Cărţi şi flori

Despre ziua cărţii şi despre tradiţia din Barcelona de a dărui cărţile împreună cu un trandafir roşu în această zi am mai scris într-un mesaj de anul trecut. Motivul acestei legături între carte şi trandafir este următorul (reiau legenda):  Cu mult timp în urmă o aşezare din Catalunia era ameninţată de un balaur. Pentru a îmbuna balaurul locuitorii au decis să-i sacrifice în fiecare zi câte o persoană prin tragere la sorţi. Până când într-o zi sorţii au ales-o pentru sacrificiu pe fiica regelui. Aceasta însă e salvată de Sant Jordi, devenit patronul Cataluniei, care omoară balaurul. Este, de fapt, legenda Sfântului Gheorghe de la noi care se sărbătoreşte astăzi. Din sângele fiarei a crescut un trandafir cu flori roşii.  Aşa a rămas tradiţia în Catalunia ca în această zi să faci cadou un trandafir persoanei iubite, fiind cunoscută ca Ziua Trandafirului. Cum la începutul secolului trecut s-a stabilit ca această zi să fie şi Ziua Cărţii, cele două sărbători s-au contopit. Este de asemenea o zi în care străzile Barcelonei sunt inundate de cărţi, au loc ceremonii, lansări, se dau autografe. Site-ul oficial aici de unde se poate trimite o floare si pe e-mail.

Anul acesta Capitala Mondială a Cărţii este Beirutul.

Un alt lucru care cred ca e mai puţin cunoscut este faptul că romii sărbătoresc ziua cărţii pe 28 aprilie. Aceasta fiind ziua în care Barbu  Constantinescu a publicat prima culegere de folclor rom în anul 1878 şi ziua în care a apărut primul dicţionar rom în România (în 1992 -cât de târziu! -, realizat de Gheorghe Sarău).

Reclame

Un răspuns

  1. Doamna bibliotecară Ana Macovei de la CCD Neamt ne-a trimis pe email o felicitare cu ocazia zilei bibliotecarilor. Mulțumim mult! La Multi Ani tuturor!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: