Comunicat ANBPR – Dezbatere Ministerul Culturii

Vă semnalez apariția celui mai recent comunicat de presă al ANBPR, având ca subiect dezbaterea de la Ministerul Culturii de joi,  04 februarie, cu tema „Noua imagine a bibliotecilor publice din România – rolul bibliotecii în dezvoltarea comunității”.

Comunicatul integral este accesibil la: http://www.anbpr.org.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=285:biblioteca-public-spaiu-de-interaciune-i-implicare-comunitar-&catid=35:tiri&Itemid=27

 Toate cele bune!

Anunțuri

4 răspunsuri

 1. Parteneriatul public-privat este o marota a politicilor publice romanesti postdecembriste pe care eu nu o inteleg bine. Este prezentat ca o solutie miraculoasa care mi se pare un camuflaj pentru o deresponsabilizare a gestiunii publice. Cu aceasta iluzie se incearca sa se cumpere convingerea ca exista un proiect important mereu in asteptare.
  In ce ar consta acest parteneriat in cazul bibliotecilor publice si cum ar iesi in avantaj bibliotecile? Sa luam cazul prezentat al digitizarii. Exista o firma atat de puternica si de altruista in Ro care sa vina si sa spuna unei biblioteci „noi va digitizam fondul de carte gratis daca pe pagina in care se deschide cartea puneti o legatura la site-ul firmei noastre”?
  Exista vreun antecedent pentru ceva de genul acesta? Cum pot fi cointeresate altfel decat financiar si in folosul lor firmele private pentru sustinerea activitatilor de biblioteca?
  Singura colaborare in acest sens pe care o cunosc eu si care nu cred ca e semnificativa sunt donatiile sporadice si reducerile de pret de pe la edituri, redactii de reviste, furnizori de documente. Poate veti spune ca exista Biblionetul. Da, dar acesta este o pomana nu un rezultat al „strategiei” Ministerului.

  • In primul rand trebuie rezolvata precaritatea situatiei bibliotecilor din Romania. Trebuie ca aceste institutii sa fie aduse la un numitor comun sub aspectul dotarilor si al functionalitatilor pe care le indeplinesc. Din acest punct de vedere, implicarea firmelor private poate reprezenta o alternativa fezabila. Oamenii de business nu pot ignora la infinit potentialul bibliotecilor, mai cu seama in contextul repozitionarii acestora ca centre de dezvoltare comunitara, cu multiple valente socio-culturale.

   • De acord! Dar eu suspectez ca atunci cand se vorbeste de acest „parteneriat” se paseaza problema. Parteneriatul nu este ca bibliotecile cumpara de la firmele private. El este o formula prin care biblioteci publice si organizatii private colaboreaza pentru a produce/imbunatati un serviciu documentar asumandu-si in mod egal riscurile, costurile si beneficiile. Nu gasesc multe exemple de aplicare in biblioteca a acestei actiuni. Pentru cine cunoaste situatia BCU Bucuresti care inchiriaza spatii s.a.m.d, trebuie spus ca asta nu este la indemana altor biblioteci. BCU Bucuresti este o exceptie totala, e de pe alta planeta.

    Pe de alta parte, eu am fost un pic frustrat deoarece ma asteptam la un alt fel de semnal din partea Domnului Ministru si a celor care il consiliaza in aceasta problema. Un semnal ca Ministerul se va implica, va da un impuls. Si nu ca va astepta sa cada merele din copacul privatizarii in curtea bibliotecii. Ma uit destul de frecvent la site-urile Ministerelor Culturii din Spania si din Romania.
    Spaniolii au o sectiune speciala destinata bibliotecilor ( http://www.mcu.es/bibliotecas/index.html ) si o subdirectie corespunzatoare in organigrama care se dedica numai coordonarii bibliotecilor. Exista si la noi? Din cate stiu eu, nu.

    Pe site-ul Ministerului Culturii din Romania se pune la prioritati „digitizarea patrimoniului cultural textual” (atentie! „textual” inseamna „literal”, „identic cu textul reprodus”). In fine, se inventariaza ce s-a digitizat pana acum, inclusiv wikisource si altele, omitand unele mai importante cum ar fi ce a facut Universitatea din Bucuresti.
    Ministerul Culturii din Spania are pe site o resursa speciala destinata identificarii informatiei digitale produsa de oricare institutie spaniola. Se numeste Hispana si anvergura ei o puteti vedea aici: http://roai.mcu.es/es/estaticos/contenido.cmd?pagina=estaticos/presentacion

 2. Extrem de interesant comunicatul ANBPR si mai ales pasajul urmator: „Ministrul Kelemen Hunor a anunțat că, la sfârșitul acestei luni, va relua discuțiile cu ANBPR în vederea amendării Legii Bibliotecilor în interesul comunitar și al profesiei de bibliotecar”

  Dl.Ministru va discuta despre LEGEA BIBLIOTECILOR numai cu reprezentantii ANBPR ca urmare a subordonarii bibliotecilor publice ministerului pe care il conduce sau va lua in calcul si celelalte asociatii ale celorlalte tipuri de biblioteci din Romania? Mai ales ca unica lege referitoare la profesia de bibliotecar vizeaza toate tipurile de biblioteci ! Daca se vor face amendamente disparate, unidirectionate si neintegrate sistemului , fara consultarea bibliotecarilor din sistemul de invatamant vom continua diferentierile impuse „artificial” in cadrul aceleiasi profesii!
  Felicitari colegilor din sistemul bibliotecilor publice pentru proiectele reusite la care au aplicat si pentru unitatea ideilor exprimate in fata forurilor competente. Din pacate, in sistemul de invatamant situatia nu este la fel… Se fac eforturi si la nivelul asociatiei *ABR), pentru promovarea profesiei de bibliotecar, dar ecourile din partea Ministerului nu se prea…aud!

  Sper macar in privinta digitizarii sa obtinem o viziune comuna si o sustinere reala in intocmirea proiectelor specifice din partea celor doua ministere care „pastoresc” aceasta profesie de bibliotecar!!!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: