Bibliotecile si mostenirea culturala

Exista strategii?
Exista „reguli”?
Exista „lucruri care nu se fac”?

Ma preocupa ideea din titlul topicului si mai ales modul in care dezvoltarea si promovarea serviciilor moderne de biblioteca merg „mana-n mana” cu o alta functie deosebit de importanta a acestei institutii: modul cum ea intelege sa recupereze, sa conserve, sa transmita viitorimii si sa promoveze ceea ce numim „memoria culturala” sau „mostenirea culturala”.

In Valcea avem un inceput timid … o oarecare idee ref. la acest deziderat, asa cum mi-am si propus, de altfel, printr-unul din obiectivele specifice ale proiectului http://www.bibliotecivalcene.ro…

Primii colegi care au inteles ca, pe langa activitile curente, pot si trebuie sa-si promoveze biblioteca „la pachet” cu tot ce tine de comunitate (cu monumentele istorice si cu traditiile folclorice, de pilda) sunt bibliotecarii din Pietrari si Gradistea.
Ilie Firtat, colegul bibliotecar de la Gradistea, s-a invrednicit sa publice, de asemenea, o culegere din folclorul zonei.

Cate un mic album foto care contine, pe langa imagini din biblioteca, si fotografii ale monumentelor (istorice sau nu) locale si-au postat si bibliotecarii din Glavile si Ladesti . Aici, la Ladesti-Valcea, puteti vedea casa natala a lui Virgil Ierunca, asa cum arata ea azi… parasita si trista.

Ca bibliotecile publice pot pune in lumina inestimabile valori de patrimoniu material si imaterial, mi-e clar; intrebarea este: cum poate fi facut acest lucru cat mai bine si cat mai cu folos? Dintr-un topic recent al Claudiei inteleg ca lucrurile trebuie miscate neaparat de jos in sus, pentru ca de sus in jos sunt …alte prioritati.

Valentin Smedescu
www.bibliotecivalcene.ro

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. Exista strategii, “reguli” si “lucruri care nu se fac”. Fiecare dintre noi care a fost implicat intr-un proiect care „pune in lumina inestimabile valori de patrimoniu material si imaterial” le-a invatat pe propria piele. Unii au avut noroc sa aiba bibliotecari cu experienta care sa ii ajute si sa le dea o sansa insa multi au trebuit sa inteleaga singuri ce si cum, sa-si stabileasca prioritatile, sa invete strategii si reguli prin metoda incercare si eroare.

    Democratia in sine porneste de la vointa si puterea celor de jos care decid cine ajunge sus si se asigura permanent ca cei de sus nu si-o iau in cap. Dupa 20 de ani de „democratie” noi cei de jos nu am reusit sa avem sus oameni care sa ne reprezinte si sa ne inteleaga cu adevarat. Si cand spun sus nu ma refer neaparat la guvern… De asta Valentin lucrurile tot de jos trebuie sa porneasca. Insa acel sus poate fi si unul de mai jos: propria biblioteca, asociatia profesionala s.a.m.d. In State exemplul cel mai bun este cel al Asociatie Bibliotecarilor Americani (ALA) care a devenit una din cele mai puternice asociatii profesionale deoarece au inteles ca eforturile pe care le faceau fiecare pe plan local aveau nevoie de ajutor (politic, strategic, organizatoric si chiar profesional) pentru a avea succes.

    Ce e interesant este ca printre bibliotecari aveam oameni care stiu cum se fac lucrurile bine (de la organizarea de programe, catalogare, biblioteci digitale, la situri sau cum se discuta cu politicienii) insa din diferite motive nu reusesc sa se inchege intr-un nucleu viu si activ care sa sustina o asociatie reprezentativa pentru bibliotecari.

    Ceea ce este cu adevarat trist este ca rolul bibliotecilor, a informatiei este vital intr-o democratie. Oamenii trebuie sa aiba puterea de a afla ceea ce ii intereseaza, de a analiza informatia in mod critic si de a lua masurile necesare pentru a se asigura de corectitudinea celor care lucreaza pentru ei, de exemplu cei platiti din bani publici. Cei de jos trebuie sa aiba acces la informatii care sa le dea puterea de a misca lucrurile si de a le face bine.

  2. Legat de tema discutiei: astăzi, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea e co-organizator şi gazdă a Salonului Naţional al Cărţii de Etnologie – http://www.bibliotecivalcene.ro/evenimente_det.asp?e=136

    Valentin Smedescu

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: