Omagiu cărţilor şi bibliotecilor + o întrebare

Un nou film semnat Maria D.A. sau varalbastra despre o iubire pe care o împărtăşesc şi bibliotecarii.

Cred că acesta ar fi un bun moment să va întreb ceva. Aş vrea să pregătesc o serie de postări pe baza notelor de la cursul de  „Clădiri ale bibliotecilor” pe care l-am luat recent. Mă gândesc că am putea face din această serie un curs de vară  🙂 Profesorul Fred Schlipf cu care am lucrat a fost consultant la construirea sau remodelarea a peste 100 de biblioteci din Illinois şi a fost director de bibliotecă peste 15 ani.  Temele abordate au cuprins: alcătuirea unui plan şi program pentru clădirea bibliotecii, cum se angajează un arhictect şi o firmă de contrucţii, desigul, mobilierul lumina în bibliotecă.

„Înscrierile” prin vot se fac până la sfârşitul săptămânii.

Anunțuri

4 răspunsuri

 1. Foarte buna ideea unui astfel de curs. Subscriu…

 2. Este absolut necesar un astfel de curs ptr bibliotecarii din Romania.

  • Am votat, fireste, „Da, o să citesc pe blog şi am să comentez”.
   E excelenta discutia, Claudia, numa’ ca va trebui sa separam apele:
   una e sa construiesti o biblioteca (ori sa realizezi o „relocare”, o redimensionare a activitatii unei biblioteci vechi) intr-o societate normala, in functie de nevoile utilizatorilor, de spatiul disponibil, de cantitatea de informatie pe care o ai, de mijloace tehnice, de perspectiva de dezvoltare, de costuri bine gandite, fonduri corect cheltuite etc…
   …si cu totul alta „papica de peste” este sa faci acelasi lucru in Ro, unde „prioritatile” sunt: „proiect” pe care nu-l evalueaza niciun specialist, licitatii de forma (de regula „incredintari directe”), devize cat mai mari (care presupun cheltuieli cat mai „umflate” – politica sumelor mari, din care se poate „evapora” mult), lucrari de mantuiala etc etc…

 3. Multumesc de interesul exprimat pemtru acest curs.

  Valentin, tocmai de aceea vroiam sa ma asigur ca sunt oameni care, chiar cu toate aceste realitatile de zi cu zi sunt interesati de cum se poate ca, prin constructie, biblioteca sa fie ajutata sa fie eficienta si sa ofere servicii de calitate. Diferenta dintre „acolo” si „aici” eu trebuie sa o am permanent in minte la toate cursurile pe care le iau. Diferentele pot sa para foarte mari insa, daca stai sa analizezi sunt si foarte multe asemanari.
  De exemplu, proiectele se fac cu ajutorul unui consultant insa decizia de a asculta ce spune specialistul sau a face cum ti se pare tie ca director…e foarte politica. O sa dau exemple de biblioteci in care se investesc zeci de milioane de dolari doar pentru a fi „cool” in ciuda avertizarilor de bun simt ale bibliotecarilor si specialistilor….asta in Chicago, illinois, USA in plina criza financiara.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: