„Foaia românească” din Jula (Ungaria), la 60 de ani, aniversare cu nelinişti

Foaia românească, singurul săptămânal de limba română finanţat în Ungaria, se apropie de împlinirea a 60 de ani de apariţie. (Data oficială a înfiinţării este anul 1951, însă primul număr tipărit a apărut în 1950 şi a fost reluat în anul următor.)

Revista, atrăgătoare şi interesantă, având un colectiv de redacţie entuziast, condus de redactor-şef Eva Iova-Şimon, se constituie, de peste o jumătate de secol, într-o veritabilă cronică  a vieţii şi preocupărilor comunităţii româneşti din Ungaria. Apare în forma tipărită, dar şi în versiune online . Cei interesaţi se pot abona – menţionez că revista nu duce lipsă de cititori.  O recomand cu căldură, atât în calitate de bibliotecar, cât şi de cititor fidel.

De ce scriu, în august 2009, despre un eveniment care va avea loc anul viitor? Pentru că Foaia românescă străbate acum momente dificile: printr-o decizie recentă, Curatoriului Fundaţiei Publice, a hotărât ca finanţarea să fie direcţionată spre bilunarul Cronica, înfiinţat în 2002. Situaţia revistei va fi discutată din nou, în luna septembrie a.c. Eu sper că vor reuşi să aniverseze cu bucurie cei 60 de ani de existenţă. Până atunci, acest mic gest de sprijin este cadoul meu anticipat pentru aniversarea lor.

La mulţi ani, Foaie românească!

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: