Softuri de gestionare a înregistrărilor bibliografice

 

Softul de gestionare a înregistrărilor bibliografice este în principiu, un soft de baze de date specializate. Este o bază de date proiectată cu o intrare (referinţe) şi o ieşire (bibliografie) specifice, într-un format adecvat pentru prezentarea de lucrări sau articole. Majoritatea domeniile sale sunt predefinite. Acest tip de software oferă suport pentru formatele de referinţă şi prezintă capacitatea de a genera formate bibliografice specifice.

Deşi la ora actuală există o multitudine de astfel de softuri, de la cele mai sofisticate gen : „Reference Manager” (dezvoltator Thompson Corporation) sau „2collab” (dezvoltator Elsevier), până la cele mai simple ca : „Referencer” şi „RefDB”, contracost sau gratuite, ele sunt încă destul de puţin cunoscute şi cu atât mai puţin folosite.

Tema pe care o supun atenţiei dumneavoastră a avut ca punct de plecare solicitarea adresată bibliotecii noastre de o studentă care îşi pregăteşte lucrarea de licenţă pe acest subiect.

Softul de bibliotecă pe care îl utilizăm (Liberty) are încorporată o astfel de funcţie, însă nu utilizăm un soft specializat pe referinţe şi înregistrări bibliografice.

Intrebările pe care doresc să vi le adresez sunt următoarele: câte biblioteci publice utilizează astfel de softuri specializate sau dacă există vreuna ? În cazul în care cineva deţine un astfel de soft ar putea să ne facă o prezentare ?

Anunțuri

3 răspunsuri

  1. Vezi la BCU Cluj, ei folosesc ProCite ( http://bcu.ubbcluj.ro/bazeint.html ). Au traduse si instructiunile pentru utilizarea Web Poster ( http://bcu.ubbcluj.ro/webpos.html ) prin intermediul caruia sunt publicate pe Internet bazele de date realizate in ProCite.

  2. Claudia, la universitatea din Illinois biblioteca foloseste si recomanda RefWorks. Mai multe despre cum incearca biblioteca sa comunice cu studentii pe aceasta tema: aici .

  3. Multumesc tuturor celor care au raspuns intrebarilor noastre (ne-ati fost de un real folos), iar informatile pe care, cu atata amabilitate, ni le-ati furnizat, au ajuns deja acolo unde era atata nevoie de ele. Inca o data mii de multumiri.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: