Presa despre bibliotecari

Sibiu: Florinela Vasilescu, bibliotecar de lume nouă, un articol din Adevarul de Jeanina Vlad care face un succint portret de bibliotecar.

Bibliotecarele Colegiului „Carol I“ din Craiova – speriate de cărţi ca de ciumă, articol de Ionut Parvulescu, aparut in ziarul Gandul. De aici aflu ca cea mai mare biblioteca scolara din tara este la Craiova.

Paradisul este o biblioteca, crede si Silvia Serbanut in Monitorul de Alba, inspirata fiind de Felicia Colda, bibliotecara la Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

Cititul la ţară, ultima modă: bibliobuzul în regim SMURD, emotionant articol de Viorel Ilisoi de la Cotidianul despre biblioteca mobila de la Cluj.

Anunțuri

3 răspunsuri

 1. Ref. la articolul „Cititul la ţară, ultima modă: bibliobuzul în regim SMURD”.
  Felicitari colegilor de la Cluj pentru reusita, mai ales ca aria de acoperire este de nivel judetean.
  Un amendament as avea, insa:
  – bibliotecile mobile sub forma bibliobuzurilor nu este o „noutate absoluta” in Romania. La Biblioteca „V.A. Urechia” in anii 70 ai veacului trecut (daca nu ma insel si in Bucuresti) s-a utilizat acest serviciu in cartierele mari ale orasului, lipsa de filiale fiind o problema, sa-i zicem „cronica”, a centenarei institutii galatene. Unele dintre colegele de astazi, care au lucrat pe aceste bibliobuze pot depune marturie.
  Dl. Nedelcu Oprea, directorul Bibliotecii din vremea aceea, a sprijinit totodata si realizarea unei anchete sociologice asupra preferintelor de lectura in cartierul Dunarea. Pentru aceasta, precum si pentru alte lucruri deosebite acumulate in indelungata sa cariera, se cuvine sa-i transmitem un gand bun si multa sanatate, intrucat acum trece printr-o grea suferinta.

 2. Interesanta aceasta seria de articole despre oamenii care muncesc si invata in Sibiu. Pe langa doama bibliotecar Florentina Vasilescu am mai vazut article despre arhivarul Elena Hususan si muzeograful Ionut Tausan.

  Legat de articolul despre bibliobuzul de la Cluj s-a mai comentat despre el pe Prolibro in alte Stiri despre biblioteci.

 3. Am citit cu interes articolele. Cred că e greu să scrii un articol despre biblioteci şi bibliotecari, să împaci informaţia utilă cu „foamea” de senzaţional. Una e să scrii pentru o publicaţie biblioteconomică şi cu totul altceva pentru un cotidian.

  Mi-a plăcut o propoziţie din articolul „Bibliotecarele Colegiului „Carol I“ din Craiova – speriate de cărţi ca de ciumă” (deşi titlul mi se pare lipsit de orice haz):

  „[Instituţia] Poartă numele primului bibliotecar din această bibliotecă, Mihail Străjan.”

  Sigur că Mihail Străjan (1841-1918), estetician şi traducător, a fost o personalitate remarcabilă a Craiovei. E totuşi o coincidenţă fericită.

  Aşa cum e frumos la BCU Iaşi, unde Mihai Eminescu a fost fericit să fie bibliotecar şi la BCU Cluj, unde Lucian Blaga a fost exilat de regimul proletar. (Lucian Blaga nu a fost prea fericit, după cum se poate vedea şi din „Luntrea lui Caron”…)

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: