Varujan Vosganian despre lectură

În perioada 25-27 septembrie, la Baia Mare a avut loc Sărbătoarea castanelor, intrată deja în tradiţie, un amestec colorat de serbare populară, iarmaroc, diverse prezentări de produse, dar şi ocazie pentru manifestări culturale de ţinută: concerte, expoziţii, lansări de carte, simpozioane etc.

În mod firesc, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” s-a implicat prin diverse acţiuni, în acest ultim sector. Printre activităţile derulate la bibliotecă s-au numărat: „Cărţile anului 2008” – premierea celor mai bune apariţii editoriale şi lansarea romanului „Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian, cu participarea autorului.

Referindu-se la lectură, Varujan Vosganian a spus că, deşi cel mai citit autor contemporan este Google, lumea va înţelege în cele din urmă diferenţa dintre informaţie şi cultură, informaţia însemnând „a şti”, cultura „a înţelege”, iar „a înţelege” ţine de condiţia umană, de descifrarea rostului omului în lume. Autorul a mai spus, în context, că criza cea mai profundă pe care o traversăm este cea a lipsei de sens şi, mai mult, că soluţia pentru ieşirea din criza economică trebuie căutată în schimbarea mentalităţilor, în promovarea culturii şi a valorilor autentice.

Cam asta ar fi, în speranţa că nu am denaturat prea mult (înţelegând ce mi-aş fi dorit eu să aud) şi că postarea nu are tentă propagandistică (departe de mine o astfel de intenţie).

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: