Viitorul în bibliotecă

Adina ne-a semnalat emisiunea Parte de carte de la ProTV cu tema „Viitorul în bibliotecă”.  Cristian Tabără împreună cu domnii Florin Rotaru directorul de la biblioteca  Metropolitana si Ioan Matei, șef cultură scrisă la Ministerul Culturii, au vorbit un sfert de oră despre biblioteci  (publice, naționale) cu legea și publicul lor dar au fost și câteva cuvinte despre proiectul cu biblioteca digitală a României a celor de la Metropolitană.

Foarte utile astfel de apariții în media.

Aș fi preferat însă ca, atunci când se vorbește despre utilizatorii bibliotecilor publice, ei să nu fie prezentanți în modul simplist ca elevi obligați de programa școlară să treacă prin niște cărți și, deoarece nu au bani, vin la bibliotecă. Chiar dacă statisticile poate reflectă o astfel de stare, realitatea este mai complexă și dacă noi, bibliotecarii, alegem să ne mulțumim cu și să prezentăm doar niște schițe mult simplificate, să nu ne supărăm apoi că administrația locală, ministerele și publicul nu ne înțeleg rolul. Nu de alta dar, la schema simplă prezentată în emisiune se pune întrebarea: de ce mai avem nevoie de biblioteci publice dacă, majoritatea publicului lor poate fi servit de bibliotecile școlare?

Reclame

2 răspunsuri

  1. Sunt de acord cu tine Claudia.
    Era de asteptat, acesta este tendinta de gandire a interlocutorilor, declarata de multi ani .
    Am avut surpriza extraordinar de placuta , ca la intalnirea cu primarii organizata in februarie in Bihor, sa aud primarul comunei Bors, afirmand ca activitatile bibliotecii locale se dezvolta organizand servicii si intalniri tematice inclusiv pentru publicul adult.Totul tine de abilitatea, interesul si inteligenta omului aflat in acel post.

  2. Deci viitorul se poate modela , nimic nu e pierdut.Doar niste mentalitati trebuie schimbate , si niste tehnici de lucru imbunatatite.

    Nu e mare lucru, dar e migalos…

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: