• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 592.756 accesari

Bicicleta cu cărți

O bicicletă, câteva cărți în căutare de cititori și o persoana entuziastă duc la îndeplinire o idee excelentă pentru a promova lectura. Deocamdată pe străzile Chicago-ului dar poate la vară și la noi.

Gabe Levinson cel care conduce această bicicletă a luat legătura cu câteva edituri și le-a întrebat dacă ar fi interesate să trimită cărți pentru acest proiect, cărți pe care el să le dea apoi gratuit celor care le doresc. Se pare că a primit răspunsuri pozitive și cărți gratuite. În timp oamenii au început să doneze cărțile acestui proiect spre a fi oferite mai departe altor cititori doritori.

Nu ar fi frumos ca biblioteca publică sau prietenii bibliotecilor să aibă o astfel de bicicletă și în zilele frumoase să colinde orașul și să găsească stăpâni cărților care nu mai sunt dorite în biblioteci (publice sau private)? Vizibilitate, ecologie și susținerea lecturii 🙂

5 răspunsuri

 1. Foarte faina ideea voluntar + bicicleta + carti-cadou…
  Despre carti-cadou s-a mai scris probabil … da’ tot vreau sa-i laud pe cei de la Biblioteca Municipala din Onesti, cu „Libraria de criza” editia I si II – simplu si eficient, 2500 de carti epuizate in 2 ore plus 35 de inscrieri la biblioteca.
  Ca sa nu mai vorbim de multi alti simpatizanti…
  Sunt curioasa cum o sa mearga editia III 🙂

  http://picasaweb.google.com/lili.balc/LibrariaDeCrizaEditiaA2A?authkey=Gv1sRgCOizzoCkl6_58gE#

 2. Ideea de a colecta cartile donate si apoi de a le oferi gratuit membrilor comunităţi funcţionează la Oneşti prin proiectul intitulat „Librăria de criză”, ajuns deja la a doua ediţie.
  Prin acestă iniţiativă încercăm (şi până acum am reuşit, cu succes deplin) sa salvam destinul cartilor pe care stapanii lor nu le mai pot pastra, iar noua nu ne servesc drept donatii. Le avem, deja, in suficiente exemplare. Am adunat la biblioteca aceste carti, apoi, printr-o mare expozitie, le-am oferit, gratuit, celor care le-au gasit demne sa stea in rafturile lor. In 3-4 ore, toate cele 1500-2000 de volume (la prima ediţie) şi cele aprox. 3000 de volume colectate la cea de-a doua, desfăşurată pe 9 act. 2009, si-au gasit noi stapani, mai ales ca nu am limitat numarul de carti care puteau fi luate acasa.
  Iata textul fluturasului prin care am facut publica manifesatrea:

  CARTE ÎN CRIZĂ, CAUT STĂPÂN!
  Din criză de spaţiu, fostul meu stăpân m-a disponibilizat. Dacă rafturile bibliotecii tale sunt în criză de cărţi, te astept vineri, 5 iunie, la Biblioteca Municipală, să mă iei gratuit acasă.
  Vino! Îmi vei schimba destinul, iar spiritul tău va avea numai de câştigat!
  NOUĂ NE PASĂ DE CARTE. POATE PREA MULT!

  Aici sunt si link-urile edificatoare
  http://picasaweb.google.com/lili.balc/LibrariaDeCrizaEditiaA2A?authkey=Gv1sRgCOizzoCkl6_58gE#

  http://www.realitateabacau.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5069:LIBR%C4%82RIA-DE-CRIZ%C4%82–Biblioteca-Radu-Rosetti-din-One%C5%9Fti-a-oferit-ast%C4%83zi-c%C4%83r%C5%A3i-f%C4%83r%C4%83-niciun-leu-_2009-10-09-22-05-00&catid=6:cultur-a-media&Itemid=5

  Beneficiile sunt evidente, dar voi enumera cateva, mai ales pentru demnitatea cuvantului tiparit. In primul rand, acest transfer de proprietate, ca sa vorbim in termeni economici, ofera o sansa noua unor valori a caror soarta iminenta avea sa fie neantul. Oamenii se bucura sa stie ca biblioteca lor, adunata cu efort in ani intregi, isi va gasi locul in alte camine si va folosi cuiva. Am avut surpriza sa constatam ce mare nevoie de carte, indiferent de aspectul ei, exista, inca, in comunitatea onesteana, pe care, si astfel, o redescoperim. Ca sa nu mai vorbim de rolul mereu nou pe care incercam noi, ca institutie, sa-l jucam in viata concetatenilor nostri. Cu siguranta, o parte din cei care nu frecventau biblioteca au cunoscut-o, de aproape, acum.
  “Libraria de criza” se transformă in tradiţie, la Oneşti ,fara a sugera, prin asta, perpetuarea crizei (ale carei efecte deja isi fac simtita prezenta).
  Cu cele mai bune ganduri ,
  Doina Bruma, sef Serv. Achizitie-Evidenta-Catalogare, Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”, Onesti

  • Felicitari sincere pentru program! Ideea textului fluturasului este foarte bune:)

   Puteti sa ne spuneti daca ati fost contactati de alte biblioteci din tara pentru a dezvalui detaliile logistice care sunt necesare pentru organizarea unui asemenea eveniment? Sau poate daca vi s-au pus intrebari legate de cum se poate face asa ceva? E o idee foarte buna si nu foarte dificil (banuiesc) de implementat.
   La cat mai multe editii!

 3. Ce idee minunata Claudia, am sa fac referire si eu pe blog, multumesc! 🙂

 4. […] bicicliștilor nu e așa de ușoară în România și mai avem până când o să vedem prin orașe biciclete cu cărți, iată că dorință de a citi și de a încuraja lectura se poate manifesta și […]

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: