Socant

Revista Gitanos. Pensamiento y cultura publica un numar (45-46/2008) dedicat tiganilor din Romania. Interesul pentru acestia, aici, in Spania, este destul de mare. M-a socat o simetrie dezavantajoasa pentru acestia. Nu stiu daca stiati ca doar 2% dintre tigani sunt detinatorii unei diplome universitare (fata de 27% in restul populatiei) in schimb 22% dintre tigani sunt analfabeti comparativ cu 2% printre ceilalti. Luand in calcul ca Romania, dupa cum se spune in aceasta revista, este tara europeana cu cel mai mare numar de tigani, ma intreb daca cineva a evaluat importanta contributiei acestora la cultura romana actuala si daca bibliotecile au programe de animare a lecturii printre acestia?

PS In ultimul numar din Express Informativ am publicat un articol, Xenofobia este din nou la moda, in care ma refer si la discriminarea tiganilor.

Reclame

Un răspuns

  1. Si eu as fi interesata sa aflu de programe din biblioteci care incearca sa promoveze lectura, utilizarea bibliotecii in comunitatile de rromi. La Concursul de participare comunitara au existat cateva propuneri (unele au si castigat).

    Din ceea ce am vorbit cu bibliotecare care au facut astfel de programe (in Romania dar si in alte tari din Europa) se pare ca pentru a avea astfel de programe bibliotecarul are de luptat destul de greu cu indiferenta si preconceptiile colegilor bibliotecari. La acestea se adauga conceptiile grupului majoritar de utilizatori care nu inteleg de ce ar cheltui biblioteca bani pe asa ceva, de ce sa ii dea „unor tigani”… Un alt aspect foarte grav este faptul ca nu avem o educatie in ceea ce priveste lucrul cu copii defavorizati. Atat sistemul de educatie cat si societatea noastra plaseaza vina pe umerii copiilor (eventual a familiilor lor), a individului. In cazul celor dezavantajati situatia este mult mai complexa.

    In SUA de exemplu programele pentru copiii „ramasi in urma” cu scoala sunt bine intentionate numai ca, „in mod surprinzator” tot copiii emigrantilor din America Latina si cei de culoare au medii slabe… Invatatorii si-au pus probleme serioase legate de aceste lucruri si exista multe resurse pentru cei care vor sa inteleaga aceste fenomene.

    Sitiatia este foarte trista. Paradoxal, pentru programe de educare/integrare se dau multi bani. Din pacate insa acesti bani nu ajung doar la cei care sunt interesati sa ii trateze cu respect si care isi inteleg rolul in educarea lor .

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: