CB101 Cât de modernă vrem să fie biblioteca?

Evident, dacă am avea banii necesari. Unde am trage linie și am spune: ajunge cu atâta inovație?

dok

Ca să vă ajut să vă gândiți la această idee vă rog să treceți printre imaginile din biblioteca publică din Delft, Olanda. Am avut ocazia să îi ascult la ALA pe cei din echipa de „inovatori” a bibliotecii și atitudinea lor față de ce înseamnă  biblioteca în epoca noastă este avangardistă. Au însă norocul să lucreze cu un director și alți bibliotecari care înțeleg necesitatea acestei atitudini în societatea informațională.  (Printre altele, directorul bibliotecii a vorbit un pic din Olanda folosind  Skype și a spus că în bibliotecă ar trebui să lucreze mai mulți bărbăți care, preferabil ar fi să arate ca George Clooney – ca să atragă public și să le aibă cu tehnologia).

Așadar, cum vi se pare DOK-ul olandezilor?  Ce vă place, ce nu vă place și de ce.

Reclame

6 răspunsuri

 1. Am parcurs galeria de imagini. E o demonstraţie a ceea ce se poate face cu bani, imaginaţie şi deschidere. Sunt dotări remarcabile acolo.
  E foarte decorativ totul, chiar prea – poate că la faţa locului percepţia e alta. Adică prea multe culori, forme, prea mulţi stimuli parcă (un mediu suprasaturat poate fi obositor).

  Pe afişajul lor putem citi: „Life is all about having more fun than you can think and it start at the library!” (Oare olandezii sunt oameni chiar aşa de trişti?)

  Ambianţa şi dotările sunt foarte importante, dar până la urmă important e ce se întâmplă efectiv în bibliotecă. Asta o face un organism viu, bine angrenat în viaţa comunităţii. Am văzut fotografii cu oameni foarte fericiţi, făcute în ambianţe mult mai modeste.

 2. Ai dreptate Ioana, comunitatea pe care o deserveste biblioteca este foarte importanta. Ea ar trebui sa determine ceea ce se ofera biblioteca daca…e foarte clar ce nevoi are comunitatea. Insa la noi, cum putem afla daca comunitatea noastra nu are nevoie de mai multi stimuli pentru a fi atrasa de biblioteca? Daca nu incercam sa iesim din tiparele clasice cum o sa stim cum reactioneaza publicul?

  Si mie unele idei de la DOK mi se par fortate insa ei experimenteaza cu ele si, in timp ce isi exerseaza libertatea si imaginatia, invata despre ce place si ce nu place publicului. Pentru orice detaliu din imaginile acestea bibliotecarii(nu arhitectii sau designerii) pot sa iti dea informatii, motive, idei. E biblioteca lor, e publicul lor: treaba lor e sa isi serveasca cat mai bine publicul si, din cate am aflat, experimentand, au reusit sa isi multumeasca comunitatea.

  • Cred că la capitolul curaj de a experimenta încă mai avem de lucrat. De multe ori căile bătătorite sunt mai comode, dar nu este sigur că mai sunt valabile, pentru că suntem la dispoziţia unui public într-o perpetuă schimbare, uluitoare prin diversitatea ei.
   De exemplu, după ce i-am ascultat pe americani, mi se pare că în privinţa serviciilor pentru adolescenţi la noi încă nu se face cât ar trebui, deşi cred că reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, cu cele mai mari nevoi de oferte viabile, culturale şi de divertisment .
   Sigur că dacă luăm punctiform, există multe biblioteci care au iniţiative novatoare, remarcabile, deşi nu întotdeauna reuşim să le aflăm. Şi, deşi avem bloguri, parcă fluxul de informaţii nu e încă cel care ar trebui. Să fie vorba de o greşită înţelegere a modestiei sau nu căutăm destul?
   De multe ori m-am bucurat când am văzut că la semnalarea vreunui lucru nou care se face în biblioteci din lumea largă, au existat postări în care colegi de-ai noştri au prezentat propriile lor activităţi de acelaşi gen.
   Nu sunt de părere că o experienţă pozitivă poate fi transpusă punct cu punct într-un alt loc. Dar poate fi inspiratoare. Bine ai subliniat că este esenţial să cunoaştem nevoile specifice ale propriei comunităţi. Pentru asta ar trebui să ieşim mai mult, să identificăm „la faţa locului” ce nevoi reale există. În nici un caz nu le vom descoperi stând în „citadela” noastră sau aşteptând să fim solicitaţi. Şi ar trebui să dăm mai mult credit utilizatorilor. Ne place sau nu, au întotdeauna mai multă dreptate.

 3. Din pacate, din observatiile mele, bibliotecile se confrunta cu trei impedimente majore:
  -lipsa spatiului si a dotarilor adecvate depozitarii si lecturii; spatiile sunt insuficiente si prost climatizate pentru o depozitare corespunzatoare, iar spatiile de lectura nu sunt dotate corespunzator: scaune neergonomice, lipsa calculatoarelor pentru lecturarea cartilor electronice,etc
  -lipsa fondurilor pentru achizitii.Lipsa acestor fonduri ar putea fi suplinita prin programe nationale de achizitii si distribuire in teritoriu
  -lipsa unor bibliotecari bine pregatiti si pasionati de munca lor; bibliotecarii mai in varsta, cu greutati in operarea cu un calculator ar trebui dublati cu tineri pregatiti in acest domeniu.
  Dupa parerea mea ar trebui consolidata biblioteca la tara.Peste jumatate din populatia Romaniei traieste in localitati rurale iar majoritatea acestor localitati nu au prevazute bugete pentru achizitii si nici pentru dotari moderne. Marile orase stau mai bine. Acolo totul depinde de primar si de calitatea directorului bibliotecii.
  Urmariti paginile de internet ale unor biblioteci municipale si judetene din tara si veti vedea unde se situeaza interesul pentru biblioteci.
  Va propun o scurta vizita intr-o micuta biblioteca privata:http://antiqbooks2000.blogspot.com/
  http://antiqbooks2000.blogspot.com/

  • Domnule Constantin, multumim de vizita si de opinii. Da, bibliotecile se confrunta cu multe probleme dinre care si cele mentionate de dvs. Ca un pasionat al cartii (dupa cum arata si blogul antiqbooks), ne puteti spune ce experiente ati avut dvs. cu personal cu bibliotecile? Ati colaborat pana acum cu bibliotecari? Ati avut expozitii cu cartile dvs. pe undeva?

 4. […] Despre arhitectura bibliotecilor Posted on martie 22, 2010 by Claudia S. Mi-ar plăcea ca această emisiune realizată de bibliotecari pentru bibliotecari să fie tradusă şi în română. Emisiunea este produsă de echipa de la DOK, biblioteca despre care am mai vorbit pe Prolibro. […]

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: