Irex România către bibliotecari: „Noi suntem aici sa vă servim. Folosiți-ne!”

Cu mulțumiri lui Valentin pentru documentarea conferinței ANBPR și realizarea acestui film.

Paul Baran face o declarație de care bibliotecarii ar trebui să țină seama (și pe care să o urmeze!). Nu e puțin lucru să îți pui munca în serviciul bibliotecarilor, mai ales că nu am prea fost obișnuiți să fim ajutați de cineva. Apreciez sincer acest gest venit din partea IREX.

Patru ani înseamnă o perioadă destul de scurtă însă poate fi perioada în care biblioteca publică din România să se schimbe la față.  Ajutoare avem: ANBPR și IREX. Acum depinde doar de noi să știm să le folosim așa cum trebuie.

Reclame

6 răspunsuri

 1. Foarte frumos, dar care sunt campurile de expertiza ale domnului Paul Baran?

 2. hahaha!!! campurile de expertiza este alea care este! Multe si diverse, si in general foarte interesante, asta ca sa dam un raspuns a la IREX!

  Astept cu nerabdare momentul in care Paul Baran ii va ceda locul lui Valentin Smedescu, ca oricum Valentin face toata treaba si are si expertiza si legitimitatea, si acum mai e si trainer autorizat, ceea ce Baran nu e. Sau trebuie sa facem alegeri si pentru asta…

 3. Atunci cand esti cazut si incearca cineva sa te ajute sa te ridici intrebi: dar ati exersat la sala inainte de a imi face aceasta oferta?

  Daca aceasta oferta nu exista aveam scuze sa spunem ca IREX nu face ce trebuie. Dar acum mingea e in terenul bibliotecarilor. Sa incercam sa cerem ce avem nevoie si, pe baza raspunsului pe care o sa-l primim, sa judecam daca IREX si Paul Baran isi respecta promisiunile si isi fac treaba. A, nu stim ce ne lipseste…pai atunci e timpul sa ne intrebam si sa aflam.

 4. Vad aici o eroare de atribuire. Avem dreptul sa spunem ca IREX face sau nu face ce trebuie, daca programul condus de dl Baran isi atinge ori nu scopurile. Faptul ca noi punem sau nu punem intrebari este nerelevant. Asta daca nu cumva IREX si-a propus sa ne stimuleze noua, bibliotecarilor romani, mirarile.

 5. Si care sunt scopurile IREX?

  Daca te uiti pe pagina lor din cele 4 puncte cheie ale proiectului doar unul are de-a face cu echiparea bibliotecilor cu calculatoare. Pregatirea bibliotecarilor si intarirea asociatiei sunt scopuri pe care acest program si le-a propus si care nu pot fi realizate si sustinute in timp fara ca mirarile bibliotecarilor sa fie stimulate. IREX va pleca la un moment dat si banii se vor termina…si atunci? Daca nu profitam de acest ajutor ca sa raspundem unor intrebari, sa ne intelegem rostul si sa vedem cum putem sa sustinem pe viitor bibliotecile in beneficiul comunitatilor noastre…atunci IREX , indiferent cine ar fi la conducerea lui, nu are cum sa ne ajute prea mult.

 6. Inca o data. Apreciez in mod deosebit orice incercare de modernizare a sistemului bibliotecilor din Romania (in afara celor care modernizeaza prin aruncare la cos – termenul lui H-R Patapievici), inclusiv desigur programul Biblionet. IREX e o chestie serioasa, implicata in conceperea, implementarea si managementul de programe de asistenta in toata lumea. Si nu va da gres in Romania cu Biblionet. In ceea ce ne priveste, avem probleme si nevoi de orientare, dar nu suntem convalescenti pe un pat de spital. Biblionet-ul nu este opera de initiere a bibliotecarilor în relatia cu tehnologia informatiei si cu atat mai putin cu comunitatea. Nici vorba sa fie descalecare pe taram virgin. A existat viata inainte de IREX si va exista cu siguranta si dupa. E foarte bine ca dl Baran vrea un comert cu bibliotecarii romani, insa: (1) pentru asta ar trebui sa faca mai mult decat sa astepte intrebari si (2) mi se pare ca prea repede a fost lansata in eter ideea dupa care, daca ceva va scartai in cadrul programului, de vina sunt bibliotecarii romani.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: