Marca biblionet

Programul BiblioNet începe să-și arate roadele și să schimbe pozitiv imaginea bibliotecilor. Deduc asta după citirea articolului Premiera! Ocnele Mari – centrul național Biblionet din Monitorul de Vâlcea. În mai multe locuri de pe Internet se găsește informația și arată toată speranța și iluzia pe care bibliotecarii și cititorii le-au depus în  ianugurarea primului „biblionet” la Ocnele Mari. Ambiția celor de la Vâlcea este ca participând și la a doua sesiune a competiției de proiecte să realizeze o informatizare completă a rețelei județene de biblioteci publice. Valentin, ca întotdeauna, memorabil: „Informatizarea bibliotecilor rurale este cel mai important pas de la tiparniță încoace.”

Anunțuri

9 răspunsuri

 1. Multumesc, Marin!
  De miercuri pana aseara – impreuna cu delegatul firmei care a castigat licitatia pt echipamente IT furnizate prin „Biblionet” – am instalat deja (in 14 biblioteci) 64 de computere. Maine si marti mai instalam restul de 28, in alte 6 biblioteci…
  Daca vreti sa vedeti ceva ce va va bucura sufletele de oameni constienti de importanta intrarii bibliotecilor romanesti in era informatiei:

  La un moment dat ma aud eu spunand: „daca ai zis ca sunt vioara…”
  Totul a pornit de la exclamatia unuia dintre baieti, care – cand a vazut computerele – a zis: „bah, pai sunt vioara!!!”

 2. […] This post was mentioned on Twitter by mavander, Jason Vuong Do. Jason Vuong Do said: RT @mavander: for those who wonder what I do check out: http://bit.ly/5CMU5Q. Kids in Valcea, Romania w/ computers/internet in their library […]

 3. Inaugurarea primelor servicii de acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet se face maine, la Ocnele Mari-Valcea – http://www.bibliotecivalcene.ro/evenimente_det.asp?e=256

 4. Bafta multa maine la lansare! Sa iasa bine si sa postati pe net despre eveniment.

  Valentin, dupa ce trece evenimentul o sa te rog sa postezi pe Prolibro cum arata o configuratie a sistemului de pe calculatoarele instalate. Cine anume se poate loga, cine poate instala, ce se intampla cu documentele downloadate pe calculator, ce programe sunt instalate. Observatii ale cererii de programe si setari din partea publicului si bibliotecarilor in aceasta prima etapa a programului va fi de ajutor la perfectionarea urmatoarelor etape.

  • Computerele si, in general, sistemele oferite prin Biblionet sunt performante – mie, care am lucrat constant cu sute de astfel de „minunatii” in ultimii 14 ani – mi se par excelente (ca si laptopurile pe care le-am primit la BJV si le utilizam la traininguri).
   Nu ma pierd in detalii tehnice, e vreme pentru toate.
   Computerele au instalat pe ele, din start, sistemul Windows Vista, pachetul complet Office 2007, win mess-ul, Skype, iar ca browser implicit – Explorer-ul.

   Din start, se poate intra prin intermediul a trei conturi: unul „biblioteca”, unul „public” si unul „other”.

   Bibliotecarul care intra pe contul „biblioteca”, protejat prin parola, poate instala si dezinstala programe, drivere, poate curata temporale …in general poate face tot ce se poate face in situatia in care ai drepturi depline de administrare asupra unui astfel de sistem.

   Utilizatorul care intra pe contul „public” are, practic, drepturi de utilizator (de „musafir” in „casa” care este computerul – cum le spuneam colegilor mei bibliotecari la trainingul IT/ Adm CIP ): utilizatorul poate utiliza computerul cu toate programele instalate, insa nu poate instala/dezinstala programe si cu atat mai putin nu are acces la sistemul de operare (am si avut o mica „ciocnire” cu un pusti „entuziast”, care, asistand la instalarea computerelor de catre noi, ii spunea prin telefon unui prieten de-al lui despre computere, ca „sunt OK, insa au Vista pe ele …le schimbam noi, punem XP!” ; i-am explicat delicat – insa suficient de ferm incat sa tina minte toata viata – ca poate oricand schimba sistemul de operare, poate instala si dezinstala programe cate vrea, insa la computerul lui, de acasa, nu la biblioteca publica, in care niste oameni au investit bani multi, de care trebuie sa beneficieze toata comunitatea).
   Dupa fiecare log off/ log on de utilizator, Windows Steady State (de asemenea instalat deja) readuce sistemul la „starea de echilibru”, adica sterge tot ce s-a lucrat in programe ale M. Office sau in altele, sterge temporale, descarcari, cookie-uri, favorites etc. Utilizatorul este avertizat printr-un mesaj ca va pierde tot cand va da clic pe log off, deci tre sa-si salveze ceea ce are de salvat pe memorii detasabile, sa-si printeze sau sa(-si) trimita prin mail.
   Tot Steady State serveste la a seta restrictii in accesarea unui/unor site-uri cu continuturi de alta natura decat cele ce pot fi accesate in mod normal din bibliotecile publice.

   In fine, contul „other” (si poate altele asemanatoare, pe care le vom crea) va putea fi configurat in timp pentru categorii „specializate” de utilizatori, care, probabil, vor putea dobandi mai multe drepturi decat utilizatorul standard de cont „public”, insa niciodata nu vor avea drepturile de administrare pe care le are bibliotecarul.

   La punerea in functiune a computerelor, se instaleaza driverele pt imprimanta laser B&W A4 si scanerul tot A4 oferite tot prin program.

   Scanerul se instaleaza doar pe un computer, imprimanta se poate instala si in retea.
   Se mai instaleaza si driverul pentru webcam.
   Pe langa webcam, computerele au, fiecare, set de casti si microfon.

   In sfarsit, pe toate computerele donate prin Programul „Biblionet” este/ va fi instalat un soft care va „produce” si transmite on-line statistici legate de utilizatori, de frecventa acestora, de genurile de informatii cautate in Internet prin intemediul fiecaruia dintre computere s.a.m.d.
   De asemenea, acest soft va permite sondaje de opinie care vor sta la baza imbunatatirii continue a politicilor Programului, implicit a serviciilor pentru public dezvoltate in bibliotecile cu „Biblionet”.

   • Multumesc Valentin. Cand o sa mai ai timp sa ne spui si cum functioneaza suportul bibliotecarilor. Daca dau de o problema tehnica pentru care nu au solutie cine si cum ii ajuta? Aveti sau lucrati la un troubleshooting list?

   • Claudia,

    Exista deja creat de catre compartimentul IT de la IREX un ghid de depanare a „defectiunilor” (pun in ghilim, pt ca def. pot fi reale sau nu :*) care pot aparea.

    Dupa o perioada de functionare in care ne vom da seama care pot fi cele mai frecvente probl. tehnice, poate va fi nevoie (sau poate nu) si de o alta lista de probleme. Nu stiu, vedem…

    Echipamentele sunt, fireste, in garantie si orice defectiune va fi remediata de furnizor, daca e cazul, chiar prin inlocuirea a ceea ce nu functioneaza.

    In fiecare Primarie si in fiecare scoala, inclusiv rurala, exista oameni – profesori de Informatica sau nu – care se pricep cat de cat la computere, retelistica etc.. deci pot da o consultatie rapid, daca este cazul, pana intervine cineva mai de departe. Nici eu si nici subordonatii mei din IT-ul Bibliotecii Judetene Valcea nu ne dam in laturi cand e vorba sa rezolvam astfel de trebusoare, prin telefon, mess, mail si chiar prin deplasare la fatza locului, daca „arde”.

    Am uitat sa scriu in mesajul anterior ca fiecare dintre cele 92 de computere pe care le-am instalat are propria sursa de alimentare (pentru protectie in situatia fluctuatiilor de alimentare cu energie electrica si pentru o perioada de functionare de cca 30 min, cand „se ia curentul”)

 5. Valentin, BRAVO! Si eu te rog, dupa ce trece evenimentul, sa ne spui cand iti ridica IREX o statuie pentru atata munca si publicitate moca pentru programul Biblionet. Pana una alta, voila poate are cineva gand de consultanta pentru IREX cel american. De specialisti e vorba….sau, ma rog, ce o fi insemnand asta la IREX.:))))

  Organization(s):
  IREX

  Apply by:
  17 December 2009

  Description
  TITLE: Consultant

  IREX seeks qualified professionals to serve as consultants for the Bibliomist (Global Libraries – Ukraine) and Biblionet (Global Libraries – Romania) programs funded by the Bill & Melinda Gates Foundation.
  ABOUT IREX: IREX is an international nonprofit organization providing leadership and innovative programs to improve the quality of education, strengthen independent media, and foster pluralistic civil society development. Founded in 1968, IREX has an annual portfolio of $60 million and a staff of over 500 professionals worldwide. IREX and its partner IREX Europe deliver cross-cutting programs and consulting expertise in more than 100 countries. The Bibliomist and Biblionet programs aim to foster the development of modern public library systems by: equipping libraries with technology for public access to the internet; training librarians in how to use new technology to provide better services to library visitors; developing the capacity of the national library associations so they can advocate on behalf of libraries and librarians; and fostering government support for the recognition of the essential role of libraries in society.
  SUMMARY OF POSITION
  IREX seeks experts to serve as short- and long-term consultants in the public library field for projects being implemented in Romania and Ukraine. Topics of interest include information literacy; public library management, especially small and rural libraries; community assessment; public library evaluation; library association management, especially member services; public library service development, especially services related to technology and the social web; librarian training and curriculum development; and others.
  TO APPLY
  Please apply online at our JOB BOARD at http://www.irex.org. If for some reason you cannot apply online, send your resume and cover letter via email to resumes@irex.org or fax to (202) 628-8189. Include CSD/Consultant/GL/MOC in the subject line.

 6. Corina,

  Cand/ daca imi va fi ridicata o statuie – de catre cineva, indiferent cine – imi voi invita toti apropiatii la inaugurare (la „dezvelire”, cum se zice).
  Voi, prietenii mei de pe Prolibro, veti avea locuri rezervate, in randul intai, si tot voi ma veti ajuta sa tai tortul….
  🙂 🙂 🙂

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: