Ministerul Culturii vrea sa schimbe imaginea bibliotecilor

Cine se duce sa ne relateze cum a fost la dezbaterea anuntata de acest comunicat al Ministerului Culturii la care am ajuns via Blogul Bibliotecii din Brasov? Fotografii de la eveniment exclusive, va rog.

MCPN va găzdui dezbaterea „Noua imagine a bibliotecilor publice din România – rolul bibliotecii în dezvoltarea comunității”

Joi, 4 februarie între orele 11:00 și 12:30  Ministerul Culturii și Patrimoniului Național va găzdui dezbaterea cu tema Noua imagine a bibliotecilor publice din România – rolul bibliotecii în dezvoltarea comunității. Evenimentul organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în parteneriat cu programul Biblionet va avea loc în Sala Multimedia al  M.C.P.N. din Șoseaua Kiseleff nr. 30.

Dezbaterea va fi găzduită de domnul Kelemen Hunor, Ministrul Culturii și Patrimoniului Național și doamna Deborah Jacobs, Director Global Libraries Initiative, Fundația Bill & Melinda Gates, iar moderatorul va fi cunoscutul realizator de televiziune Marian Voicu.

Alături de cei doi invitați vor mai răspunde la întrebările presei și a celor interesați: Paul-Andre Baran, Director Programul Biblionet, Doina Popa, Președinte Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Ștefania Popp, CEO Junior Achievement și Emilia Tomoaica, Commercial Manager Intuitext.

Propuneri de subiecte:

Cum au evoluat bibliotecile publice în lume, în ultima perioadă? Cum arată o bibliotecă modernă care poate răspunde adecvat nevoilor comunității?

În România, numai 10% din populație utilizează bibliotecile publice. În contextul economic actual, când nu există fonduri pentru îmbunătățirea acestei situații, ce poate face ministerul culturii pentru modernizarea bibliotecilor din România?

De ce au nevoie bibliotecile publice pentru a deveni centre de acces la servicii online și de e government? Cum pot fi utilizate bibliotecile în procesul de dezvoltare a abilităților de utilizare a calculatoarelor (e-skills)?

Ce fel de parteneriate pot crea organizaţiile neguvernamentale și sectorul privat cu bibliotecile publice pentru a ajuta la dezvoltarea comunității? Ce fel de servicii pot fiecare dintre parteneri să furnizeze în acest scop?

Pentru mai multe informaţii și confirmări vă rugăm să contactaţi:

Monica Grecu, Specialist Relaţii Publice, 0730 620 498, mgrecu@irex.ro (Programul Biblionet)
Reka Bartha, Consilier Comunicare, 0728 899 896,
barthareka@yahoo.com (Ministerul Culturii și Patrimoniului Național)

CONTEXTUL DEZBATERII:

În condiţiile în care situaţia economică a României va rămâne dificilă atât la nivel local, cât și la nivel naţional și în anul 2010, fiecare dintre noi va avea de înfruntat greutăţi materiale și va trebui să aleagă cu înţelepciune cum îşi investește banii. Rata șomajului este acum de 7,9% conform cifrelor oficiale, dar se anunță o creșterea a acesteia, iar autoritățile au anunțat deja că cel puțin 100.000 de bugetari îşi vor pierde locurile de muncă.

Ce se poate face pentru a-i ajuta pe cei care au ajuns într-o situație dificilă? Uniunea Europeană pregătește deja o campanie de promovare a utilizării calculatoarelor, pentru a sublinia încă și mai mult rolul informatizării în creșterea economică și sporirea competitivității, atât în România cât și în Uniune. Cei care știu să folosească tehnologia la un nivel destul de ridicat pot să contribuie esențial la dezvoltarea economică prin inovație, crearea și susținerea de locuri de muncă și dezvoltarea comunităților din care fac parte, prin parteneriate public private,  prin strângerea relațiilor cu administrația locală și centrală.

Acesta este contextul în care lansăm discuția despre rolul bibliotecilor publice în dezvoltarea comunității Până acum, potențialul de dezvoltare al acestor instituții a fost trecut cu vederea, deși bibliotecile publice sunt centre de cultură, informare și educare care pot asigura acces la informație pentru cetățeni și instruire prin bibliotecarii care sunt la dispoziția lor. Mai mult, până în anul 2014, peste 1600 de biblioteci publice din România, majoritatea din zonele rurale, vor beneficia de calculatoare performante și rețele wi-fi prin programul Biblionet.

Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari și este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates, iar scopul său este să asigure accesul gratuit la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Biroul de presă MCPN

Programul Biblionet

2 februarie 2010

Reclame

11 răspunsuri

 1. Veti fi informati in timp util. Promit solemn! 🙂

 2. Ce post TV va difuza emisiunea (dezbaterea), si cand?

 3. Felicitari pentru initiativa!!! Asteptam cu interes vesti si poate filme de la discutii.

 4. „Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, joi, ca se va consulta, la sfarsitul acestei luni, cu reprezentantii bibliotecarilor, pentru a modifica Legea Bibliotecilor, in sensul ca aceasta sa prevada obligatii pentru autoritatile locale si sanctiuni pentru neaplicarea ei.” ziare.com

  • Astazi, la 19:00 fiti cu ochii pe TVR Cultural – vor prezenta un material despre ce s-a intamplat la Ministerul Culturii azi.
   La 18:30 pe EuropaFM ministrul Kelemen Hunor este in direct cu Marian Voicu.
   Si revin cu alte vesti!

  • Ministrul Kelemen Hunor se va consulta „cu reprezentantii (ANBPR)”, (nu stiu daca pana la sfarsitul acestei luni, cum a aparut in presa). Ministrul spera ca, daca nu pana la finalul actualei sesiuni parlamentare, macar la toamna sa poate fi promovata amendarea Legii bibliotecilor, cu propunerile pe care bibliotecarii le vor face.
   Am fost acolo, la dezbatere, de la inceput pana la sfarsit, am si zis doua vorbe, am fotografiat, am filmat (cu telefonul meu mobil, care – am constatat cu aceasta ocazie – a inceput sa devina celebru, probabil pentru „youtube-ismele” la care s-a pretat 🙂 )… Paul Baran, Monica Grecu, Camelia Crisan si Daniela Draghici (IREX) mi-au mijlocit putina conversatie cu dna Deborah Jacobs, pentru care le multumesc…

   Initiativa IREX&ANBPR fost una generoasa si utila, categoric si indiscutabil, fie si numai pentru ca e prima data cand reprezentantii bibliotecilor se intalnesc cu un ministru al Culturii in functie si ca acesta promite ceea ce a promis.

   Mie, unuia, chiar mi-a parut rau ca dl Kelemen Hunor a fost prezent doar cca 35 de minute din dezbaterea noastra si ca a vorbit, in total – cred – mai putin de 10 minute…
   As fi avut atatea sa-i spun doar eu, daramite ceilalti participanti, unii mult mai experimentati decat mine…

   Cum am zis si in prezenta tuturor colegilor prezenti la MCC este foarte bine ca astfel de dezbateri au loc, este excelent … teme precum „constientizarea rolului bibliotecii, care tre sa fie spatiu de formare, informare, comunicare, recreere, socializare” s.a.m.d., „serviciile moderne de biblioteca” pe care vrem sa le dezvoltam, „digitalizarea continutului cultural”, „oferirea de informatii pe suportul si in modalitatea pe care le prefera utilizatorul” etc. etc. sunt sublime de-a dreptul si e mare nevoie de ele, numa’ ca dezbateri precum cea de la care vin acum ar fi fost bine sa fie precedate macar de o intalnire-doua (la acest nivel inalt) pentru discutii referitoare la precaritatea institutiei bibliotecii publice din Romania, dupa care sa urmeze masuri concrete, palpabile…

   Inainte de a elabora orice strategie, de a aplica orice stiinta biblioteconomica de succes oriunde altundeva in lume, in fine, inainte de orice, trebuie rezolvate o data pentru totdeauna cele dintai probleme ale catorva mii de biblioteci publice din comune si orase mici: bibliotecile publice sunt sau nu „institutii strategice”, cum zice Legea? E sau nu obligatoriu ca ele sa existe (sa fie infiintate acolo unde nu exista)? Este obligatoriu sa fie finantate cum zice Legea sau cum vrea pixul primarului? Atunci de ce mai trebuie dusa munca de convingere cu administratiile locale? de ce le (mai) trebuie explicat ca in comunitatile lor oamenii au nevoie de biblioteca de ex. tot atat de mult cat au si de politie sau de dispensar medical?

   Asta tre sa rezolve intai de toate MCC si Guvernul (nu IREX, nu ANBPR): sa puna miile de biblioteci mici din Romania in drepturile lor firesti, sa le garanteze existenta si finantarea, nu doar posibilitatea de a exista, de fapt, de a subzita.

   …prin discutiile noastre de acum vizam oarecum numai bibliotecile mari – din orasele mai mari, din municipii si bibliotecile judetene ori Metropolitana Bucuresti. Ceva mai rasarite d.p.d.v. „calitativ” (e si firesc sa fie asa) cantitativ acestea reprezinta mult sub un sfert din numarul total al bibliotecilor publice din Ro, asupra celorlalte cateva mii trebuie intervenit de urgenta.

   Repet ce am zis si la MCC: consider ca sistemul bibliotecilor publice din Romania este ca o piramida: la baza sunt cateva mii (vreo trei-poate aproape treimiicincisute, cu filiale cu tot), de pe la mijloc in susul piramidei, spre varf, sunt o suta-doua de biblioteci municipale sau orasenesti mai rasarite + cele 42 de judetene + Metropolitana Bucuresti, deasupra carora e Biblioteca Nationala…
   Daca nu se intervine cu inteligenta si eficienta in sprijinul miilor de biblioteci de la baza piramidei, nici autoritatile, nici bibliotecarii, nici utilizatorii serviciilor noastre nu vor (vom) constientiza prea curand ce sunt bibliotecile si la ce sunt ele bune. Elevii din rural si din orasele mici, chiar daca vor merge la liceu, facultate, masterat in cine stie ce mare centru universitar, tot nu vor constientiza pe deplin cat de mult ii poate ajuta biblioteca, pentru ca toata viata se vor raporta la biata lor biblioteca din localitatea natala (daca au avut o astfel de biblioteca, ca multi n-au deloc) … in contrapartida, nici bibliotecarii nu vor fi mai cu “moț” decat utilizatorii serviciilor lor, in primul rand pentru ca “băltesc” intr-un perpetuu “provizorat” si pentru ca orice “strategie” e anticipata de intrebări prozaice precum: “mă dă afară?”, “oare imi dă lemne de foc?”, “imi repara soba?”, “anul ăsta voi avea 100-200$ pentru achizitia de carte?”, “mă lasă să-mi desfasor activitatea de bibliotecar sau ma tine tot in Primărie, să fiu casier, asistent social, secretara”, “oare imi mai da primarul salariul?” (va vine sa credeti exista in Valcea bibliotecari care nu si-au primit remuneratia incepand cu august trecut?; cat o sa-i tina si pe ei “entuziasmul” ca lucreaza intr-o biblioteca ori cat sa le tina de cald “satisfactia” ca au un astfel de serviciu (de „job”)?).
   s.a.m.d…

   Inchei aici, ca iar n-am acasa niciun cablu de descarcat date; promit sa revin maine si cu video si foto.

 5. …la care se adauga putin video:

  Mai multe filmulete, totalizand aproape o ora, aici.

  • Esti o mina de aur, Valentin. Cred ca am vazut toate filmuletele. Nu sunt mari revelatii, dar e interesant prin faptul ca asa putem avea o reprezentare a personajelor acestei istorii. Unii nu sunt bibliotecari si atunci trebuie sa fim mai indulgenti cu ei. Discursul Ministrului a fost sa spunem la inaltimea politica la care trebuia, nu stiu daca si la aceea intelectuala. E foarte greu sa vorbesti dupa ce a vorbit Teodor Paleologu. Dar in fine, una peste alta mi se pare ca a fost bine pentru ca asa bibliotecile sunt aduse pe agenda celor care pot decide, se actualizeaza ca tema de discutie publica. Sa vedem continuarea si dupa aceea sa judecam.

 6. Dragii mei,

  A fost o întâlnire pe care o aştept de 20 de ani. Curiozitatea, nu curajul, unui ministru al culturii, de a lua pulsul bibliotecii publice din Romania, mă determină sa cred că ceva nu-i în regulă.
  Se pare că cineva vrea, totuşi, ca România să evolueze: Mai mult, ştie că BIBLIOTECA PUBLICĂ e baza instituţiilor civilizatoare pentru o comunitate (biserică, şcoală, medic de familie, poliţist comunitar, inginer agronom …)
  Rămân la convingerea că problema problemelor o constituie SPAŢIUL în care îşi desfăşoară activitatea cotidiană o astfel de instituţie. Cu excepţia a 8-10 biblioteci publice (din peste 3.500), în Romania nu sunt asigurate, de către autorităţi, potrivit LEGII BIBLIOTECILOR din România, condiţiile minimale, pentru atingerea standardelor de performanţă pentru o asemenea instituţie.
  La noi se mimează, de fapt, existenţa acestora.
  Cu o lege fără dinţi, nu se întrevede o rezolvare rapidă (5-10 ani), de a ajunge, măcar, la standardele legislaţiei româneşti, ca să nu ne referim la cele din ţările U.E. Vezi ce a făcut Spania în doar 5-10 ani.
  Am constatat că foarte, foarte puţini ştiu ce înseamnă, în realitate, BIBLIOTECA PUBLICĂ.
  Mulţi dau cu presupusul, fac confuzii între bibliotecile existente în România, bat uşor câmpii, cu graţie sau fără …
  Puţini ştiu ce a fost biblioteca publică la rădăcini şi ce fantomă statistică a ajuns în zilele noastre în România.
  Ştim cum am intrat în Uniunea Europeană !
  Se vede noncalitatea şi incultura celor implicaţi în luarea actelor decizionale.
  Dacă vom continua aşa, va fi vai şi jale de noi ca popor. Şi aşa suntem trataţi ca o populaţie. De vină fiind fruntaşii noştri politici, codaşii Europei civilizate.
  Un ministru al culturii a răspuns unui semnal aşa cum trebuie să se răspundă într-o ţară normală.
  Să vedem materializarea propunerilor domniei sale.
  Va mulţumesc, domnule MINISTRU !

  Sergiu Găbureac
  bibliotecar public din România

 7. Va prezentam un colaj cu presa care a reflectat acest eveniment, la:

  http://www.biblionet.ro/show/index/k/62/a/663

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: