• Ne-am mutat!

    Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
  • Subscriem la:

  • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
  • Ziua Eliberării Documentelor
  • Ne găsiți și pe:

  • RSS Calendar

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • RSS biblio_ro_feeds

  • RSS Presa despre biblioteci

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • Selectie de linkuri

  • Foto ProLibro

  • Statistica blog

    • 608.496 accesari

Laborator

În această pagină a blogului vă propun să publicăm în comentarii ideii novatoare care să se refere la serviciile bibliotecii. Deviza este: „anything goes”.

30 răspunsuri

  1. Am să încep chiar eu. În aproape toate bibliotecile găsim anunţuri care interzic vorbitul la telefon în sala de lectură sau mâncatul. Dacă există interdicţia înseamnă că mulţi utilizatori au încercat să facă acest lucru. Se poate crea o sală de lectură pentru utilizatorii care vor să-şi folosească telefonul direct în sală la locul unde studiază şi care, în consecinţă, acceptă ca şi ceilalţi utilizatori să faca acelaşi lucru.
    În ceea ce priveşte chestiunea cu mâncatul în sală, în unele biblioteci considerată o blasfemie, eu aş fi mai îngăduitor. Cărţile, ca obiecte fizice, nu mai sunt nici pe departe atât de valoroase ca să nu poată sta lângă mâncare.

    • Stimate Marine, iti imaginezi cati microbi sunt pe paginile unor carti??? Chiar nu e igienic si apoi insectele de prin depozite vor avea si ele mai multa hrana si asa cum bani mereu nu ajung pentru masurile de igienizare ect. Cred ca totusi e mai bine ca fiecare lucru – la locul sau. Mai bine un mic bufet pe undeva pe hol si problema-i rezolvata.

  2. Un domeniu in care inovatia poate avea impact direct si imediat asupra utilizatorilor este cel al design-ului interior de biblioteca. Sunt multe de facut in acest sens si pentru sugestii va invit sa vedeti aceste imagini cu Delft Public Library din Olanda: http://www.flickr.com/photos/shifted/sets/72157604142377648/

  3. O alta ideea pe care o gasesc interesanta este aceea a unui parteneriat intre biblioteca si un lant de librarii sau libraria unui supermarket care ar putea sa dea o reducere cumparatorilor care prezinta permisul de biblioteca.

  4. Pai hai sa le luam pe rand:
    -telefon in biblioteca: Daca biblioteca ar avea spatiu suficient un utilizator care vorbeste la telefon nu ar avea de ce sa deranjeze; iar daca deranjeaza se poate muta intr-un colt mai retras al bibliotecii.
    – mancare in biblioteca: Cred ca cel mai grav la mancatul in biblioteca este ca resturi de mancare pot ramane prin diferite locuri si pot atrage rozatoare in biblioteca iar ele chiar pot face mult rau.
    -design-ul interior de biblioteca: Eu as fi un pic mai rezervata cu modelele futuriste deoarece ii pot indeparta pe utilizatorii care nu reusesc sa le inteleaga. Dar ca idee da, bibliotecile trebuie sa il ia in serios in calcul. Marius P. are lucrarea de licenta pe asa ceva, abia astept sa vedem ce spune el.
    -parteneriatul librarie/biblioteca: e foarte buna ideea dar e dureros totusi ca nici macar bibliotecile nu iau carti la pret redus…

    Iar daca tot „anything goes” ce ar fi sa avem acces direct la raft la toate cartile din biblioteca?

  5. Nu stiu daca ideea aceata merge aici dar…
    De curand a avut loc Noaptea Muzeelor si iata ca pe 27 Iunie va avea loc Noaptea Institutelor Culturale la Bucuresti. Pe cand o Noapte a bibliotecilor?

  6. Un proiect de experimentare a unor inovatii in biblioteca:

  7. Pentru a raspunde la intrebarea Claudiei : „Pe cand o Noapte a bibliotecilor?” va pot spune ca o initiativa de acest gen exista deja – a ajuns chiar la a 7a editie – se numeste „Maratonul lecturii „si se intampla la Biblioteca publica din Sf. Gheorghe – jud. Covasna. Se citeste timp de 24 continu, oricine doreste, citeste 10 minute un fragment din opera preferata dupa care poate pleca sau ramane dupa voie in biblioteca. Inscrierile si programarile pe ore se fac inainte de lansarea maratonului, iar tineri, ca si cei in varsta sunt superincantati de aceasta idee – biblioteca noaptea are un aer misterios…
    Am aflat de acest proiect abia saptamana trecuta si mi-a placut si mie ideea, teribil.

  8. Foarte interesant. 7 ani WOW! Ai idee cand are loc acest maraton? A avut loc deja editia pentru 2008?

  9. Am anuntat-o pe colega de la Covasna ca sunteti interesati de maraton, asa ca o voi lasa pe ea sa va dea detaliile programului

  10. Ma numesc Hollanda Andrea, si lucrez la biblioteca judeteana din Sf. Gheorghe, judetul Covasna. Organizam anual Maratonul lecturii de obicei in luna octombrie (sau noiembrie.) Anul acesta va fi in noiembrie. Asa, cum scria Claudia, inscrierile la Maraton le facem inainte de inceperea programului si la fiecare editite a maratonului alegem un alt subiect ( de pilda, literatura contemporana, literatura exilului maghiar si roman, proza scurta etc.). Servim cafea, ceai si prajituri, si ne simtim bine in biblioteca. Participa cca 150-200 de oameni.
    Daca sunteti interesati de mai multe detalii, contactati-ma, si voi raspunde cu placere la intrebari.

  11. Multumesc de raspuns si felicitari pentru un program asa reusit! Anul acesta ce subiect veti alege?

  12. Buna, ma numesc Bakai Magdalena, sunt bibiotecar la Biblioteca Municipala Gheorgheni (jud,. Harghita).

    Cred, ca biblioteca ar putea sa editeze publicatii, prin care valorifica si pune la dispozitia comunitatii in care functioeaza bibliografia locala.

    Recent am editat o carte in limba maghiara, cu personalitatile de seama din Gheorgheni. Speram sa urmeze si alte volume. Acum in era Internetului, un alt pas ar fi sa publicam aceste informatii si pe web.

    Datele cartii:
    Gyergyo neves emberei. Gheorgheni: Biblioteca Municipala, Asociatia Prietenilor Cartii Pro Libris, 2008. 80 p. – il. ISBN 10-973-8387-46-9, ISBN 13-978-8387-46-1.

    • Va felicit pentru initiativa dumneavoastra! O biblioteca trebuie sa aiba cat mai multe astfel de initiative. Este un mod de a participa la viata comunitatii, de a face comunitatea sa interfereze cu biblioteca.Trebuiesc convinsi oamenii ca biblioteca este sursa de lumina , este ca o candela in care trebuie sa pui continuu ulei si fitil pentru a avea lumina. Oamenii trebuie sa treaca pe langa biblioteca si sa vada lumina din interior ; sa simta speranta ca acea biblioteca le va da copiilor lor mai mult decat ce au putut lua ei de la ea !
      Mici carticele editate sub egida bibliotecii si oferite copiilor sau bibliotecilor scolare la preturi promotionale pot deschide si gustul pentru lectura, dar mai ales pot suda o relatie intre viitorii adulti si locul unde si-au inceput formarea intelectuala.

  13. In data de 7 august se va organiza la Odorhei (jud Harghita) Noaptea bibliotecii. Biblioteca se va deschide seara la 7, vizitatorii vor putea citi, vor putea viziona filme, sau imprumuta documente (daca sunt inscrisi). Ei pot participa si la un concurs de cultura generala, care consta in rezolvarea unui qviz, pentru care se pot folosi de cartile din biblioteca. Cei care raspund corect la intrebari, vor primi premii in carti. In paralel vor fi proiectii de filme in sala multimedia. ( http://biblioudv.ro/nyitott2008.html )

  14. Deci au existat pana acum activitati de noapte in mai multe biblioteci din Romania? Ce ar fi daca s-ar organiza bibliotecile si ar avea o astfel de noapte in toata tara, in aceeasi timp? Evident, fiecare dupa putirinta, dar oricum ar fi un gest care ar fi foate bun pentru moral si ar aduce vizibilitate. Ce ar fi sa avem o noapte a bibliotecilor inainte de ziua bibliotecarilor?

  15. Ce spuneti de acesti bibliotecari:

  16. Vezi un proiect/program pe care incearca sa-l impuna Michael Stephens: the transparent library: http://tametheweb.com/category/the-transparent-library-library-journal/

  17. Noi servicii şi noi profesii

    Servicii noi oferite de unele biblioteci publice spaniole:

    – consiliere privind găsirea unui loc de muncă, în scrierea curricumului şi chiar crearea unei baze de date de curriculumuri astfel încât firmele să poată selecta de acolo angajaţii

    – ore de informatică şi engleză

    – înscrierea la programe de muzică, dans şi teatru

    – realizarea de saloane ale tinerilor (Teen Rooms) unde se poate asculta muzică, se pot reuni cu prietenii sau se pot juca cu videoconsola

    Pe de altă parte şcolile de biblioteconomie scot profesii precum:

    – arhitect al informaţiei (crează prototipul unui site, structurează şi organizează conţinutul)

    – administrator de baze de date

    – edimaster (responsabil de gestiunea continuă a unui site, adăugarea de informaţie şi ţinerea la zi)

    – analist strategic
    vezi: http://blogues.ebsi.umontreal.ca/jms/index.php/2009/03/04/584-revision-complete-de-la-maitrise-en-sciences-de-l-information

  18. In Olanda se lucreaza deja la un proiect de integrare a jocurilor pe computer in bibliotecile publice. In principiu se urmareste atragerea copiilor/tineretului in biblioteci. ‘Undercover’, jocurile propuse vor face conexiunea dintre computer si carti; se discuta strategii pentru aceasta conexiune.

  19. in continuarea acestei discutii, am gasit un mesaj in care se vorbeste despre servicii notariale gratis date in biblioteci din Torino: http://www.comune.torino.it/ro/documente/notarul-poate-fi-consulta.shtml

  20. am o intrebare si as fi recunascatoare sa-mi raspundeti.ce este pt voi istoria?este necesar sa o invatam?argumenteaza.

    • Intru si eu in joc.
      In primul rand istoria face din trecut un eveniment al prezentului. Ne induce intuitii prezente despre evenimente presupus pre-textuale. Ne face sa traim trecutul ca amintire si experienta temporala ca poveste. Cum spune Ioana, incercam astfel sa punem limite identitatii si sa o intarim. Facem din trecut o (semi)fictiune convenabila, chiar daca uneori tragica. Un trecut inasumabil ar fi fatal.
      Se poate trai si fara sa invatam istoria, dar atunci trebuie macar sa stim cum se produce. In felul acesta o putem reconstitui la nevoie.

      Dar acum poti sa ne spui pentru ce ai pus aceasta intrebare?

  21. Am constatat că atunci când cineva este bibliotecar de suficient de mult timp, i se dezvoltă reflexul de a căuta necondiţionat răspuns la toate cererile de informaţii. (Cam aşa cum pompierii, când aud alarma, indiferent dacă sunt de serviciu sau nu, sunt acasă sau dorm, au un reflex de a sări să pornească în misiune.)

    Întrebarea de mai sus este una personală. La astfel de întrebări un bibliotecar nu este obligat să răspundă. Dar nu mă pot abţine, cu atât mai mult, cu cât îmi place întrebarea şi mi-am pus-o şi eu.

    Deci, un răspuns personal. Aşa cum îmi cunosc numele şi istoria personală, care mă leagă de o familie ale cărei întâmplări le cunosc în mare parte, pe mai multe generaţii, aşa spun că sunt băimăreancă, epitet ce mă leagă de o comunitate anume, cu întâmplările, mentalităţile şi cutumele ei, pe care le respect, pentru că aici trăiesc, aşa spun că sunt bibliotecar şi cunosc întâmplările oamenilor şi cărţilor din biblioteca în care lucrez, pe o întindere de mai multe decenii.

    Când încerc să mă definesc, folosesc calificativele cerute de raportarea pe care o fac. Aşa apar calificative ca: maramureşean, dacă mă raportez la alte provincii; român, dacă mă raportez la alte ţări; european dacă mă raportez la Statele Unite, de exemplu; caucazian dacă mă refer la alte rase. O sumă de moşteniri şi caracteristici dobândite prin apartenenţa la un grup.

    Cunoaşterea faptelor şi întâmplărilor acestor grupuri mai mari sau mai mici îmi este necesară în efortul de a înţelege cine sunt şi, mai mult, de ce sunt aşa cum sunt. Cunoaşterea istoriei, pentru mine, ca individ, se circumscrie aşadar unui efort identitar.

  22. Seth Goding, cunoscut teoretician al marketingului, pune in discutie pe blogul lui viitorul bibliotecilor, modelul lor de gestionare a cunoasterii si necesitatea finantarii acestei acumulari organizate de informatii care pare mai ineficienta decat autoacumularea spontana de care da dovada mediul electronic.
    http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/01/the-future-of-the-library.html

  23. Am vazut ca v-ati mutat domeniul, dar cum nu am gasit continuarea acestui post acolo, voi raspunde aici.
    Ceea ce lipseste multor biblioteci din tara este chestionarea periodica a cititorilor asupra subiectelor pe care le prefera. Aceste date se pot organiza destul de usor, chestionarele pot fi hostate pe platforme gratis iar conform rezultatelor, ar trebui ca bibliotecile sa devina din ce in ce mai folosite. De multe ori, nu exista un formular in care sa completez titlurile dorite sau biblioteca nu permite efectuarea de imprumuturi interbibliotecare nationale sau (si mai bine) internationale.

Lasă un comentariu