World Digital Library

World Digital Library va fi lansată de UNESCO pe 21 aprilie la Paris. Este destinată lucrărilor de patrimoniu, unicate sau rarităţi din bibliotecile din lumea întreagă.

Cum se arată în filmul de prezentare se vor putea accesa manuscrise, filme, fotografii, harti valoroase de pe telefonul mobil.

Actualizare: Disponibilă aici.

Reclame

5 răspunsuri

  1. sint tot mai multe preocupari pentru arhivare si tot mai putine pentru productia de noi artifacte culturale. oare de ce?

    • NU, eforturi pentru producerea noilor artefacte sunt. Dar digitalizarea celori vechi e la fel de importanta: De ce? Deoarece documentele vechi inseamna istorie, istorie inseamna identitate. De ce a distrus librariile tarilor „cucerte” URSS-ul? Pentru a distruge dovezile ca acel popor apartine acelui pamant. Si… sa luam exeplul Arhivei din Koln… O parte importanta a istoriei Germaniei a fost acolo, arhiva s-a prabusit… documentele au ajus sub moloz. Daca nu erau digitalizate, cum ar fiin stare copii nostri sa afle despre „trecut glorios” sau „fapte de rusine”.
      Noile artifacte si cele vechi nu sunt in aceasi balanta…

  2. Raspunsul e simplu: au stat inchise mii de ani mormintele faraonilor si n-au fost probleme. In momentul in care le-am deschis acestea au inceput sa se distruga. Astfel daca vrem sa mai avem si peste cateva sute de ani o lucrare de-a lui Eminescu ar trebuii sa ne gandim cum o digitizam astfel incat sa avem acces la acesta, si ulterior s-o conservam pentru a o mentine in stare buna pentru mult timp.

    • Stefan, lucrările lui Eminescu sunt digitizate. Ai văzut în ce mod s-a făcut asta? Eram curioasă care e părerea ta legată de CD-urile cu manuscrisele lui Eminescu.

  3. Nu sunt foarte bine informat despre digitizare lucrarilori lui Eminescu, stiu doar ca pana acum digitizarea anumitor carti s-a realizat prin taierea cotorului cartii si scanarea paginilor cu un scanner flad-bed sau un scanner de mare viteza. Cat despre CD-urile cu manuscrise lui Eminescu…consider ca nu este o idee foarte buna. Durata de viata a unui CD-DVD este de 5-7 ani. Solutiile pe care le oferim noi pentru arhivarea documentelor sunt: digitizare+arhivare pe microfilm -microfilm-durata de viata de pana la 50-60 de ani – sau digitizare si arhivare pe servere dedicate care au durata de viata/pastrate pana la 90 – 100 de ani.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: