• Ne-am mutat!

  Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
 • Subscriem la:

 • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
 • Ziua Eliberării Documentelor
 • Ne găsiți și pe:

 • RSS Calendar

 • RSS biblio_ro_feeds

 • RSS Presa despre biblioteci

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
 • Selectie de linkuri

 • Foto ProLibro

 • Statistica blog

  • 584,617 accesari
 • Anunțuri

Lansare Biblionet Harghita

Natalia Martian de la Biblionet Romania ne-a trimis pe 2 decembrie o informare privind deschiderea Biblionet-ului Harghita.

Comunicatul pe care l-am primit si il publicam cu inexcuzabila intarziere din vina noastra este urmatorul:

12.2.2009

Comunicat de presă

– pentru publicare imediată –

Bibliotecile publice își deschid porţile cu un nou serviciu: acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet

Începând din data de 25 noiembrie 2009, aproape 5 milioane de cetăţeni vor putea utiliza serviciile moderne a 235 de biblioteci publice din 12 județe, care vor asigura acces gratuit la Internet în cadrul programului Biblionet. Reţelele din interiorul bibliotecilor vor fi wireless, astfel încât oricine să se poată conecta cu laptop-ul personal şi să acceseze Internet-ul gratuit.

Inaugurarea acestor servicii are loc in judetul Harghita, la biblioteca publică din Lunca de Jos, joi 3 decembrie, la ora 13:00.

La acest eveniment vor participa oficialități și mass media centrale și locale, toți bibliotecarii de la bibliotecile locale admise în prima rundă a programului Biblionet din județul Vâlcea, inclusiv cei care au urmat cursurile de formare în IT și administrarea bibliotecii. Utilizatorii vor putea testa echipamentele cu ajutorul bibliotecarilor prezenţi.

Până la sfârşitul anului 2009, bibliotecile incluse în prima etapă a programului vor avea 1126 de calculatoare cu aplicaţii Microsoft. De asemenea, 384 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecilor. Optzeci la sută dintre aceştia activează în mediul rural. Procesul de selecție a demonstrat atât dorința bibliotecarilor de a participa la program, cât și angajamentul administrațiilor publice locale de a sprijini acest efort de schimbare a întregii comunități.

Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu a folosit niciodată Internetul. Deşi în ultimii douăzeci de ani multe domenii ale vieţii sociale au progresat, bibliotecile au rămas în urmă, iar milioane de cetăţeni sunt privaţi de mijloace esenţiale pentru dezvoltarea lor. Prin acest program, bibliotecile vor deveni spaţii primitoare unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii. Mai mult de 1600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul inițiativei globale de înzestrare a comunităților cu tehnologie accesibilă şi utilă.

IREX doreşte să felicite directorii de biblioteci, coordonatorii locali, bibliotecarii şi autorităţile locale din primele 12 județe intrate în programul Biblionet, şi anume Bacău, Bihor, Brăila, Constanţa, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Neamţ, Sălaj, Suceava și Vâlcea.

Pentru detalii vă rugăm să contactați Biblioteca Judeteana Harghita:

Melinda Bedo, Coordonator Proiect, bedomelindaSEMNUL DE E-MAILyahoo.com, 0747-181-646

Franciska Cunningham-Epli, IREX,  fcunninghamSEMNUL DE E-MAILirex.ro, 0734-220-080

Si pentru ca tot ce atinge IREX devine 2.0, ei ne propun si sa urmarim filme de la evenimentele programului BiblioNet la:

http://www.youtube.com/user/BiblionetProgram

sau

http://www.vimeo.com/user2703598/videos.

De remarcat si ca protagonista inaugurarii de care se vorbeste mai sus a fost colega noastra de blog Anca Rapeanu.

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: