Șomajul tehnic închide biblioteca județeană din Constanța

Doamna Anghelescu ne-a trimis îngrijorată un articol din Adevărul de  unde aflăm că:

Nici lectura nu a fost ferită de efectele crizei financiare. Conducerea Bibliotecii Judeţeane I. N. Roman, aflată în subordinea Direcţiei pentru Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, s-a văzut nevoită să trimită angajaţii în şomaj tehnic, deoarece nu mai sunt bani. Biblioteca Judeţeană Constanţa a propus un plan de reducere a cheltuielilor bugetare pentru următoarea perioadă.

Începând cu luna mai și până pe 14 iulie, 30 de angajați din cadrul instituţiei se vor afla în șomaj tehnic. Urmează ca în perioada 15 mai – 29 iulie să fie trimise acasă şi alte 64 de persoane care lucrează la această instituţie.”

E adevărat că suntem într-o situație de criză și că vor trebui luate măsuri nepopulare în acest sens însă la fel de adevărat e că se știa că urmează așa ceva…trebuiau făcute pregătiri. Cifrele prezentate și ușurința cu care se inchid porțile unei biblioteci publice sunt foarte îngrijorătoare. Cine luptă totuși pentru bibliotecarii aceștia, pentru această instituție și  implicit pentru publicul constănțean?

Tot din  articol aflăm că:

Momentan, au scăpat de intrarea în şomaj tehnic angajaţii de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, cei de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului Constanţa, dar şi salariaţii Teatrului de Stat Constanţa.

Deci alte instituții se țin mai bine? În ce constă diferența?

Presupun că mai peste tot situația nu e pe roze. Voi ați simțit ca la nivelul de management al bibliotecii și/sau cel al administrației locale sunt oameni care luptă pentru voi, munca voastră și instituția la care lucrați?

Reclame

21 răspunsuri

 1. Mi-ai stricat ziua cu stirea asta! Inteleg insa ca nu e chiar asa. De fapt nu se inchide, ci pe rand si temporar diverse compartimente ale bibliotecii intra in somaj tehnic (adica angajatii vor sta acasa si vor primi o parte din salariu). In prima parte va fi inchisa sala de imprumut, iar in partea a doua, adica iunie-iulie, se vor putea imprumuta carti dar vor fi inchise salile de lectura. Chiar si asa PSD-ul isi ia pe constiinta politica un fapt fara precedent. Sa ne asteptam ca daca ajung la putere si dul Mazare va fi in guvern sa inceapa sa inchida biblioteci?

 2. Din ceea ce stiu eu – dar poate ma insel – in perioada de somaj tejnic nu se mai platesc anumite impuneri catre stat (somaj, sanatate etc), incat venitul net este la fel, poate chiar putin mai mare decat venitul obisnuit. Cam ca in timpul unui concediu medical! In ideea ca masura de inlocuire a reducerii venitului cu 25 % a fost inlocuita de masura somajul tehnic prin rotatie, cate 2 luni pentru fiecare angajat, aceasta solutie, explicata corect, nu ar induce efecte nefavorabile.

 3. Codul muncii spune asa:
  Art. 52. – (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din initiativa angajatorului în următoarele situatii:
  a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în conditiile legii;
  b) ca sanctiune disciplinară;
  c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu functia detinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoresti;
  d) în cazul întreruperii temporare a activitătii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
  e) pe durata detasării.
  (2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) si c), dacă se constată nevinovătia celui în cauză, salariatul îsi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor si principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
  Art. 53. – (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
  (2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.”

 4. Si Codul fiscal, contabilii care il aplica, ce spun?

 5. ca sa ma prostesc si eu putin:
  Venituri scutite de impozit

  NU sunt venituri impozabile si ca urmare nu se impoziteaza:
  a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din
  bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la terte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, de maternitate si pentru concediul platit pentru îngrijirea copilului în vârsta de pâna la 2 ani, care sunt venituri de natura salariala;

  Sunt astfel de ajutoare:
  – alocatia de stat pentru copii;
  – alocatia de stat pentru copii cu handicap, în conditiile si in cuantumul prevazute de lege, majorat cu 100%;
  – alocatia de întretinere pentru copii cu handicap, aflati în plasament familial sau încredintati, potrivit legii, unei familii sau persoane ori unui organism privat, autorizat potrivit legii, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 50%;
  – ajutorul special lunar acordat pe toata durata handicapului pentru cei care sunt inapti de munca din cauza handicapului;
  – alocatia suplimentara pentru familiile cu copii;
  – indemnizatia acordata începând cu cea de-a doua nastere; ajutoarele care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu;
  – ajutorul social acordat potrivit legii;
  – ajutorul de urgenta acordat de Guvern si de primari în situatii de necesitate, în limita fondurilor existente;
  – alocatia pentru fiecare copil încredintat sau dat în plasament familial;
  – ajutoarele pentru procurarea de dispozitive medicale;
  – ajutorul de somaj;
  – alocatia de sprijin;
  – ajutorul de integrare profesional;
  – indemnizatia lunara reparatorie, acordata urmasilor sau parintilor eroilor-martiri, mamelor care se pensioneaza din motive de sanatate survenite dupa pierderea copilului si ranitilor;
  – indemnizatia lunara de ingrijire acordata persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, precum si marilor mutilati;
  – indemnizatia lunara acordata persoanelor persecutate din motive politice;
  – indemnizatia lunara acordata magistratilor înlaturati din justitie din considerente politice;
  – indemnizatia de veteran de razboi, inclusiv sporul, acordate potrivit legii;
  – renta lunara acordata, potrivit legii, veteranilor de razboi;
  – ajutorul anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice;
  – ajutorul de înmormântare;
  – sprijinul material acordat sotului supravietuitor sau urmasilor membrilor Academiei
  Române;
  – ajutoarele acordate emigrantilor politici greci;
  – ajutorul pentru refugiati;
  – ajutoarele umanitare, medicale si sociale;
  – ajutoarele sociale acordate in baza legislatiei de pensii.

 6. http://www.legislatiamuncii.ro/a/1744/somaj-tehnic-fara-contributii.html
  Micsorati cheltuielile cu salariile si contributiile sociale apeland la somaj tehnic
  OUG nr. 4/2010 reprezinta o solutie practica daca aveti probleme cu lichiditatile si vreti sa evitati concedierea unor angajati buni. Trimiteti angajatii in somaj tehnic pentru o perioada limitata, pana cand situatia firmei dvs. se va imbunatati. Si toata lumea are de castigat.

  Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic
  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
  • isi micsoreaza sensibil cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor si este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale pe o durata de cel mult 90 de zile – conform OUG nr. 4/2010).

  Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic
  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.);
  • primeste minimum 75% din salariu, adica, uneori, chiar mai mult decat salariu, pentru ca indemnizatia de somaj tehnic este scutita de la plata contributiilor sociale conform OUG 4/2010.

 7. Iaca la ce mai folosesc si eu internetul!!!

 8. Avantajele de care vorbiti, din cate inteleg eu, ar avea sens daca biblioteca ar fi privata. Dar e publica, prin urmare bibliotecarii sunt platiti dintr-un buget public, asa ca economiile care se fac cu contributiile sociale devin in acest caz un sofism economic. Rezultatul final este ca biblioteca isi restrange activitatea prin urmare va presta un serviciu mai slab.
  Greseala Consiliului Judetean este ca in loc sa se concentreze pe cresterea veniturilor se obstineaza in a scadea cheltuielile si inca in domenii cheie cum sunt educatia si cultura. Biblioteca plateste pentru incapacitatea celor care administreaza de a genera si a strange fondurile necesare organizarii unui acces la informatie satisfacator pentru populatie.

 9. Eu incercam sa sugerez cateva lucruri: este un paradox faptul ca, la acelasi fond de salarii redus cu 25%, fie functionez cu toti angajatii, la care le dau 3/4 din salariu (din cat de mic este el si acum), fie functionez cu 3/4 din oameni, dar toti – si cei din somajul tehnic – isi pastreaza salariul intreg. Cum vor lucra mai bine angajatii: sa aiba toti salariul intreg si sa fie incarcati cu sarcini in plus, ca sa acopere si sfertul care este in somaj, sau sa aiba toti aceleasi sarcini ca si pana acum, dar cu 3/4 din salariu?
  De asemenea, mai voiam sa sugerez – pentru ca nu am dovezi ca asa stau lucrurile, era numai o deductie – si faptul ca, pe baza unei OUG data tot acum, in aceeasi perioada de criza, poti ”fenta” economisirea banilor de personal la bugetari. Nu este moral la prima vedere, dar daca pui in balanta restul risipei care se face in ministere, agentii, regii autonome etc exceptate de la aceasta masura (tot bugetari, nu?), unde nu se reduc nici angajati, nici salarii, atunci lipsa ”moralitatii” unei asemenea rezolvari este cel putin discutabila.
  Din ce am mai citit, si in occident biblioteca ofera servicii comunitatii numai in masura in care este finantata de comunitate; nu isi dau un sfert din salariu pentru a mentine toate serviciile. In SUA, in timpul crizei, dupa cum zice d-na Susan Hill Pieper, s-a redus salariul pentru ca s-a redus timpul de lucru, bibliotecile publice fiind inchise o zi in plus pe saptamana. Bibliotecarii lucrau o zi mai putin si primeau un salariu mai mic.

 10. Fapte:
  (i) O treime dintre bibliotecari sunt acum in somaj tehnic (care nu-i un paradis, fiti pe pace!), iar ceilalti vor intra in somaj pe15 iunie; si unii si altii timp de 3 luni.
  (ii) Biblioteca (in regim de avarie acum) va fi inchisa in intregime o luna si jumatate (15 iunie – 1 august). Cei care apreciaza o biblioteca dupa relatia cu utilizatorii ei inteleg foarte bine ce dihanie e asta.
  (iii) Pentru bibliotecarii inca la serviciu, salariul pe luna trecuta (lucrata in intregime, nota bene!) a fost de 45% din cel normal.
  In plus, stiri ce emana de la persoane bine informate vorbesc de disponibilizari bine inchegate in toamna.
  „Interesul scazut al autoritatilor judetene pentru sustinerea lecturii publice” (eufemismul folosit in genere pentru a explica ce se intampla la noi) este desigur perpetuu, insa acum e prapastie; si interesul in cauza a mai inregistrat un abis acum 6 ani, in vara lui 2004, cand 53 de persoane au fost fortate sa plece din biblioteca.
  Doua crize majore de acelasi tip in 6 ani imi evoca si o eroare de management de biblioteca. Ma rog, poate gresesc.

 11. Ai dreptate! Si imi pare foarte rau pentru voi! Comentariile mele erau facute ”in principiu”, pornind de la o situatie pe care nu o cunosteam in realitate, a bibliotecii voastre; erau, mai mult un raspuns la celelalte comentarii… Inca odata, imi pare foarte rau de problemele pe care le aveti.

 12. http://adicaeu.blogspot.com/2010/05/biblioteca-centrala-universitara.html

  joi, 13 mai 2010
  Biblioteca Centrală Universitară
  De miercuri sunt unemployed.

  Am absolvit Facultatea de Litere, sectia Bibliologie si Stiinta Informarii. Din cadrul Universitatii Bucuresti. C’est-a-dire ca am devenit un bibliotecar cu patalama. Daca nu stiati ca ai nevoie sa studiezi 4 ani universitari imprumutul de carti, ei bine, ati aflat acum. In facultate ni se spunea (pana ni s-au lungit urechile de atata auzit) ca noi suntem “specialisti in Stiinta Informarii”, “brokeri de informatie”, “documentaristi”, ca vom disemina informatia, ca suntem viitorul unei specializari ce de-abia se ivea in zorii noii ere. Era informatizarii, dar si a informatiei…”Cine poseda informatia, este stapanul lumii”. Al galaxiei. Al Universului, pana la urma…Bla/bla-bla/bla-bla/bla. Am terminat scolile. Am facut copchilul. Am ramas acasa doi ani. M-am angajat. Prima slujba, in biblioteca. Poate o sa vorbesc alta data despre. A doua, la o firma, a treia, la o institutie. A patra, la o alta biblioteca. Am ajuns in epoca noastra. La biblioteca la care sunt acum. Se preconiza ca voi avea salariul micsorat cu 25%. Nu mai e nevoie sa aflu. De miercuri nu mai am serviciu deloc. Asta n-ar fi o drama. Trebuie sa ma descurc. Problema e alta. Si anume….o sa descriu acum doar cateva din matrapazlacurile care se petrec pe aici. Cele pe care le-am vazut sau simtit pe pielea mea. La angajare, mi s-a spus ca eu voi avea un contract pe perioada determinata. Pe postul cuiva care era in concediu maternal. Ok. Numai ca desi postul acelei doamne era in sediul central al bibliotecii, pe mine m-au trimis intr-o filiala. Odata cu mine a mai fost angajata o fata. Din cate intelesesm si eu, si ea, tot pe postul cuiva aflat in concediu de crestere a copilului. Tot in Centrala. Bineinteles ca a fost trimisa in aceeasi filiala ca si mine. La un timp dupa, aflam ca ea, de fapt, e pe perioada nedeterminata, spre deosebire de mine. Deci n-am mai inteles nimic niciuna. Peste cateva luni de la venirea noastra, este incadrata intr-un post o alta fata. Care a ajuns in filiala, bineinteles. Printr-un act de inselaciune. A fost mintita ca postul ei nu va fi de bibliotecar, ci o alta specializare (mai exista si alte categorii de angajati intr-o biblioteca) si ca, bineinteles, acel post este in Centrala.
  Ce am gasit in filiala, poate stie multa lume. Lumea care se invarte in mediul asta. Ceilalti, nu. Pai am gasit cititori foarte putini, management prost, actiuni inutile ( statistici peste statistici peste statistici peste statistici. Pentru mana aia de cititori…), softul de biblioteca, foarte complicat, si schimbat a ţ-a oara (noi am prins doar ultima versiune), deci eforturi destul de mari de adaptare , bani cheltuiti si baza de date varsata in noul soft, varsata in noul soft, varsata in noul soft, plus corectiile aferente. Pentru ca de fiecare data se pierdea ceva, se schimba ceva, se adapta ceva. Fiindca nu existau atatia cititori cati sa justifice personalul aflat in biblioteca, se faceau buletine false (buletine de cerere a documentelor), pe baza carora se dadeau statistici false. Faza cu ‘spe mii de kilograme/hectar…a fost insusita corect si perpetuata cu mult sarg.
  Ce se mai intampla pe aici? Pai atmosfera autoritara, dictatoriala, amenintari cu desfacerea contractului de munca la adresa mea (pentru insubordonare), respectarea programului (la sutimi de secunda . Asta nu m-a impiedicat sa intarzii in fiecare zi..), caiet “de ore” (cate ore suplimentare ai realizat-din weekenduri lucrate-, ca sa stii cate ore poti sa-ti iei), cu transformarea orelor in zile, si a zilelor de concediu in ore, mediu tensionat, atmosfera ostila ( de am crezut ca fac ori atac de cord, ori accident vascular cerebral), discutii in contradictoriu, obtuzitate, activitati inutile (rearanjarea depozitului, zdroaba de soldati pusi sa culeaga porumbu’), coalizarea elementelor noi (eu si colegele de care am amintit ) impotriva celor vechi. Si foarte putina munca. Foarte putina invatare. Foarte putine preocupari in folosul studentilor sau profesorilor (utilizatori de servicii de biblioteca), foarte putina coeziune, FOARTE PUTIN OMENESC. Doar imbatosare, orgolii, indaratnicie, prostie, ipocrizie, minciuna, secrete. Si rautate. MULTA RAUTATE GRATUITA. Rautate pura, in cea mai profunda manifestare a sa. Acu’, nu zic, si eu am fost de vina ( ca nu-s maleabila si docila. Si flexibila. Si intelegatoare), si eu am gresit, si eu am izbucnit, si eu am facut rau. Dar…un loc ca acesta n-am mai intalnit. M-am inchinat si cu dreapta, si cu stanga, mi-am scuipat in san si ma pregatesc sa-mi iau picioarele la spinare.
  Deci eu trebuie sa plec. Pentru ca-mi expira contractu’. Ok. Stiam de la inceput. Nu pot sa spun ca s-a facut o misculatie. Decat ca eu eram pe alt post decat cel de pe care trebuia sa plec (femeia care si-a crescut copilul se intoarce, dar nu se intoarce aici. Se intoarce in Centrala. Eu plec. Dar nu din Centrala. De aici. Aici a venit deja cineva in locul meu…..Pai nu puteam sa raman eu in locul meu ?? In ce piesa joc eu? Am ramas ca Mowgli, hipnotizat de Kaa. Ochii imi joaca in cercuri concentrice)
  Biblioteca se numeste Biblioteca Centrala Universitara Bucuresti. Filiala, se stie ea care e.
  Stiu ca ma citesc si unii de-acolo. Din BCU. Nu stiu cum au ajuns pe blogul meu. Poate ne monitorizeaza. Nu vreau sa fac rau, nu vreau sa improsc cu venin. Spun doar ca asa ceva n-am mai intalnit in viata mea de angajat. Aia scurta, care e ea!
  Si…repet…Nu e nicio criza. Doar ca nu munceste nimeni. Sau isi ocupa timpul cu lucruri tampite. Da’ tampite rau de tot !
  E doar un exemplu. Un exemplar. Oare in cate alte institutii/companii/firme nu se intampla la fel ?

  • Poate ca ai dreptate, dar numai partial. BCU, trebuie spus totusi, nu se limiteaza la aceasta descriere. Sigur ca sunt lucruri care se pot imbunatati, ca e vorba de oameni si ca putem gasi imperfectiuni, dar rezultatul final este un serviciu documentar pentru mediul universitar la un nivel bun, si as spune chiar subutilizat..
   Sinceritatea cu care spui tu ca intarziai in fiecare zi, ca te certai cu toata lumea, ca nu intelegi de ce un bibliotecar face 4 ani de facultate samd te face simpatica.
   Eu cred ca ai fi un bibliotecar bun datorita curajului pe care il ai in a problematiza, felului frumos in care scrii si intolerantei la rutina. Sper sa ai aceasta oportunitate. Bibliotecile ar avea nevoie de astfel de energie.

   • Sunt absolut de acord ca se intampla si lucruri bune in BCU. Si ca unii sunt cu adevarat profesionisti. Eu am descris mai ales mediul din filiala in care am lucrat . La nivel de institutie spun, insa, ca deciziile se iau nedemocratic. Si ca nu sunt valorificati multi oameni la adevaratul potential. Si ca se practica intimidarea. Simpatic sau nu, acesta e adevarul. Doar ca unii nu au curaj sa-l rosteasca/scrie.

 13. Eu, cu un picior inauntru si unul in afara, zic, desi e grecu sa fii obiectiv. In BCU (centrala, e-adevarat) am apeciat si invers, oameni si practici.
  Intimidarea n-as zice ca se practica. Insa intimidati sunt multi, si uneori is degeaba intimidati. Eu una n-am avut pile. Deloc. N-am fost in clanuri. Cand am argumentat coerent si obiectiv vocea mea a fost ascultata. Cand m-am pierdut in amanunte sau, si mai rau, in generalitati, nu. BCU ramane un nume drag mie. Si, pe alocuri, un model.

 14. De observat ca in ultimele doua saptamani au existat doua comentarii legate de BCU iar cei de la BCU au ales sa raspunda (colectiv-anonim) doar unuia dintre ele. Mi se pare interesant sa ne gandim ce diferente exista intre mesaje, sau intre cei care le-au scris, astfel ca doar unul dintre ele a „meritat” sa primeasca un raspuns.

 15. Nu stiu despre ce alt comentariu este vorba, dar inteleg ca cel nemeritoriu a fost al meu. Trebuie sa precizez ca nu eu, autorul, am postat aici articolul. Articolul a fost luat de pe blog cu copy/paste fara incuviintarea sau stiinta mea. In al doilea rand, nu sunt singura care sustine ceea ce am scris. Poate si asta ar fi de observat.

 16. Nu pot sa ma pronunt asupra continutului/calitatii Conferintelor Fundatiei, pentru ca nu am participat. Nu ma asteptam sa mi se raspunda pe blog pentru ca acesta nu e un razboi intre bloguri sau bloggeri. Poate asteptam un raspuns direct, fata in fata. Ca nu am l-am primit, asta nu s-a intamplat nu din cauza „diferentelor” dintre sau „meritelor” autorilor mesajelor, ci pentru ca ceea ce am postat eu este un subiect delicat. Si in legatura cu acesta nu se doreste luarea niciunei pozitii. In plus, recunosc ca doamna Berciu este o personalitate care nu poate fi ignorata. In plan general, da, exista diferente intre autorii mesajelor, in plan particular (referitor strict la mesaje), nu, pentru ca, daca interesul BCU este sa mentina niste standarde de calitate, da, ar trebui sa mi se raspunda si mie sau sa se intreprinda ceva referitor la ceea ce am descris.

 17. Cat despre diferenta dintre mesaje-ca sa revin-mesajul meu este o postare de blog. Cu toate implicatiile rezultand de aici ( stilul, adresabilitatea etc). Mesajul celalalt este directionat catre BCU pe un site public, cu vizibilitate mare. Am citit si m-a distrat sa constat ca inaltimea si pozitia unor persoane de talia dansilor nu-i impiedica sa lanseze astfel de acuze reciproce, de o maniera acida. Asa incat, stimata doamna Claudia S, exista diferente, intr-adevar. Dar in sens invers aceluia pe care l-ati remarcat dumneavoastra.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: