Calcule

Am citit pe Muy computer.com un articol in care se critica decizia Guvernului roman de a plati sume exorbitante pentru a folosi soft proprietar in administratie. Este vorba de 300 de milioane de euro pe care Siveco ii va folosi pentru calculatoare cu soft de la Microsoft in educatie si 100 de milioane de euro pe care acelasi Microsoft ii va primi de la Statul roman pentru licentele softului folosit in guvern (asta dupa ce va primi si cele 58 de milioane din perioada 2004-2009).
Si cand te gandesti ca bugetul Biblionet-ului ajunge pe la 27 de milioane de dolari.
Situatia imi aminteste de „afacerea saraciei”, de faptul ca e profitabil sa-i „ajuti” pe cei saraci. Unii isi deschid o piata din care vor extrage cu mult mai mult decat ceea ce au investit, iar altii se vor dedica organizarii acestor „ajutoare” cu beneficii pentru ei satisfacatoare (cu siguranta ca angajatii IREX sau formatorii nu au salarii de bibliotecari). Nu e nimic rau in asta, e doar deprimant.

Anunțuri

2 răspunsuri

 1. E deprimant doar daca incepi sa te gandesti…daca lasi lucrurile sa mearga ca, oricum, merg si asa, nu mai e deprimant. Mai ales daca te gandesti la cat soft s-a piratat si se pirateaza inca in Romania…cineva trebuia la un moment dat sa plateasca. Ca ce se intampla sa dovedeste ca de fapt noi suntem pirati numai de forma, ca nu intelegem suficient de bine ce e cu tehnologia asta pe care o furam de zor…e alta problema.

  Astfel de deprimari le gasesc multi studenti de pe aici, in alte forme-evident, si ele functioneaza ca niste motorase care ii imping sa invete, sa studieze, sa inteleaga lucrurile cat mai bine pentru ca, atunci cand cariera ii va pune in pozitia de a lua decizii, sa le ia in cunostinta de cauza dar mai ales sa nu se multumeasca cu cifre fara acoperire.

 2. In Romania se pirateaza mult, dar e o discutie diferita.
  Eu am fost surprins sa descopar ca poti sa iei sute de milioane, iar apoi sa faci favorul de a intoarce cateva zeci, din care jumatate mi se pare ca e donatie de soft de la Microsoft (un cal troian adica). Vorbim totusi de sume mari. Comparativ, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2009 este estimat la 274,93 de milioane de euro.
  Intrebarea imediata si legitima este cum se raporteaza administratia romana la softul liber? Se stie ca urmare a experientei altor tari precum Franta, Germania, Norvegia, Danemarca precum si a numeroase studii ca utilizarea softului liber reduce dependenta tehnologica fata de Microsoft, reduce cheltuielile si nu in ultimul rand creste securitatea si fiabilitatea sistemului informatic utilizat de administratie.
  Consecintele pedagogice ale introducerii fortate a produselor windows in educatia copiilor, fara alte alternative, sunt periculoase.

  Completare: Claudia imi trimite un articol cu referire la acest subiect. Mai puteti citi aici si aici.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: