Pe web sau pe sub el

Dintr-un interesant studiu publicat de Doina Ostafe în Revista Română de Biblioteconomie și Știința Informării (nr.1/2010) aflăm un adevăr trist: 22 de biblioteci universitare ale universitățior de stat, din cele 56 existente, nu au catalog online. Mai mult, autoarea presupune că nu ar avea nici măcar un catalog electronic disponibil local. Un alt fapt care mi s-a părut a fi grav și care este relevat de studiu este că dintre bibliotecile care au totuși un catalog online doar 7 biblioteci au tutoriale pentru cataloage. Dintre toate bibliotecile universitare numai una pune la dispoziție posibilitatea căutării unificate în diversele baze de date prin intermediul unui instrument de altfel disponibil tuturor, ROLiNeST-ul.

Ce nu înțeleg este de ce bibliotecile nu folosesc această resursa ieftină si la modă care este rețeaua informatică. Să fie fobia bibliotecarilor pentru mediul online? Să fie „clanurile” la care se referea Lorelei care fac ca posturile să fie ocupate mereu de oameni improprii pentru ele? Să fie lipsa de imaginație a unor persoane care s-au acomodat prea mult cu funcția?

Eu unul sunt convins că fără curaj, moralitate și creativitate nu se poate face nimic și mereu vom rămâne pe dedesubt, dezorientați, cu un sistem documentar anemic ca o plantă crescută la umbră.

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: