Hai sa construim un Ghid pentru bibliotecari, pe o platformă wiki!

Stimati colegi,

Lansăm către dumneavoastră invitaţia de a contribui la construirea unui Ghid pentru bibliotecari, pe o platformă wiki.

Scopul acestei platforme colaborative web 2.0 este de a crea un ghid pentru bibliotecari, orientat mai ales către bibliotecarii din bibliotecile mici. Această iniţiativă aparţine Grupului de lucru ANBPR pentru formare și dezvoltare profesională, ce a luat fiinţă în septembrie şi lucrează pentru realizarea unei strategii de asigurare a pregătirii continue a bibliotecarilor care să-și servească comunitățile cât mai bine și totodată se ocupă de punerea ei în practică.

Considerăm că o astfel de resursă cu informaţii profesionale de bază este necesară şi utilă pentru a obţine continuitate, uniformitate şi performanţă în activitatea de bibliotecă. De asemenea, utilizarea unei platforme colaborative este un pas important pentru întărirea identității de grup a bibliotecarilor din România și construirea unei comunităţi active de specialiști.

Vă invităm să vă raliaţi scopului comun de a consolida formarea și dezvoltarea profesională a bibliotecarilor din România şi să contribuiţi activ la construirea acestei resurse.

Cum pot contribui?

Sunt două căi pentru a vă alătura eforturilor noastre:

 1. Să contribuiţi la crearea conţinutului ghidului;
 2. Să ajutaţi la managementul şi organizarea conţinutului ghidului.

Pentru a contribui nu trebuie decât să transmiteţi un e-mail la ghid.pentru.bibliotecari@gmail.com să specificând următoarele:

Nume, prenume; adresă de e-mail validă; specializare; tip de contribuţie

(Ex: “Doresc să contribui cu conţinut legat de …”; “Doresc să verific şi să corectez conţinut legat de …”; “Doresc să ma implic în organizarea de conţinut”.)

În urma acestei “înscrieri” veţi primi un mesaj cu detalii legate de viitoarea colaborare.

Ghidul, în forma lui actuală poate fi accesat la adresa: http://ghid-pentru-bibliotecari.arc-software.ro/doku.php

În speranţa că vă veţi alătura acestei iniţiative vă mulţumim şi aşteptăm răspunsurile dvs. până la data de 20 decembrie 2009, la ghid.pentru.bibliotecari@gmail.com.

De asemenea, vă rugăm să diseminaţi această invitaţie către cei interesaţi!

Cu stimă,

Grupul de lucru ANBPR pentru formare și dezvoltare profesională

Reclame

9 răspunsuri

 1. Buna idee Anca. Putem avea un link spre o lista cu cine e in „Grupul de lucru ANBPR pentru formare si dezvoltare profesionala”?
  De asemenea, poate sa ne spuna cineva la ce foloseste alegera tipului de contributie de la inscriere? Mie mi se pare ca limiteaza si inhiba viitoare colaborari.

  • Draga Claudia, buna intrebare … recunosc ca eu nu mi-am pus problema asa – ai dreptate, e normal ca cei care sunt doresc sa lucreze cu noi vor sa stie cu vine vor lucra, asa ca am transmis intrebarea ta colegilor si maine dupa 4pm o sa public lista cu membrii grupului, pe forumul biblionet.ro, in sectiunea dedicata ANBPR.
   In aceste moment pot sa spun in general cine suntem si cum ne-am adunat:
   La inceput au fost 8 membri din filiale ANBPR, parte dintre ei chiar membri in Biroul executiv ANBPR. La Conferinta nationala ANBPR de la Lacu Rosu a fost lansat un apel la voluntariat si am deschis grupurile de lucru pentru inscrieri. Astfel grupul s-a marit si a ajuns in prezent la 20 de membri – unii metodisti, altii directori de biblioteci, dar si bibliotecari din biblioteci orasenesti.
   Grupul comunica in principal prin email – vom incerca foarte curand si alte platforme de comunicare, dar deocamdata am ramas la „traditionalul” e-mail. Cam atat deocamdata despre asta.

  • Motivul pentru care incercam sa avem voluntari „pentru continut” si „pentru ogranizare de continut” e unul simplu. In grupul de lucru sunt si bibliotecari tineri, relativ noi in profesie (5-6 ani) care nu-si gaseau locul intr-un domeniu anume, nu se puteau declara specialisti si nu se puteau angaja sa creeze continut pe „catalogare” sa zicem. Banuiesc ca nu sunt singurii din comunitate in situatia asta.
   Plus ca vom avea cu siguranta nevoie de „manageri de continut”, de organizatori. N-a zis nimeni ca daca te-ai inscris ca „organizator” asa ramai si e scris in piatra. Am intentionat sa-i punem putin pe ganduri pe cei dornici sa se alature, sa-i incurajam sa-si analizeze competentele si expertiza si sa ne comunice unde cred ei ca ar fi utili. Daca toate merg cum trebuie, pana la sfarsitul lui decembrie vom avea un nucleu de voluntari (contributori cu continut, organizatori, corectori de continut, corectori de limba etc.) si un bun inventar al resurselor implicate.
   Sper ca e mai clar acum …

 2. Ideea este excelenta. Ati inceput cred cu stangul instaland site-ul cu subdomeniul unui site comercial. Nu exista nici un interes ca sa le facem celor de la arc-soft trafic pe server prin munca voluntara. Ar trebui cumparat un domeniu simplu de tipul http://www.manuldebiblioteconomie.ro
  si facut acolo sau, daca nu se poate, o adresa derivata din domeniul anbpr.

  Dupa aceea cred ca ar trebui facute cateva articole exemplare ca stil si organizare. Ceea ce exista deocamdata nu are stil si e organizat modest.

  Cine este Silvia Nistorescu? Autoarea? Pai ori e colectiva, ori e de autor. Cred ca identificarea contributiilor autorilor trebuie sa ramana oarecum in spate nu sa apara la fiecare rand autorul.

  Deocamdata atat.

  • Marin, crede-ma ca arc-soft n-are absolut niciun avantaj din traficul nostru – e o solutie temporara (e serverul unui prieten) pana vedem daca / cand are sens sa migram pe un domeniu prietenos si pe un server dedicat.
   La partea cu articolele exemplare sunt total de acord – ar da o imagine mai clara celor care ar vrea sa se alature dar nu reusesc sa aiba o idee clara despre ce vrem sa facem de fapt pe de o parte, si ar ajuta in general la structurara unitara si coerenta a continutului. Ceea ce apare pe wiki in momentul asta sunt diferite selectii sau non/selectii de materiale existente, puse la dispozitie de membrii grupului de lucru, care au avut mai mult rolul de a ne familiariza cu platforma, cu functiunile de baza dar si cu limitarile ei. Nu e nimic finalizat acolo. Daca esti tentat sa pui umarul esti mai mult decat binevenit: mail la ghid.pentru.bibliotecari@gmail.com
   Noi am stabilit ca urmator pas definitivarea structurii si un inventar de resurse (umane cu expertiza) disponibile. termenul limita – 20 decembrie.
   Deocamdata atat si eu.
   Dar astept mai mult 🙂

 3. Din lectura fugara pe care am facut-o dimineata pe ceea ce exista deja (mai nou nu mai poate fi accesat materialul!) deduc o oarecare inclinatie spre traditie. Ori, mi se pare ca nu asta dorim, sau gresesc? Terminologia existenta, orientata vizibil spre limba franceza (FIAB pentru IFLA, de exemplu) e, dupa parerea mea vetusta, inadecvata momentului. Altfel, initiativa este laudabila si merita sustinere concreta din partea colaboratorilor potentiali.
  PS. Am o problema cu accesul la Prolibro. Nu mai stiu nimic din cele doua elemente necesare, ID si parola, asa ca nu ma pot adresa administratorului blog-ului. Cum sa fac?

  • Asa cum am spus mai sus, „Ceea ce apare pe wiki in momentul asta sunt diferite selectii sau non/selectii de materiale existente, puse la dispozitie de membrii grupului de lucru, care au avut mai mult rolul de a ne familiariza cu platforma, cu functiunile de baza dar si cu limitarile ei. Nu e nimic finalizat acolo.”
   Eu zic ca primul pas catre un instrument bun este sa gasim cea mai potrivita structura, pe care sa o dezvoltam – Asa cum spune Marin mai sus, urmatorul pas ar fi o categorie „model”. Si toate astea fara sa uitam o clipa ca efortul nostru e in special pentru bibliotecarii din biblioteci mici – care practic au parte de tot „lantul biblioteconomic” (achizitie, prelucrare, clasificare+catalogare etc) fara sa beneficieze si de informatie clara, concisa si pe intelesul tuturor. Majoritatea se califica pe parcurs in profesie, iar standardele minime la care trebuie sa se ridice profesional sunt destul de joase, deci performanta e o chestiune facultativa.
   Da, azi se lucreaza la server (chiar de langa mine, de fapt 🙂 – cam intr-o ora ar trebui sa fie din nou in aer.)

 4. Ai dreptate, cred ca ne-am repezit prea tare cu critica. In fond era vorba de un proiect pe care vrem sa-l ajutam, nu sa-l distrugem 🙂

  Cred ca in primul rand trebuie creat un grup de fanatici ai proiectului, altfel o sa fie greu doar din contributii pasagere. E nevoie de oameni care au mentalizat ca trebuie sa se sacrifice pentru acces liber la informatie si care pentru asta sunt dispusi sa renunte la ei (bani, nume, timp liber). Sa nu va ganditi ca sunt asa de usor de gasit chiar si printre bibliotecari.

  Apoi, cum spuneai e nevoie de un instrument de dezbateri a proiectului (un forum, un grup in Internet, un soft de gestiune de proiecte, ce-o fi)

  Apoi, cred ca trebuie sa ne orientam spre ceva practic si simplu, cel putin la inceput: ceva despre colectii, catalogare (dar orientat mai mult spre OPAC decat spre fise), imprumut, gestiune financiara, spatiul, activitati. Eventual un dictionar la sfarsit. Si inca o data stilul trebuie sa fie un pic mai lejer, mai dezinhibat, mai creativ. Exista un limbaj de lemn al profesiei care e de evitat.

 5. Am pus pe forumul biblionet.ro o mica prezentare generala a Grupului de lucru pentru formare si dezvoltare profesionala, in 9 slideuri.
  http://www.biblionet.ro/forum/viewtopic.php?f=15&t=55&p=249#p249

  Are si lista celor care se ocupa de wiki din Grupul de lucru.
  Si, vesti bune: langa ei, in cele aproape 3 zile de la apelul nostru la voluntariat avem alaturi inca 11 entuziasti.
  Le multumim si mai asteptam si alte propuneri!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: