Theodor Paleologu la Braşov

Vineri, 1 mai 2009, ministrul culturii, cultelor şi patrimoniului naţional, Theodor Paleologu, va participa la inaugurarea punctului de informare turistică de la Cetatea Râşnov, realizat de Asociaţia Mioritics, în parteneriat cu UNESCO.

Cu acest prilej, domnia sa va susţine la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov conferinţa cu titlul: „Republică şi laicitate”. Toţi cei interesaţi sunt asteptaţi la sediul bibliotecii, de la ora 17.00. Pentru cei care nu vor putea fi prezenţi la eveniment vom pune la dispoziţie imagini şi înregistrări.

Anunțuri

3 răspunsuri

 1. „Într-un final am plecat. Am ajuns la Braşov unde directorul Bibliotecii Judeţene George Bariţiu ne-a aşteptat gâtuit de emoţie.

  Ne-a condus în încăperea unde urma ca ministrul să ţină conferinţa, unde, câte doi, cuminţi, o sală întreagă de oameni serioşi îl aşteptau pe ministru în băncuţele de lectură numerotate.

  A ajuns rapid şi ministrul, care şi-a ţinut conferinţa într-o linişte deplină. Au urmat întrebări din auditoriu, trei oameni ar fi întrebat non stop, în vreme ce toţi ceilalţi ascultau atenţi.”
  Mihai Vantu in Cotidianul

  • Autorul a scris intr-o nota satirica si parodica. Iar materialul este publicat la rubrica timp liber. De fapt, articolul se refera pe larg la evenimentul deschiderii unui punct de informare turistica si despre patrimoniu la Rasnov, urmare a proiectului unui ong si a colaborarii cu UNESCO si autoritatile locale. Numai citeva rinduri sunt despre conferinta de la biblioteca judeteana. Consider ca articolul reflecta foarte mult subiectivitatea si nemultumirea autorului. Titlul este sugestiv: Cum sa iti petreci un 1 mai in cel mai comunist mod cu putinta? Cat priveste conferinta de la biblioteca, sincer recunosc ca mi-a fost foarte greu sa atrag public, mai ales intr-o zi de vineri, 1 mai, libera, cind multa lume si-a facut un program de minivacanta. Am trimis o lista uriasa de invitatii pe mail, am dat multe telefoane, am expediat comunicate catre mass media. Contrar asteptarilor mele, am avut audienta. Sala s-a umplut si oamenii au fost interesati de tema propusa. Bine, s-ar putea sa fim niste provinciali cuminti si seriosi. Intr-un fel, este un compliment. Pentru mine conferinta de la biblioteca ramine un eveniment cu succes la public, dar care nu a avut mediatizarea cuvenita. Daca presa scrisa locala era prezenta si cunosteam si succes media, il consideram o reusita.

   Pentru reflectarea evenimentului de la Rasnov altfel, serios, documentat, critic si nu numai la modul sarcastic, sugerez si un alt articol din acelasi cotidian, semnat Daniel Ionescu, din 3 mai si intitulat Ministrul Culturii demareaza o ancheta privind cetatea Rasnov.

  • Aşa cum am promis, imagini de la conferinţă şi o sinteză a acesteia.

   http://picasaweb.google.ro/pclaudia/RepublicaSiLaicitate?feat=directlink

   Trecând prin spaţiul istorico-filozofic al celor două concepte care au compus tema conferinţei: “Republică şi laicitate”, ministrul culturii abordează de fapt problema departamentului Cultelor. Referindu-se la laicitate, domnia sa constată că aceasta este foarte puţin prezentă în dezbaterile publice de la noi şi că, deşi laicismul francez nu este cea mai fericită opţiune, laicitatea pozitivă (citată frecvent de preşedintele Sarkozy) reprezintă o şansă reală pentru religii. „Trebuie să promovăm laicitatea pozitivă. Nu trebuie să uiţi propria credinţă, dar ce drept ai s-o manifeşti public, mai ales în mod zgomotos?”. Ministrul a explicat că laicitatea nu exclude orice fel de prezenţă a bisericii în spaţiul public, ci doar că, statul modern încearcă să neutralizeze politic, nu şi public, biserica. Referindu-se la declaraţiile constante de apolitism ale Bisericii Ortodoxe Române, consideră că acestea reprezintă de fapt o politică abilă, capabilă să aducă acesteia venituri din mai multe părţi. În ceea ce priveşte atitudinea religioasă a politicienilor, ministrul a declarat că : „Politicienii cred că pot fi aleşi şi realeşi. Cu cât îşi fac cruci mai mari la TV cu atât sunt mai lipsiţi de cultură teologică, dar dau mai mulţi bani la biserică în teritoriu. Domnia sa consideră că deputaţii, senatorii, episcopii şi preoţii trebuie convinşi să aibă moderaţie şi precauţie şi crede că este nevoie de o dezbatere publică pentru a vedea dacă este justificat, mai ales pe timp de criză, să cheltui puţinii bani pe care îi gestionează ministerul pentru ridicarea de biserici noi, sacrificând în acest fel lăcaşe de cult intrate în patrimoniul naţional. Ministrul a dat exemple de biserici care au primit bani mulţi pe care acestea i-au folosit în mod distructiv. Printre altele, a menţionat o biserică de sat, renovată cu zeci de miliarde, în care s-a pus podea de marmură şi picturi de prost gust, cu Isus stând pe tricolorul românesc la judecata de apoi. Un alt exemplu de administrarea defectuoasă a fost mânăstirea Putna, unde s-au făcut picturi de interior după ce, de secole, mânăstirea uimea prin simplitatea ei. „Providenţa a dat ca la Putna să nu existe picturi. De ce, în secolul 21, să vrem să corectăm providenţa? E o trufie. Biserica ar trebui să fie responsabilă de patrimoniul pe care îl administrează şi să înţeleagă că sărăcia e o virtute evanghelică, că este corpul mistic, corpul lui Hristos şi că nu are nevoie de construcţii aberante”.

   O altă temă abordată de Theodor Paleologu în cadrul conferinţei “Republică şi Laicitate” a fost cea a lipsei unui protocol, nu numai între biserică şi stat, dar şi a lipsei de protocol în general. Întrebările care au venit din sală, legate de modul în care ministrul culturii poate corecta acest aspect, l-au făcut pe acesta să declare : „România nu are protocol. E o brambureală de la cap la coadă. Poate că ar fi nevoie de un astfel de minister. Mi-ar plăcea să fiu Ministrul Protocolului şi Bunelor Maniere”.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: