
  BCU este mult prea bine organizata si are acum o activitate mult prea buna, complexa, orientata spre cele mai noi structuri informationale etc. ca sa o umbriti cu actiuni formale si formaliste duse pana la penibil. Veti deveni in curand o tribuna pentru cei care vor sa castige voturi, care vor sa fie aplaudati si sa mai faca propaganda la cate ceva, etc.. Veti deveni, daca nu sunteti deja, un nou SRSC (asa se numea tribuna proletcultista din Piata Amzei, fosta Fundatie/actuala Bratianu). Dupa ce venea cineva si tinea o conferinta urma un film. Toti veneau pentru film deoarece era gratis. Poate puneti si dumneavoastra un film si veti avea participanti fara lista de prezenta a bibliotecarilor… Numai ca acum 35 de ani cei care veneau acolo chiar erau personalitati: criticul de arta Oprescu, M. Berzea, D. M. Pippidi, G. Lazarescu, Z. Busulenga … D. Berciu, I. Nestor, N. Stanescu, H. Hulubei, etc. Cred ca ar trebui gandita mai bine ac. actiune de catre dl. profesor M. Regneala. Eu v-am spus ac. lucruri nu pentru a critica ci pentru a construi ceva mai bun.
  Daca vreti sa vina personalitati incredintati ac.activitate unei personalitati, chiar unui membru al Academiei Romane, unui reprezentant inca in viata al culturii romanesti. Cautati-l deoarece acestia inca mai exista.
  Contrafacutii care s-au ocupat de toate pt toti si acum se ocupa si de Prelegerile Fundatiei Culturale Carol I nu prea au cum sa realizeze un lucru temeinic.
  Cu cele mai bune ganduri si multa consideratie pentru echipa de directori ai BCU,
  Adina Berciu

 5. Stimată doamnă Berciu,

  Considerăm regretabil faptul că aţi ales să vă manifestaţi nemulţumirea cu privire la Conferinţele Fundaţiei (la care, de altminteri, nu ne aducem aminte să fi participat vreodată) prin intermediul unui blog, deşi aţi fi avut destule prilejuri să o faceţi direct, într-o discuţie cu conducătorul bibliotecii, care vă este coleg de catedră.
  Nu înţelegem ce a generat acest demers, dar în niciun caz nu pare a fi vorba de preocuparea pentru calitatea Conferinţelor Fundaţiei şi nici de „consideraţia” pe care aţi purta-o conducerii BCU. Rândurile pe care le-aţi scris jignesc, perfect democratic, pe toată lumea: conducerea bibliotecii, angajaţii bibliotecii, care depun nu puţine eforturi pentru organizarea lunară a acestui eveniment şi, nu în ultimul rând, pe conferenţiari care, în opinia dumneavoastră, suferă de păcatul de a nu fi „adevărate personalităţi”.
  Pentru împrospătarea memoriei dumneavoastră şi a celor care ne citesc, redăm mai jos lista conferenţiarilor şi a temelor abordate, în ordine cronologică:

  Prof. univ. dr. Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti – „Învăţământul superior românesc şi provocările educaţiei europene”
  Acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române – „Ştiinţa românească în context european”
  Prof. univ. dr. Mircea Martin – „Imaginea României văzută de noi şi de alţii”
  Theodor Paleologu, ministrul culturii, cultelor şi patrimoniului cultural naţional – „Patriotism şi patrimoniu”
  Prof. univ. dr. Cristian Preda, parlamentar european, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti – „De la România comunistă la România europeană”
  Prof.univ.dr. Alexandru Barnea, prof. univ. dr. Sorin Vasilescu, prof. univ. dr. Ion Bulei – „Două milenii de latinitate: istorie, arheologie, arhitectură între Italia şi România”
  Prof. univ. dr. Alexandru Jipa, decanul Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti – „Spre noi limite în lumea cunoaşterii prin experimentele de la LHC CERN Elveţia”
  Prof. univ. dr. Liviu Papadima, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti – „Războiul sfârşitului / începutului de mileniu. Literele şi cifrele”
  Prof. univ. dr. Constantin Enăchescu – „Suferinţa omului modern”
  Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, prorector, Universitatea Bucureşti – „Filosofia – între reflecţie conceptuală şi experiment”
  Acad. Răzvan Theodorescu – „Începuturile modernităţii româneşti”
  Prof. univ. dr. Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti – „Naraţiune şi normativitate”
  Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar Patriarhal – „Momente aniversare ale Bisericii Ortodoxe Române: 125 ani de autocefalie şi 85 ani de Patriarhat“

  Dacă doriţi cu adevărat să ne ajutaţi să construim „ceva mai bun”, vă rugăm, stimată doamnă Berciu, să ne precizaţi care dintre conferenţiarii enumeraţi nu meritau, nefiind „adevărate personalităţi”, să ia cuvântul în cadrul Conferinţelor Fundaţiei: preşedintele Academiei Române…? rectorul Universităţii din Bucureşti…? academicianul Răzvan Theodorescu…? vreunul dintre decanii facultăţilor de Litere, Fizică şi Ştiinţe Politice…? De asemenea, v-am fi recunoscători dacă ne-aţi preciza şi care dintre temele abordate de conferenţiari a urmărit un scop electoral sau propagandistic: să fie „Începuturile modernităţii româneşti”…? „Spre noi limite în lumea cunoaşterii prin experimentele de la LHC CERN Elveţia”…? Sau „Filosofia – între reflecţie conceptuală şi experiment”…? (Noi vrem sa credem ca va asumaţi pe deplin responsabilitatea celor afirmate).
  Până la precizările pe care, poate, veţi binevoi să ni le faceţi, vom organiza Conferinţele Fundaţiei lunar, ca şi până acum, asumându-ne riscul să ne consideraţi în continuare o „tribună proletcultistă” (?!). De asemenea, întrucât pe cei din perioada mai veche nu-i putem învia, vom continua să invităm să conferenţieze contemporani aflaţi în topul domeniilor lor de competenţă, chiar dacă nici aceştia nu vor trece testul prin care dumneavoastră le acordaţi calitatea de „adevărate personalităţi”.
  În încheiere, dorim să vă aducem la cunoştinţă că atât conducerea Academiei Române, cât şi conducerea Universităţii din Bucureşti apreciază în mod deosebit aceste conferinţe, care se bucură, de asemenea, de încrederea intelectualităţii bucureştene.

  Colectivul de organizare al Conferinţelor Fundaţiei
  Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti

 6. Catre Colectivul de …

  Imi cer scuze ca va raspund atat de tarziu. Nu am stiut de raspunsul Dvs. pana astazi cand dl. sef de Catedra mi-a aruncat asa, intre doua etaje, o vorba. Va multumesc pentru raspunsul Dvs care nu a fost complet, ati raspuns numai la ceea ce ati vrut Dvs. Din el am inteles ca nu suportati un alt punct de vedere si considerati ca tot ceea ce faceti este perfect. A fost punctul meu de vedere si atata tot. Nimic altceva, nimic din ceea ce insinuati Dvs.in raspuns.
  Mi-am permis sa vi-l expun. Dar….a fost o mare greseala si … pe elevul indisciplinat l-ati pedepsit ca sa nu mai indrazneasca sa mai faca si a doua oara asa ceva. Chiar meritam o astfel de pedeapsa din partea Colectivului de…
  Va doresc mult succes.
  Adina Berciu

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: