Geraldine Brooks despre bibliotecarii din Sarajevo

La Editura Leda, Bucureşti, a apărut în acest an volumul „Oamenii cărţii” semnat de scriitoarea australiană Geraldine Brooks (corespondent de presă pentru Wall Street Journal – zone de conflict Orientul Mijlociu, Somalia şi Bosnia).

În postfaţa cărţii, mulţumind celor care au ajutat-o să se documenteze, autoarea scrie despre bibliotecarii din Sarajevo, pe timp de război:

„Bibliotecarii din Sarajevo sunt o specie foarte diferită. Unul dintre ei a fost Aida Buturović, care a fost omorâtă de o grenadă pe când încerca să salveze cărţi din biblioteca în flăcări. Alţii, precum Kemal Bakarsić, şi-au asumat riscuri enorme în fiecare noapte ca să evacueze colecţiile în condiţii atât de periculoase. Enver Imamović, după cum am spus mai sus, a salvat hagada într-o perioadă de bombardamente intense. Le sunt recunoscătoare ambilor pentru că mi-au povestit experienţa lor. De asemenea, le mulţumesc lui Sanja Baranac, Jacob Finci, Mirsada Muskić, Denana Buturović, Bernard Septimus, Bezalel Narkiss şi lui B. Nezirović pentru tot ajutorul pe care mi l-au acordat.” (p. 493-494)

Detalii reale în legătură cu salvarea superbului manuscris evreiesc (sec. XIV), Hagada din Sarajevo, în jurul căruia gravitează acţiunea romanului, sunt date tot în postfaţă:

„Numai după război am aflat că un bibliotecar musulman, Enver Imamović, salvase codexul în timpul bombardamentelor şi îl ascunsese într-un seif al unei bănci.” (p. 491)

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: