„Profesionalism” cu IREX Romania

Mesaj trimis de Corina Popa

Eu personal am incercat sa aplic la un post IREX acum ceva mai mult de o luna. Anuntul era dat in acelasi stil, numai pe bestjobs, si fara data limita. Dupa lupte seculare, dupa telefoane la niste numere surde, dupa telefoane in SUA, am aflat ca se muta, si ca probabil sunt „in the field, training” – in teritoriu la training. Cand in sfarsit am reusit sa obtin un raspuns la telefon, mi s-a spus ca persoana care se ocupa nu este la birou. Dupe ce am insistat, am reusit sa vorbesc cu acea persoana importanta, Liliana Slave, care mi-a spus textual ca „au fost foarte ocupati, ca s-au mutat, si ca selectia s-a terminat, pentru ambele posturi”. Eu mi-am manifestat surpinderea fata de asa mutare, lasata si cu angajari, in conditiile in care ei au fost ca si inexistenti pe mapamond in acest rastimp. Mi s-a raspuns ca au primit „mii de aplicatii”, iar la cererea mea de a vorbi cu directorul institutiei mi s-a spus ca informatia este confidentiala. De aceea, fac o datorie de onoare din a va
impartasi schimbul de mesaje cu extrem de bine calificata HR Manager Liliana Slave, spre a sti si beneficiarii programului Biblionet (motivul pentru care IREX primeste finantarea Gates Foundation), cam care sunt apele in care se scalda. Sau nu se scalda, ca asa ape murdare nu am mai vazut niciodata in Romania in Sectorul Non Guvernamental, si nu la cei care ne invata cel mai abitir ce e aia igiena morala, „americanii” mult asteptati.
Incep cu raspunsul cel mai recent al Madamei Slave, continuand cu sirul mesajelor, in ordine inversa. Inutil sa mentionez ca de la ultimul mesaj in care eram asigurata ca voi fi tinuta la curent cu dezvoltarea programului maret, totul a fost TACERE. TACERE DE IREX! Cred ca un lucru au invatat si ei de la bibliotecari. Linistea si tacerea de biblioteca!

From: Liliana Slave
Sent: Mar 24, 2009 10:10 AM
To: ‘Corina Popa’
Cc: pabaran@irex.ro
Subject: RE: job application

Stimata Doamna Popa,

Va multumim pentru mesajul dv. deosebit de informativ. Va asiguram ca va vom tine la curent cu evolutiile viitoare ale programului „Biblionet”.

Cu stima,

Liliana Slave
Finance Officer/HR Manager

––Original Message––
From: Corina Popa [mailto:cipopa@earthlink.net]
Sent: Tuesday, March 24, 2009 3:20 AM
To: lslave@irex.ro
Cc: pabaran@irex.ro
Subject: Fw: job application

Draga Doamna Slave,

Ca urmare a conversatiei noastre de ieri dupa-amiaza, in care v-ati aratat ofensata la mirarea mea fata de terminarea unei selectii fara deadline anuntat, in conditiile unei mutari care v-a facut biroul, telefonul, si emailul inoperabil pe parcursul a trei saptamani, va instiintez deci, ca in Romania, pentru nici un roman normal dezvoltat intelectual si cu acces la internet, nu exista informatie confidentiala.

Desi asa ati afirmat, confidentiala nu este nici adresa de email a sefului Dvs, numit de Dvs Paul Baran.
Paul Baran se numeste de fapt Paul-Andre Baran conform surselor, este Roman American, si nu „American” cum mi-ati spus, si sper ca fiind vorbitor de romana imi va confirma la primirea prezentului email intensa Dvs ocupare cu „miile de emailuri primite”, care v-au oprit sa va achitati de calitatea de „selectioner” cu responsabilitate, profesionalism, adevar si eleganta.
Nu numai ca toate informatiile despre programul Global Libraries sunt usor accesibile pe internet, dar Dvs aveti si un newsletter, si el accesibil, atat in Romana cat si in Engleza, pentru cei interesati sau pentru cei curiosi. Am alocat timp dupa conversatia cu Dvs citirii tuturor publicatiilor si am constatat ca se face o prezentare o intregului staff, si se dau si adresele lor de email precum si adresa institutiei IREX din Statele Unite. Va intreb, stimata Dna Slave, a fost publicata aceasta informatia pentru ca era confidentiala, iar newsletterul era cel mai bun loc de pus la pastrare? Asta a fost gandit ca un al doilea test pentru hackerul roman care a invadat site-ul NASA? Desteapta miscare, n-am ce spune, tipic americaneasca!

Raspunsul Dvs nu numai ca a fost eliptic, neprofesionist si plin de inadvertente, dar intregul proces de publicitate si selectie pare sa fi fost aleatoriu, in conditiile in care institutia IREX nu are un robot telefonic, cand raspundeti nu aveti un raspuns standard ci unul de casa particulara, nu considerati necesar sa va recomandati, desi sunteti la slujba nu in dormitor, si in general oricarui aplicant neaos i-ar fi fost dificil sa dea de acest program daca ceea ce vedea era numai anuntul de pe bestjobs, care nu continea nici data limita, nici numere de telefoane mobile pentru acces. Eu personal am sunat si in Statele Unite pentru a ma interesa, ca aparentele spuneau ca sunteti un birou fantoma, si ei mi-au dat inca patru numere de telefoane fixe, toate surde. IREX Washington DC mi-au confirmat ca biroul exista, scuzandu-va ca „poate sunteti la training in teritoriu”. Halal training, imi pare mai degraba Academie, daca ati avut nevoie de tot biroul ca sa dovediti!
In final, si ca sa va asigur ca nimeni nu e tampit si naiv in tara romaneasca, precum probabil credeti, va pot furniza si adresele de email ale finantatorilor Dvs din Seattle, care vor fi foarte incantati sa afle despre practicile minunat de cinstite prin care civilizati HR-ul din Romania, si ulterior, bibliotecile publice.

Martha Choe, Chief Administrative Officer mchoe@gatesfoundation.org Janet Sawaya jsawaya@gatesfoundation.org Willian H Gates Sr, co chair Bill@gatesfoundation.org media@gatesfoundation.org info@gatesfoundation.org atla@gatesfoundation.org (premiu pentru oare-ce? achievement, ca in Romania noi stim ce e coruptia, nu trebuie sa ne mai invete nici IREX nici Bill Gates)

Cu urari de bine…”confidentiale”,

Corina Popa

P.S.
Intrebare intrebatoare
La ce foloseste oare
Functia Bcc a E-Mai-Lu-Lui
Ghici ciuperca ce-i?

––Forwarded Message––
From: Corina Popa
Sent: Mar 16, 2009 11:53 AM
To: lslave@irex.ro
Subject: Fw: job application

Could you, please, confirm receiving the document? Thank you.
––Forwarded Message––
From: Corina Popa
Sent: Mar 11, 2009 1:06 AM
To: gl@irex.org, gl@irex.ro
Subject: job application

Dear Sir/Madam,

I discovered a few job advertisements for the Global Libraries Program in Romania and I would be interesed to apply but I am not sure if the deadline had passed or not. I returned to Romania only recently, after two and a half years in the US, for graduate studies. At present I am looking for employment and I would be very grateful if you could assist me with more information regarding your present vacancies, if any. I am attaching my resume with the hope that you might find my qualification and experience valuable and suitable for your organizational needs.

Thank you with anticipation.

Sincerely,

Corina Popa

S-a mai comentat despre aceste pozitii la postul Omniprezența-informației…

Anunțuri

17 răspunsuri

 1. Multumesc Corinei pentru mesaj.

  Mie mi se pare mie sau deschiderea IREX-ului de care ne-am bucurat pe perioada pilot a programului se cam duce de rapa? Era prea frumos ca impresia de transparenta pe care parte din cei de la IREX incercau sa o asigure programuli sa fie si realitate.

  De la lansare de program in cadru „intim”, la anunturi de angajari sau intrebari ale bibliotecarilor de care nu raspunde nimeni, schimbari de site fara arhivare…lucrurile schioapata. Stiu ca un astfel de program necesita un mare efort dar, dupa cum spune americanul That’s why they pay you the big bucks!!! IREX predica nevoia de profesionalism la bibliotecari…

  Daca tot se spune pe forumul biblionet : „Componenta de instruire/ formare a bibliotecarului este de altfel cea mai mare a programului.” (Anca Poroineanu) cred ca modul in care sunt alesi acesti traineri conteaza foarte mult.

 2. Oricum, nu e chiar asa de rau. Cat au putut au incercat sa ne lamureasca, desi ceva clar si complet despre program, despre cine il gestioneaza si cum nu am vazut. Am senzatia ca lucreaza mai multe persoane in directii diferite, iar uneori se suprapun fara sa stie. Desi bine orientata functionarea lor, pare un pic incoerenta. Cat despre lipsa de transparenta nu cred ca putem vorbi de vreme ce si Corina recunoaste ca „Nu numai ca toate informatiile despre programul Global Libraries sunt usor accesibile pe internet, dar Dvs aveti si un newsletter, si el accesibil, atat in Romana cat si in Engleza, pentru cei interesati sau pentru cei curiosi.”

 3. Draga Marin,

  Ba dimpotriva, nu ma folosi drept platosa in afara contextului, eu chiar cred ca la IREX cuvantul transparenta este inexistent. Newsletter-urile contin informatie de tipul „realizarilor marete”, cum a spus Aurelian. Daca ai site-uri specializate unde un membru al echipei IREX este activ, daca ai un site si un forum al organizatiei, si ai un newsletter al organizatiei, si totusi preferi ca anunturile de angajare sa le pui, fara explicitare, pe un site neutru, eu numesc asta intentie de ascundere a informatiei, sau incompetenta. De fapt, ambele! Ca sa nu mai vorbesc ca anularea unei intregi arhive, si lipsa de reactie la mesajul Dlui Smedescu in care cu gratie ne facea accesibil linkul unde vechiul site putea fi accesat (si arhiva de mesaje!) arata ca sub aparenta unei deschideri zambitoare le este frica ca de necuratul sa nu ii contrazica cineva sau sa le scuture putin si stiinta si constinta. Ma intreb cum au angajat ei un specialist in Institutional Capacity Building, cand lectia 1 pentru oricare specialist ar fi sa analizeze contextul organizational si memoria institutionala. Marele lor specialist a preferat sa faca memoria institutionala disparuta, tu cam ce zici de asta? Inca o scapare?
  Eu inteleg ca nimic nu e chiar asa de rau, dar atitudinea asta hiperoptimista de genul Bula este potrivita pentru bancurile ante89, care ne faceau viata suportabila, si foarte foarte transparenta. Nu cred ca mai vrea cineva astfel de interpretari, desi, citind arhiva de mesaje IREX am bagat de seama ca lor chiar le place abordarea asta totalitarist ipocrita, contrar declaratiilor sforaitoare de integritate si interes national.
  Celor inamorati de transparenta IREX le semnalez conditiile de inregistrare pe forumul biblionet, care seamana mai mult cu „cine nu e cu noi, e impotriva noastra”:
  „Sunteţi de acord să nu scrieţi niciun material abuziv, obscen, vulgar, calomnios, de ură, ameninţare, orientare-sexuală sau orice alt material care poate viola prevederile legale ale ţării dumneavoastră, ale ţării unde “biblionet.ro” este găzduit sau ale legislaţiei internaţionale. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la blocarea imediată şi permanentă însoţită de notificarea Internet-Service-Provider-ului dumneavoastră dacă vom considera necesar. Adresele IP ale tuturor mesajelor sunt înregistrate pentru a ajuta la întărirea acestor condiţii. Sunteţi de acord ca “biblionet.ro” să aibă dreptul de a şterge, modifica, muta sau închide orice subiect în orice moment în care consideră potrivit”
  Atrag atentia ca orice poate fi interpretat pe lumea asta precum calomnios, abuziv, de amenintare si de ura, si asta este deseori platosa tuturor politicienilor care dau buna ziua pe la DNA. Adevarul este, neindoios, cel mai de urat lucru in Romania de azi.
  Pe scurt, daca veti fi in discordanta cu limita normalului institutita de IREX veti fi aspru sanctionati, prin reducerea la TACERE. Pai, noi stim deja ca asta le place cel mai mult Evrika!

  • Asta spun si eu ca au scapari, cum ar fi ca nu au publicat anunturile si pe propriul site. Kosson insa mi se pare ca a publicat cu ceva timp in urma un anunt de-al lor cu angajari, nu stiu daca erau aceleasi. Dar nu cred ca e vreo vina in faptul ca au publicat pe un site de locuri de munca important si cu un trafic mare .
   In Romania cand e vorba de gestionarea unor sume mari de bani oamenii instinctiv se comporta conspirativ, chiar daca nu le-o cere nimeni si poate nu au nimic de ascuns. Iar daca nu se comporta ei asa, ceilalti vor presupune ca o fac si ca ascund ceva. Banii sunt asociati automat gestiunii frauduloase si preferentiale.
   In ceea ce priveste site-ul vechi nu stiu daca sunt obligati sa-l tina online. Putine institutii cred ca o fac in Romania. Ministerul Educatiei de exemplu a facut-o. Stiti vreo biblioteca care are disponibile online variantele anterioare de site?

   • Nu spun ca sunt obligati sa tina online nimic insa, senzatia pe care am avut-o cand am contribuit la forumul de pe acel site a fost ca IREX-ul dorea sa lucreze impreuna cu bibliotecarii la acest proiect si forumul a fost folosit in acest sens. Numai Valentin si Delia cate mesaje au lasat pe acel forum legat de lucrul cu bibliotecarii de la comune dar si primari si directori…Dar, dupa cum ai spus, nu sunt obligati de nici o lege…
    Ce sa fac daca nu ma pot abtine sa sper ca totusi cei care lucreaza pt biblioteci si bibliotecari inteleg cu adevarat importanta componentei umane a programului lor. Iar daca inteleg, atunci pot sa inteleaga ca nu se face sa stearga munca si contributia unor oameni?

   • Draga Marin,
    Dar de ce mai ai site, daca nu publici anunturile de angajare pe el? Asta au invatat pana si institutiile publice din Romania, iar in vest nici nu se concepe altfel, cum se face ca la IREX Romania anunturile sunt ascunse cu grija, ca bestjobs e un fel de tufis genealogic, daca nu stii ce cauti nu ai sanse sa gasesti ceva ce-ti doresti. Daca ai citit anunturile, intentia era ca nu cumva sa dea cineva de ele si sa le strice echipa galactica, nicidecum sa faca publicitate ca sa ii gaseasca pe cei mai buni.
    Aici nu este vorba de ce sunt obligati prin lege, ca in Romania, stii si tu, numai puscaria e obligatorie prin lege, si nici aia pentru multi. Aici este vorba de o cutuma in ceea ce se numeste management profesionist, care celor de la IREX le lipseste. Nu se pune problema exclusiv de inputul atator oameni, ci de faptul ca IREX se poate dispensa de el, deprivandu-i si pe ceilalti participanti, noi in proiect, de expertiza prealabila a colegilor lor, de best practices si peer advice. Daca IREX nu stie toate astea, este tragic, si daca cei pe care ii folosesc ca experti nu le spun ca ce fac nu este nici corect dpdv metodologic, nici bine in general, atunci nici aia nu sunt experti, ci numai prietenii prietenilor lor care stiu cum o mana spala pe alta. De fapt, vazand abordarea IREX cu privire la dezbaterea noastra, eu as zice ca IREX agreeaza foarte mult proverbul romanesc „cainii latra, caravana trece”. Si asta nu este o politica rea, are bune sanse de reusita, in timp ce noi dezbatem ca niste chihuahua isterizati. Dar faptul este totusi trist. Daca din atatia bibliotecari din tara nimeni nu considera necesar sa ia atitudine este tragic, pentru ca profesia nu se dezvolta in lipsa demnitatii, si eu am numarat pe forum numai cinci persoane care au avut curajul sa adreseze intrebari pertinente despre aspectele negative ale programului. M-am amuzat si de raspunsurile in doi peri si naiv conciliante ale Directorului, iar dovada clara este ca orice ar raspunde, contradictia intre vorba si fapta este obvioasa.
    Mi-e teama sa nu ajungem ca si cu fondurile europene din Romania, sa ne zica IREX ca din lipsa de specialisti au trebuit sa ii aduca din strainatate, au avut costuri adiacente neprogramate initial, si 80% din banii de proiect sa se duca pe plata managementului proiectului, investitia reala ramasa in Romania fiind in final restul, de 20%. Nu va mirati, s-a mai vazut, asa ca mare lucru la licitatii nu o sa mai ramana.

   • Nu inteleg nici eu de ce tot dispar mesajele la ei. La inceput mai tineti minte ca au spus ca a fost o problema tehnica, ceea ce poate fi suspectat ca nu era adevarat, dar in fine. Dupa care apare un alt site, iar solutia de continuitate cu cel anterior iarasi ne face suspiciosi. Biblioteca.ro cred ca era un domeniu rascumparat deorece inainte era un site de legislatie sau cam asa. De ce a fost abandonat? Nu inteleg nimic! Si nici nu se da vreo explicatie din respect cum spui Claudia pentru cei care au contribuit la site si le-au adus trafic si cu care cei implicati in gestionarea programului au demonstrat ca programul IREX are impact si ca e animat si ca nu-si iau banii degeaba.
    Biblionet este un site mai centrat pe program, dar nu mi se pare mai explicit.
    Harta asta a bibliotecilor din Romania care e pe biblionet nu are nici o explicatie ( in Ialomita sau in Alba nu au nici un calculator?). „Materialele formative” in ce consta, vor fi disponibile online? Ce fel de soft vine pe calculatoare? etc Totul pare vag, general, spus cu o autoritate oarecum aroganta care mimeaza si submineaza profesionalismul.

 4. Corina, chiar daca nici mie nu mi se pare ca exista multa transparenta cred de asemenea ca acele conditii pe care trebuie sa la accepti ca sa iti creezi un cont pe forum nu sunt exagerate. E adevarat ca ele pot fi folosite impotriva celor care au vederi mai critice insa pana acum nu am auzit sa se fi intamplat asa ceva. Daca e sa citesti conditiile multor servicii online ai sa vezi ca unele au conditii si mai „triste”.
  Poate ar fi mai intelept sa asteptam sa vedem ce e cu postarile pe forum si, daca vor disparea postari cu critici vom discuta despre ele.

 5. Eu astept sa vad care o sa fie ordinea de publicare a anunturilor de achizitie, pt ca aici o sa fie cea mai mare problema. Eu ma confrunt cu instiutii de stat care publica anuntul de achizitie foarte greu de gasit pe SEAP, si apoi te trezesti ca e plin internetul cu anuntul de acordare a contractului. Am totusi increderea ca cei responsabili isi vor face treaba bine

 6. Site-ul biblioteca.ro a fost redirectionat catre biblionet.ro din motive obiective. Practic, odata cu incheierea etapei de planificare a Global Libraries Romania, s-a nascut un nou program, sub numele de Biblionet – lumea in biblioteca mea, un program national amplu pentru care s-a construit un web-site dedicat. Pentru a il face cunoscut publicului care ne-a vizitat website-ul in trecut am ales solutia redirectionarii automate catre instrumentul nou creat. E foarte adevarat ca pe forumul biblioteca.ro s-au adunat, prin contributia userilor inregistrati, informatii foarte utile si relevante pentru comunitatea cu care lucram. Multumim inca o data contributorilor pentru efortul lor si ii invitam sa faca la fel si pe viitor, pe forumul http://www.biblionet.ro. Toate informatiile sunt disponibile la http://www.biblioteca.ro/forum, insa forumul este inschis si nu accepta postari noi. Pentru discutii interactive va invitam sa va creati cont pe forumul Biblionet (www.biblionet.ro).
  In ceea ce priveste politicile de angajare de personal IREX, acestea prevad ca anunturile de angajare se fac pe cele mai eficiente canale publice si nu pe website-ul programului, acest lucru fiind necesar pentru a putea selecta cei mai competenti candidati pentru pozitiile vacante. In trecut am folosit si metode suplimentare de publicitate pentru posture vacante, cum ar fi site-uri / bloguri profesionale (kosson, proiectabr) sau lista de discutii Biblos, insa acestea nu au produs reactia asteptata – pentru anumite pozitii nu s-a inregistrat nicio candidatura venind din aceasta directie.
  Pentru informatii despre program va invitam pe website-ul si forumul programului, http://www.biblionet.ro. De asemenea, pe website sunt disponibile si adresele de e-mail, pentru a se putea raspunde la nelamuririle legate de program.

  Multumim pentru interesul manifestat fata de Biblionet,

  Anca Rapeanu (arapeanu at irex.ro)
  Paul Andre Baran (pabaran at irex.ro)

  • Dragi IREX,

   Dar de ce politica IREX Romania este in contradictie cu politicile de angajare si IREX USA si Gates Foundation, unde exista sectiuni clare pe site-urile lor tocmai pentu capitolul angajari si posturi vacante? IREX Romania este ONG in ONG? Daca nu aveati site, si newsletter, aveati scuze. Asa, nu aveti decat politici de angajare inventate la Hei- Rup, semn ca si IREX, ca si democratia romana, este un caz foarte particular si de neinteles.

   Este foarte magulitor faptul ca le mutumiri tuturor pentru contributii, dar de ce nu faceti aceste afirmatii chiar pe prima pagina Biblionet, astfel incat toti sa stie unde sa se duca sa citeasca din munca si problemele predecesorilor? De ce trebuie sa ne furnizeze Dl Smedescu link-uri si informatii, Anca Rapeanu@ IREX nu putea sa aiba stiinta si dorinta sa o faca?
   Anca Rapeanu, cand se muta, isi arunca biblioteca, in speranta ca va achizitiona alta noua, care se va umple si ea de carti, cu timpul? Ciudata atitudine de bibliotecar si arhivar.Tot politica IREX? Sau unde ati invatat-o? Sigur, nu de la Bill Gates. De la el, sigur, nu ati invatat nimic. Fortunately, the game is not over, yet.

  • Oricum, Anca, era mai frumos site-ul biblioteca.ro. Din vechiul site doar forumul mai e disponibil, alte pagini nu?
   Toate criticile sper sa le luati in sensul bun chiar daca ele contin efecte polemice pirotehnice care poate va displac.

 7. Draga Claudia si dragi forumisti,

  Nu va pripiti in a trage concluzia ca IREX a devenit dintr-o data opac dupa programul pilot. Din mesajul doamnei Popa eu inteleg mai mult decat ar vrea doamna Popa sa exprime si nu pot decat sa trag propriile concluzii pe care vreau sa vi le impartasesc mai jos.
  Doamna a aplicat pe bestjobs, deci CV-ul ajunsese la cei de la IREX. Nu inteleg de ce s-a mai obosit sa dea telefoane? In momentul in care aplici pe bestjobs primesti un mesaj cum ca CV-ul tau a fost trimis. Ca sa nu mai zic ca primesti mesaj si ca a fost vizualizat. Vad din mesajul ei ca a aplicat si pe mail. Nu a considerat a fi destul sa aplice pe bestjobs? Daca ar fi avut Irex anunturi si pe alt site pun pariu ca i-ar fi bombardat cu CV-ul si acolo! Si daca stia si numarul de fax probabil ca il trimitea si pe fax.
  Oare nu exista o explicatie mai simpla pentru care doamna nu a primit nici un raspuns si aceea ar fi cum ca CV-ul ei nu a fost selectat? Cine dintre noi nu a trimis cel putin o data cv-uri la firme, mesaje la care nu a primit nici un raspus intrucat se mentiona ca numai candidatii selectati vor fi contactati. Nu ne-a spus nici pentru ce post a aplicat, nici care este pregatirea dansei ca sa judecam daca cei de la IREX au fost sau nu nedrepti cand nu au selectat CV-ul ei… Din ultima parte a mesajului imi dau seama ca a aplicat pentru toate posturile scoase la concurs in acea perioada! Poate ne impartaseste si noua vasta ei experienta la fiecare din pozitiile pentru care a aplicat! Sau crede ca daca a lucrat in SUA asta o califica obligatoriu pentru orice post scos la concurs de o organizatie americana?
  Doamna Popa se mira ca se terminase selectia, dupa multe insistente (inutile dupa parerea mea), in a vorbi fie cu managerul de personal fie cu directorul IREX. Poate ca cei de la IREX gasisera persoana potrivita si nu a mai fost nevoie sa continue inutil procesul de selectie!? Din intregul mesaj al doamnei Popa razbate un spirit plin de resentimente fata de cel putin unii din cei ce lucreaza in prezent la IREX si pare ca nu ar fi de ieri de azi. De ce ar aplica cineva pentru un post la o firma pe care o detesta? Sau sa lucreze pentru un director „naiv” si ipocrit, „asa zis american”? „To make the world a better place?”
  Intrebarile astea sunt oarecum retorice si nu ma astept sa primesc vreun raspuns vreau doar sa ne gandim de doua ori inainte de a lua de bun orice zice cineva pe forum sau sa plecam urechea la jignirile si improscarile cu noroi lasandu-ne pacaliti de „nobilele” intentii ale celui ce scrie.

  • Nu am aplicat pe bestjobs, am aplicat direct la ei, tocmai pentru ca nu mi-a fost clar daca anuntul este valabil sau nu. Si le-am facut intai intrebare, la care nu au raspuns. Nimic.
   Eu nu ma ofensez ca nu lucrez la ei, criteriul meu este „cine nu ma doreste nu ma merita”, dar am tinut sa semnalez un fapt, cum ca au o atitudine usor mafioata cand vine vorba de angajari, si este de neinteles, atunci cand in termeni sforaitori isi lauda echidistanta si romanismul.
   Daca ar fi politicieni, nu m-as mira, dar fiind fosti critici acerbi ai politicienilor romani si mari analisti de think tank cara aruncau cu barda in sistem, as fi asteptat mai mult
   Iar tu sa te astepti intotdeauna sa primesti un raspuns de la mine, pentu ca eu chiar sunt nobila, si nimic din ce am scris nu seamana cu improscarea cu noroi, yet, asta in masura in care definitia ironiei si pamfletului iti sunt cunoscute. Nu stiu cat de nobili sunt insa cei de la IREX, si daca ai face si tu un mic search pe google, sa vezi cine sunt cei care lucreaza acolo, nu ai mai fi asa de incantata sa le tii isonul. In termeni de Libertatea, e o gasca de prieteni care s-au iubit intre ei, toti fosti USAIDisti sau contractori de USAID, si nu ar fi nimic rau in asta, daca ei ar fi mai calificati decat altii in ale bibliotecilor. Ceea ce nu sunt. Daca numeri pe degete, nu au decat doua persoane specializate, restul fiind cvasi nimic, cu nici un fel de studii adevarate, iar citindu-le interventiile pe fostul forum, ca si pe actualul, poti sa-ti dai seama si singura ca specialitatea lor este raspunsul in doi peri, si aia laudativi, de genul „keep up the good work!” asezonat cu link-uri de doi bani si sfaturi traduse de pe site.urile de specialitate americanesti. Si daca nu te deranjeaza, nu ma mir, in fond daca avem o Constitutie tradusa, un intreg sistem economic bazat pe ce merge in vest nu pe ce merge in est, de ce n-am avea si un program IREX care se invarte in jurul cozii, si se congratuleaza cu ajutorul celor ca tine. Pentru ca, nu-i asa, pupatul in fund, face Romania, indeed, a better place. Felicitari pentru ca traiesti bine si nu esti deloc afectata de opacitate…Totusi, de data asta, ai grija cu stampila!

 8. Draga Irina, observatiile tale sunt bune insa mie mi se pare ca nu tin cont de ordinea in care s-au petrecut evenimentele. De exemplu, anuntul pe Best Jobs a fost facut pe 29 aprilie fara a preciza o data limita de trimitere a aplicatiilor iar conversatiile Corinei au inceput inainte de aceasta data. Ideea e ca la 7 mai posturile erau deja ocupate.

  Atunci cand trimiti o aplicatie la o institutie respectabila (in SUA dar nu numai) primesti un email de confirmare ca aplicatia a fost primita si apoi, un alt email care te anunta daca aplicatia ta a fost selectata printre aplicatiile finaliste sau nu. Daca esti selectat(a) urmeaza de obicei interviuri telefonice si fata in fata. Nu am auzit ca un astfel de proces de angajare sa dureze mai putin de o luna mai ales cand institutia cauta oameni cu cea mai buna pregatire… IREX a primit mii de aplicatii, s-a mutat si a si facut angajari in cateva saptamani…

  Pe Prolibro am mai avut discutii generate de faptul ca noi am „plecat urechea la jignirile si improscarile cu noroi”. Intrebarea mea e cine si cum anume hotaraste ce e noroi si ce nu? E noroi pentru ca nu straluceste ca aurul, nu are forma dorita? E noroi pentru ca nu vine din partea unor oameni cu functii inalte? E noroi pentru ca nu e suficient documentat? Mie mi se pare ca eticheta de „noroi” o punem noi in functie de cum ni se pare ca acel mesaj se potriveste cu ceea ce credem sau nu, cu ceea ce vrem sa vedem sau alegem sa nu vedem. De exemplu daca experienta noastra cu IREX este buna si vrem sa o pastram asa o sa fim tentati sa trecem cu vederea chiar si propriile critici ale programului pe principiul ca e mai bine sa fie un program cu anumite probleme decat sa nu fie deloc… Ori un program este cu atat mai bun cu cat este modelat de nevoile participantilor, nevoi si cerinte pe care acestia se simt liberi sa si le exprime.

  Corina, dupa cum ai vazut Anca raspunsese mai sus acestui mesaj din partea IREX. Mi se pare interesant ca ai simtit nevoia sa intaresti pozitia IREX in aceasta discutie dupa atatea luni…

 9. Eu unul, sincer, nu pricep de ce atata agitatie?
  Era un job atat de bun si de bine platit?

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: