International UDC Seminar 2009, Haga, 29-30 octombrie

Cei interesaţi, pot să consulte lucrările seminarului „Classification at a Crossroads – multiple directions to usability”, care a avut loc la Haga, 29-30 octombrie.

Reclame

3 răspunsuri

 1. […] ca eventualele discuţii despre acestă unealtă să le avem la o adresă propusă tot de Ioana: https://prolibro.wordpress.com/2009/11/06/international-udc-seminar-2009-haga-29-30-octombrie/ Categories: Uncategorized Comentarii (0) Trackbacks (0) Lăsați un comentariu […]

 2. Am avut plăcerea să particip la UDC Seminar 2009, alături de oameni remarcabili ai acestei bresle.
  Din România au fost prezente trei persoane la acest seminar: Victoria Frâncu, Ligia Caramfil şi Cosmin Sabo (subsemnatul). În total au fost prezente 132 de persoane din 34 de tări.

  Alături de doamna Victoria Frâncu am prezentat un algoritm de facilitare a accesului în catalogările CZU, precum şi un mod de abordare a căutărilor semantice şi multilingve folosind un tezaur CZU.

  Abstractul articolului ce se găseste şi la adresa http://www.bibliophil.ro/UDCResearch este următorul:

  ” În ultimii ani, comportamentul celor care caută informaţia s-a modificat semnificativ. Pe măsură ce motoarele de căutare s-au dezvoltat, permiţând utilizatorului nu numai să găsească, dar şi să contribuie interactiv la diseminarea şi partajarea informaţiei, comunitatea bibliotecară, parte a comunităţii online, nu putea rămâne în urmă. Pentru a întâmpina aşteptările utilizatorilor de servicii de informare, cataloagele de bibliotecă şi funcţiile lor sunt din ce în ce mai asemănătoare cu cele ale motoarelor de căutare. Modelul catalogului centralizat de bibliotecă a fost înlocuit de modelul cooperativ distribuit. Sistemele integrate de bibliotecă fac schimb dinamic de informaţii cu alte sisteme online şi sunt conectate la surse de metadata pentru informaţii suplimentare.
  Odată cu această schimbare de comportament schimbarea atitudinii celui care caută informaţii este un fapt cert. Utilizatorii finali ai cataloagelor de bibliotecă se aşteaptă ca sistemele integrate de bibliotecă să fie la fel de flexibile ca Google, wiki sau blog-uri sau ca alte lumi virtuale cu care ei sunt obişnuiţi. Incercarea de a-i determina pe aceşti utilizatori să înveţe cum să lucreze cu indicii de clasificare în căutarea informaţiei este inutilă, prin urmare, soluţia este de a face căutarea informaţiei existente mai uşor accesibilă. Inutil să spunem că renunţarea la vechile cataloage sistematice înseamnă irosirea unei munci intelectuale ce merită a fi re-evaluată. ”

  Am să încerc să arăt prin câteva exemple cum putem să ne folosim de capabilităţile CZU.
  Ex:
  1. Dacă vom căuta înregistrări bibliografice ce conţin 75 – Pictură vom obţine şi înregistrări bibliografice ce au fost catalogate prin definirea unei reuniuni de domenii (Ex: 73/76)

  http://www.bibliophil.ro/UDCResearch/czu/select/code/75/page/3

  2. Utilizând tezaurul CZU contruit de doamna Victoria Frâncu în trei limbi putem beneficia de accesul facil la o informaţie clasificată doar în română, prin intermediul catalogului BiblioPhil folosind domeniile enumerate în stânga paginii, căutării rapide din zona dreapta-sus sau cu ajutorul căutării avansate.
  În partea din dreapta sus puteţi selecta limba de vizualizare a sitelui, iar în baza acestei selecţii vor fi afişaţi termeni din tezaur.

 3. […] Din fericire, exista si un catalog Web romanesc care implementeaza cautari bazate pe CZU, catalog care a avut parte de o prezentare  la Seminarul CZU de la Haga cu tema “Clasificarea la rascruce: multiple directii de utilizare”. La aceasta conferinta internationala au participat si 3 romani (Victoria Frâncu, Cosmin Sabo si Ligia Caramfil). Pentru detalii vezi pagina ProLibro – International UDC Seminar 2009, Haga, 29-30 octombrie 2009 […]

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: