Lansare oficiala Biblionet

Bibliotecile publice din Romania vor primi o finantare de 26,9 milioane dolari pentru a creste capacitatea de a raspunde nevoilor cetatenilor. Finantarea va fi asigurata pe o perioada de 5 ani prin Programul Biblionet dezvoltat de Fundatia Bill & Melinda Gates .

 

Fundatia Bill & Melinda Gates asigura o finantare de 26,9 milioane dolari pentru programul Biblionet, care va creste capacitatea bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor. Lansarea oficiala a programului va avea loc joi 23 aprilie 2009, intre orele 10:30 si 12:30, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Corp Fundatie, Calea Victoriei, nr. 88, sector 1.

 

„Suntem foarte incantati ca Fundatia Bill & Melinda Gates a ales sa implementeze si in Romania programul Global Libraries, care va fi cunoscut sub numele de Biblionet – lumea in biblioteca mea. Milioane de romani vor beneficia de acces gratuit la calculatoare si Internet in bibliotecile publice din comunitatile lor si vor fi ajutati de bibliotecari profesionisti si bine instruiti. Impreuna cu partenerii nostri de la Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului National, ANBPR si furnizorul de formare EOS vom continua sa construim o serie de servicii moderne si relevante de bibilioteca, de care va beneficia intreaga comunitate”, a precizat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.

Detalii aici.

 

Reclame

2 răspunsuri

 1. 27.04.2009
  Comunicat de presă

  Programul Național ”Biblionet – lumea în biblioteca mea” va crește capacitatea bibliotecilor publice din România de a răspunde nevoilor cetățenilor

  International Research & Exchanges Board (IREX) a lansat programul “Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Evenimentul a avut loc joi, 23 aprilie, de Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor și Ziua Bibliotecarului din România, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti.

  Programul, în valoare de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani și are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci.

  “Pentru ca acest program să aibă un efect durabil, însă, este nevoie de un angajament pe termen lung” a explicat Deborah Jacobs, directoarea programului Global Libraries din cadrul Fundației Bill & Melinda Gates. “Sunt bibliotecară de 33 de ani și cred că acesta este momentul cel mai potrivit pentru ca România să investească în biblioteci” a continuat doamna Jacobs.

  ”Aș vrea să salut faptul că Ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, dând o importanță cuvenită acestui program, a luat decizia de a emite un Ordin special, pentru constituirea unui Grup de lucru, care va avea misiunea de a acompania activitățile programului Biblionet”, a specificat Octavian Știreanu, Secretar de Stat, în cuvântul său de deschidere, reiterând interesul Ministerului în buna desfășurare a programului.

  Obiectivul programului Biblionet este de a facilita accesul populației la mijloacele tehnologiei informaționale, pornind de la faptul că 80% din populaţie, mai ales din zonele rurale, nu are acces la Internet. Din această cauză, pentru mulţi dintre cetăţenii ţării nu sunt disponibile beneficiile economice şi sociale ale accesului la Internet, cum ar fi serviciile de e-administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, servicii bancare şi de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din străinătate. Prin intermediul programului, aproape 1.600 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet, printr-un proces de selecţie competitivă şi peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii.

  La evenimentul de lansare, Florica Pop, directoarea Bibliotecii Județene Sălaj, unul dintre cele 5 judeţe unde s-a desfășurat proiectul pilot, a însuflețit sala plină de bibliotecari printr-un mesaj despre beneficiile acestei intervenții istorice pentru România: ”Bucurați-vă cu tot sufletul deschis pentru acest program atât de complex! Ce advocacy s-a facut prin acest program, încât mergem acum pe stradă zîmbind și toată lumea ne recunoaște și știe că putem să le oferim ceva. Se schimbă imaginea bibliotecilor. Este o evoluție pentru biblioteci, pe care o așteptam de mult și nu știam cum să o facem.”

  Daniel Răducan, Primarul comunei Baru, jud. Hunedoara, a împărtășit experiența sa în activitatea desfășurată alături de bibliotecara Narcisa Sorescu, îndemnându-i pe reprezentanții administrațiilor locale să-și susțină bibliotecarii și să participe la programul Biblionet.

  Doina Popa, preşedinta ANBPR, a declarat: „Am fost martorii unor schimbări remarcabile în perioada proiectului pilot, mai ales în ceea ce priveşte sprijinul faţă de bibliotecari şi responsabilizarea acestora, care a dus la un respect sporit din partea comunităţii şi la legături mai strânse cu administraţia locală. Sperăm ca în următorii 5 ani să putem prezenta exemple nenumărate de succese din întreaga ţară şi să obţinem recunoaşterea statutului de specialişti în informaţie pentru bibliotecari şi de persoane resursă pentru utilizatorii bibiotecilor.”

 2. Foarte bun proiectul… Felicitari !!! sunt curios cand se va incepe si un proiecte de digitizare al patrimoniului la nivel national??

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: