Indecență în universități

Un ultim comunicat al celor de la Edu Cer dezvăluie o situație inceredibilă din învățământul universitar românesc. Salarii de 6-7 mii de euro pe lună obținute de diverși profesori prin cumul ilegal de funcții. Un caz de care s-a vorbit mai înainte era acela al lui Sorin Oprescu care era om politic, director la două spitale mari din București și profesor la Universitate. Cu acest comunicat al Edu Cer cercul cunoscut al pricopsiților din universități se lărgește cu nume sonore:
Catălin Zamfir – în jur de 7000 de euro pe luna
Elena Zamfir – în jur de 6500 euro pe luna
Florian Popa – în jur de 6500 euro pe luna
Ecaterina Andronescu – în jur de 3800 euro pe lună
Lista completă și detalii aici.

M-am informat că în Spania un profesor universitar câștigă puțin peste 2000 de euro, dar există și universități unde salariul unui profesor cu toate meritele și gradele este sub 2000 de euro. Uneori câștigă chiar mai puțin decât un profesor de liceu care ajunge pe la 1800 de euro.

Alături de scandalul cu nepotismul (în aceeași universitate din Iași lucrau 24 de familii!), de diplomele pe bandă rulantă, de slaba calitate a actului didactic, toate creează un tablou sumbru. Despre învățământul biblioteconomic se știe ceva? Există? Unde pot fi văzute rezultatele?

Anunțuri

5 răspunsuri

 1. sistemul universitar din Romania lasa mult de dorit, foarte mult. Eu am terminat liceul in Spania si intr-adevar salariul unui profesor de liceu este de aproximativ 2000 de euro dar nu se compara profesorii de acolo cu cei de aici. Sincer imi pare rau ca am plecat de acolo si ca am venit aici la facultate. Toti vor doar bani bani bani!

 2. Deci salariul la liceu e in jur de 1800-2000… la universitate doctorandul 1000-1100…. profesor ayudante (un fel de asistent la noi) fara doctorat 1200-1300…. profesor titular (asta e deja doctor si e un fel de lector-conderentiar la noi) are in jur de 2000… si un catedratico (prof. univ la noi) in jur de 3000…. la fiecare se adauga sesenios de investigación adica la cei care pot demonstra activitate de cercetare pe 6 ani li se mai da un sesenio si deci mai creste salariul. in functie de comunitate se mai suplimenteaza (e mai scump sa traiesti in madrid decat in salamanca) cu cate ceva. In plus sunt 14 salarii anuale…. si nu 12-13 din romania…

 3. Nu observati ca la nivel de conducere in oricare institutie nu e criza. E criza doar pentru noi cei multi si prosti.
  Referitor la salariul de invatamant. Gradul 2 ,titular in liceu de oras, 2 facultati , 15 ani vechime , vine acasa cu 4oo lei.De cate ori intra 400 de lei in cei 7000 euro pe luna.

 4. Daca sunteti asa de zmei, dl. prof. Pruteanu, va rog sa cautati si in alte parti „salarii care frizeaza nesimtirea”: vezi conducerea BCU, conducerea catedrei de biblioteconomie si stiinta…de la Fac. de Litere, vezi sefa departamentului de asistenta manageriala de la aceeasi facultate prof. dr. ing. Doina Banciu, seful cat. de bibliot. si st. informarii prof. dr. M.Regneala, toti acestia au cumul peste cumul, gireaza sefii de institutii pe langa postul de cadru didactic al fac., sunt cond. de doctorate, predau la plata cu ora, etc…, primesc gradatie de merit (5 ani si 25% din salariul brut!!), au si gradatie si indemnizatie de sef de catedra si de departament!!! Este oare corect? Toti acesti bani sunt de la Ministerul Educatiei…??? Si sa nu mai vorbim de plata orelor la cursuri postuniv., prof. documentaristi etc…
  Bibliotecarii din scolile si liceele din Bucuresti au fost perfect pe gratis timp de un an, 2009-2010. Asadar cum nu se ocupa nimeni de ei?
  Si daca va mai straduiti mai gasiti cate ceva despre invatamantul biblioteconomic si ai lui profesori universitari. Catedra nr.1, catedra din Bucuresti a Univ., dupa 20 de ani nu are un curs general de biblioteconomie reprezentativ pt. catedra; unii prof. au numai cate o carticica sau cate o culegere de studii, platita si ac. cu bani grei de diverse edituri prietene, ca sa li se dea stud., dar un curs care sa reprezinte catedra nr.1 a tarii…nu exista..
  Si atunci de ce va plangeti ca nu sunteti platiti bine si nici apreciati? Cine sa va aprecieze? Si cum sa mai fiti voi platiti daca sunt sefii vostri?
  Ei…ce spuneti voi de toate aceste lucruri?
  Deci Indecenta si in Bibliotecile publice, si in cele universitare, scolare, indecenta si in facultati,…indecenta peste tot…!!!

 5. Faptul ca exista indecenta salariala in invatamantul biblioteconomic nu inseamna ca nu trebuie mentionata cea descoperita in invatamantul sociologic ori tehnic. Dimpotriva: toate pe tapet! Mai ales ca informatiile de acest fel sunt publice.
  Cat despre cartile de biblioteconomie publicate de romani, perfect de acord cu dumneavoastra: sahel. Cu greu poti gasi un fragment, daraminte un capitol, abonat la valoare.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: