Biblioteca Județeană Iași merită un sediu!

Pe Facebook, Bogdan Ghiurco, bibliotecar la BJ Iasi face un apel catre toti cei carora le pasa de biblioteci.

„My name is Bogdan and I’m a librarian from Iași County, Romania. Due to the local authorities’ apathy, our County Library will soon be evicted out of its location and closed.
To prevent that from happening, I invite you, people from all over the world who care about libraries, to help me produce a movie clip similar to… those of Matt Harding (http://www.wherethehellismatt.com/). I ask of you to film yourself in front of one of your local attraction places, holding a plate on which is written: Biblioteca Județeană Iași merită un sediu.
That means: Iași County Library deserves a proper location and it would be great to hear you saying that in your
mother tongue and record it. Then please send me your movie clip, your name and location on my e-mail: bogdan.ghiurco@gmail.com (or upload it on a server and send me the link). I thank you all and please spread
this request.”

http://www.facebook.com/pages/Biblionet-Romania/162513043031#!/profile.php?id=100000744245955

In traducere libera:

“Bunǎ! Numele meu e Bogdan si sunt un bibliotecar din judeţul Iaşi.  Din cauza apatiei autoritǎţilor publice, Biblioteca Judeţeanǎ va fi evacuatǎ în curând din sediul curent, care va fi închis.

Pentru a împedica aceastǎ mǎsurǎ, vǎ invit pe voi, oameni din toatǎ lumea cǎrora le pasǎ de soarta bibliotecilor, sǎ mǎ ajutaţi sǎ produc un clip video similar celui fǎcut de Matt Harding (http://www.wherethehellismatt.com/). Vǎ rog sǎ vǎ filmaţi în faţa unui obiectiv reprezentativ pentru localitatea în care sunteţi, ţinând în prim plan o pancartǎ pe care sǎ scrieţi “Biblioteca Județeană Iași merită un sediu”.  Ar fi grozav dacǎ veţi putea spune şi înregistra acest mesaj în limba maternǎ.

Apoi vǎ rog sǎ îmi trimiteţi acest videoclip, numele şi locaţia la adresa de mail bogdan.ghiurco@gmail.com (sau sǎ-l încǎrcaţi pe un server şi sǎ-mi trimiteţi link-ul).

Vǎ mulţumesc tuturor şi vǎ rog sǎ duceţi vestea mai departe.”

Reclame

11 răspunsuri

 1. Bogdan, daca citesti Prolibro, imi pare rau sa aud ca biblioteca din Iasi este intr-o situatie asa de grava si ma bucur ca ai luat initiativa de a o ajuta. Insa… abordarea ta este destul de …ciudata.

  Stiu ca asociatiile noastre nu sunt foarte puternice, ca in tara, de obicei, bibliotecarii nu au un cuvant de spus in deciziile administrative si politice si poate ca situatia de la Iasi este chiar disperata insa nu crezi ca ar fi fost mai potrivit sa incepi prin a cere ajutorul bibliotecarilor romani? Chiar asa de neinsemnati sunt colegii tai, chiar asa de nesemnificative bibliotecile de la noi, ca ai nevoie doar de suportul bibliotecarilor din afara? Situatia din Iasi este atat de cunoascuta in tara ca poti incepe sa o prezinti celor din afara? Vrem si noi linkuri spre articole aparute in presa locala…

  Eu am primit mesajul acesta doar in engleza si vad ca aici (cu ajutorul Ancai banuiesc) are si o varianta in romana. Pe Biblos nu este trimis nici un mesaj. Inteleg ca vrei ca in film sa apara cladiri impresionante insa daca te uiti cu atentie la filmul care te-a inspirat, imaginile sunt surprinse si in locuri mai sarace…atmosfera da farmec acelui film.

  In alta ordine de idei, daca vrei ca cei din afara sa iti raspunda cu mai mult entuziasm cred ca ar fi fost util sa ceri doar o poza in loc de film si sa pui la dispozitia celor care vor sa te ajute textul dorit intr-un document gata printabil.

 2. Mulțumesc pentru sugestii, dar am câteva observații importante.
  Mesajul meu este, într-adevăr, puțin ciudat la prima vedere. Dar, dat fiind relația absolut inedită pe care o avem cu Consiliul Județean Iași (care nu este reflectată nicăieri în presă și nici nu poate fi rezumată aici), am ales o cale neoficială de acțiune, care este a mea, nu a bibliotecii. Am dreptul să fac asta și ca cetățean (utilizator), și ca bibliotecar. Pentru a recurge la asociațiile profesionale, ar fi trebuit să am acordul președintelui filialei noastre a ANBPR, adică a directorului, care preferă (încă) alte căi de rezolvare a situației. Cu cât succes…
  Nu a fost vorba deci de nicio desconsiderare a asociațiilor. La fel cum n-a fost vorba de dispreț nici atunci când am apelat la „ajutorul străin”. Fiindcă el nu se adresa, așa cum spuneți, bibliotecarilor străini, ci oamenilor obișnuiți, în ideea de a arăta că un necunoscut se poate interesa mai mult de soarta unei biblioteci decât cei în măsură să o facă. În plus, deși trăim într-o minunată țară (fără ironie!), sunt convins că mult mai mare impact media va avea un mesaj venit de departe. De cât mai departe. Nu ajungi la știri filmând în Popricani sau în Coarnele Caprei decât dacă, eventual, ești victima unei infracțiuni…
  Cât privește apetitul meu pentru „clădiri impresionante”, acesta nu apare în textul meu. Eu spun: obiective reprezentative. Și o fac pentru ca oamenii să poată recunoaște, când vor vedea montajul, că au de-a face cu filmări de peste tot din lume, și doar de pe strada mea.
  Referitor la sfatul de „a pune la dispoziția celor interesați textul dorit într-un document gata printabil”, ei bine, n-o să fac asta… Fiindcă sper ca tocmai din felul propriu de reproducere a mesajului (care se poate face pe hârtie, pe cartoane colorate, pe lcd-uri sau mai știu eu pe ce…) să reiasă „farmecul”, „atmosfera” filmului. Cum să mă mai fi sprijinit colegii de la IREX în modul original în care o fac (http://biblioteciiesene.wordpress.com/biblioteca-jude%C8%9Beana-2/) dacă eu le-aș fi prefabricat textul.
  P. S. Mă tem că mai există o explicație pentru care am apelat (mai întâi!) „în străinătăți”. În trei zile, din România am primit un singur filmuleț (cel al IREX-ului și le mulțumesc enorm), foarte multe sfaturi și rețineri. Timp în care, din străinătate, mi-au sosit patru filmulețe. Și atât.

 3. Bogdan, chiar nu stiam daca ne citesti si ma bucur ca prin raspunsul tau am aflat de frumoasa retea de bloguri ale bibliotecarilor din Iasi.

  Nu am spus ca nu ai avea dreptul sa alegi o cale „neoficiala” de a actiona. Problema e ca tu nu mai esti in breasla noastra, prin implicarea pe care o ai in judetul Iasi si in Biblionet, un simplu bibliotecar. Actiunile tale sunt legate de bibliotecile iesene. Pana si raspunsul tau este legat de blogul institutiei tale…

  Initiativa ta nu vine dintr-o lupta disperata, dintr-o ultima speranta ci dintr-un gand calculat de a obtine vizibilitate (pentru cine, asta e alta poveste)…
  Si modul in care ai ales sa atragi atentia asupra unei probleme deocamdata „invizibile” ma pune pe ganduri.

  Iasul nu este un catun uitat de lume in care viata culturala sa nu existe. Da un mesaj si explica situatia bibliotecii studentilor si cluburilor literare din Iasi, alerteaza bloggerii din Iasi si pui de o manifestatie de toata frumusetea… Daca nici tu care esti un bibliotecar cu vizibilitate intr-o biblioteca mare nu binevoiesti sa dovedesti prin actiuni personale ceea ce Biblionetul foloseste ca slogan repetat intr-o veselie la orice discutie pe tema bibliotecilor, anume ca biblioteca serveste comunitatea (locala) atunci avem sanse mari sa ramanem doar cu lectia invatata pe de rost….lectie care dupa 5 ani sa se uite. Parca se faceau cursuri de advocacy in cadrul Biblionet…

  Recunosc, coordonarea unei manifestatii locale de protest ar fi fost mai greu de organizat, ar fi cerut mai multe informare si implicare. Ea ar fi aratat insa dedicarea si respectul pentru comunitatea locala. Bun, aici nu poti sa povesteti mai multe despre Consiliul Local insa cu cine din Iasi ai povestit despre asta? De ce blogurile bibliotecarilor tac daca biblioteca lor este intr-o situatie asa de grava? ANBPR-ul si Biblioteca judeteana sa fie conduse de asa maini de fier incat nimeni in afara de Bogdan sa nu indrazneasca sa miste in front?

  Din nou Bogdan, esti liber sa iti alegi calea pe care o doresti in lupta aceasta, insa eu sunt de parere ca daca nu invatam sa ne ajutam noi pe noi, nu o sa vina nimeni din afara sa ne rezolve problemele. Tu ai cerut ajutor celor din afara…ei ti-au raspuns. Sprijinul primit (inclusiv de la IREX) nu e insa „pentri tine” ci pentru o institutie, o comunitate si cateva idei…

 4. Din ce se intampla pe biblionet cu concursul intre Iasi si Mehedinti la CPC martie – aprilie 2010, se pare ca totusi, daca ceri ajutorul celor din tara, il primesti. Nu e asa Bogdan?

  IREXul trebuie insa sa fie atenti la cat este de corect sa fie 296 de voturi (la ultima numaratoare) si in ultimele 2 zile pe biblionet sa se fi creat peste 370 de conturi noi (din totalul de 806) in timp ce proiectele au fost descarcate (poate si citite) doar de 178 de ori…

 5. Proiectele sunt postate in mai multe locuri de pe forum si de pe website-ul http://www.biblionet.ro, deci numaratoarea de la topicul pentru vot nu e in intregime relevanta. Da, numarul de voturi e mai mare decat numarul de descarcari cumulat, insa nu cu mult.
  Da, e un val de conturi noi pe forumul nostru, conturi pe care le verific la loguri, la IP – pana acum numarul de „clone” nu e ingrijorator (sunt maxim 15, ceea ce e cu mult sub diferenta de numar de voturi).
  Am simtit nevoia sa raspund, desi as prefera ca discutiile despre acest subiect sa le purtam in alta parte – fie pe forumul nostru, fie intr-un loc CPC, ca sa nu deviem atentia de la apelul lui Bogdan, care vizeaza altceva, mult mai important (imi permit sa zic) decat Concursul nostru.
  Multumesc,

 6. Anca, eu as da mai multa atentie apelului lui Bogdan daca si el ne-ar da mai multe informatii. Din cate imi aduc aminte chiar tu ma sfatuiai in alte ocazii sa incerc sa aflu unde este adevarul din mai multe surse… Regula e valabila cand e vorba de bibliotecari de rand dar nu si cand bibliotecarii vorbesc engleza?

  Nu spun ca apelul de la Iasi nu e important si nu face referire la o situatia care poate fi grava. Spun ca eu una, trebuie sa aflu mai multe inainte sa raspund la apelul lui Bogdan.

  Voi, colegi mai bine informati ca mine, ce parere aveti?

 7. Eu zic ca reiese destul de clar din fraza aceasta:
  „Inspirat de clipurile lui Matt Harding (puteți vedea unul aici), voi încerca să strâng de la oameni din toată lumea dovezi de implicare într-o problemă care nici măcar nu e a lor. ”
  http://biblioteciiesene.wordpress.com/biblioteca-jude%c8%9beana-2/
  Asta e abordarea lui Bogdan. Eu il sprijin si cred in alegerea lui. Ei (bibliotecarii din Iasi) sunt cei care se confrunta zi de zi cu situatia pe care vor sa o rezolve. Si daca ei (bibliotecarii de la Iasi) fac, ca prima etapa in campania lor, un apel international, ma gandesc ca au motive intemeiate sa inceapa asa.

  Mai e o fraza in anunt care „explica” situatia:

  „Obiectivul acesteia este de a determina autoritățile publice locale – Consiliul Județean și pe președintele său, domnul Constantin Simirad – să asigure Bibliotecii un spațiu de funcționare adecvat, dacă nu unul modern, așa cum au alte județe din țară (Maramureș și Sibiu fiind poate vârfurile la acest capitol).”

 8. Sa inteleg ca biblioteca cere acum un spatiu temporar, pana se termina lucrarile la Palatul Culturii (dupa care se vor muta inapoi) sau ca sunt dati afara de acolo pentru totdeauna? Scuze Anca daca tie iti par clare detaliile astea insa eu nu reusesc sa ma dumiresc de ce s-a ajuns aici. Nu era clar ca urmeaza sa fie mutata biblioteca daca se faceau reparatii la Palat? Nu trebuia sa se planuiasca din timp unde se muta? Ce sediu cere biblioteca, are unul anume in minte?

 9. Ba da, Claudia, intr-o lume (nu zic ideala, zic) normala, asa trebuia – de 2 sau chiar 3 ani Palatul Culturii a intrat in renovare. De 2 sau 3 ani cei de la BJ cauta si gasesc posibile sedii. Si tot de 2 sau 3 ani, in ciuda solicitarilor lor, de la Consiliul Judetean nu vine nimic, nicio vorbulita. Nimicuta! Nici „Da!, nici” Nu!”. E prima oara cand ambele „tabere” au o pozitie clara, oficiala. Consiliul a zis „Nu!”, motivatiand ca era de datoria Bibliotecii sa ofere variante de spatiu gratuit. Ceea ce BJ a facut de fapt, de nenumarate ori, fara sa primeasca raspuns.
  Asa ca, asta e situatia.
  In tot raul asta, ceva tot e (putin mai) bine. Macar acum, cu cartile pe fata, Biblioteca poate lua o pozitie oficiala, institutionala.
  Cam asa se intampla lucrurile in anumite locuri din Romania – si e nevoie de nervi tari, si multa intelepciune ca sa nu faci dintr-o situatie proasta una si mai proasta (vezi cazul Constanta, unde presa a vuit pentru biblioteca, si tot somaj tehnic e in vara asta …).
  Suntem niste delicati, ce sa mai … si pe la unele CJ-uri, feudalismul e sistemul dupa care ne ghidam.
  Asa ca… hai sa ajutam cum putem, intelegand in acelasi timp ca exista niste limitari „practice” intr-o lupta pe care o duci din pozitia de angajat al bibliotecii publice. Teoretic, esti liber la opinie, practic, odata cu exprimarea opiniei iti asumi niste riscuri.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: