• Ne-am mutat!

    Acest blog s-a mutat la www.prolibro.eu
  • Subscriem la:

  • Și eu sunt bibliotecar(ă)!
  • Ziua Eliberării Documentelor
  • Ne găsiți și pe:

  • RSS Calendar

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • RSS biblio_ro_feeds

  • RSS Presa despre biblioteci

    • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
  • Selectie de linkuri

  • Foto ProLibro

  • Statistica blog

    • 608.542 accesari

Bibliotecari, muzeografi și schimbările din educație înainte de alegeri

Am primit un mesaj ce conținea trimiterea spre articolul Antonescu către Băsescu: A fi bibliotecar nu înseamnă să fii un fel de boschetar. Evident că titlul acesta m-a făcut să citesc și am aflat astfel că la discuția de la Cluj dintre candidații la președenție Crin Antonescu și Traian Băsescu s-a pomenit  meseria de bibliotecar. Antonescu are în acest articol o întreagă descriere a ce  a vrut să spună Băsescu atunci când, vorbind despre educație, a făcut o greșeală și a spus ca PNL-isul ar fi fost bibliotecar (și nu muzeograf).  Astfel aflăm ce crede  Băsescu, confrom lui Antonescu:

„Ce-i bibliotecarul? Un fitecine care câştigă bani foarte puţini, care nu are bani să-şi cumpere Jeep, care nu are bani să-şi cumpere poşetă Luis Vuitton, care nu are bani să-şi etaleze perle, dacă e doamnă, pe decolteuri, care nu are cum să ne sfideze ca domnul Berceanu, ca toţi ceilalţi domni din anturajul domnului Băsescu. Bibliotecarul e un fel de nimic.”

După asemenea afirmații a trebuit să merg să văd ce anume s-a spus la acea discuție. Aveți aici fragmentul cu pricina:

Nu înțeleg de unde se poate obține interpretarea domnului Antonescu însă cred că sunt câteva lucruri demne de ținut minte din acest fragment. Rolul informației și a celor care știu să o caute, să o găsească și să îi învețe pe ceilalți să o caute par a deveni centrale în procesul educațional spre care tindem. Acest lucru va face ca automat rolul bibliotecarilor, documentariștilor și arhiviștilor să devină important în acest context.

Poate nu ar fi rău însă, până una alta, ca bibliotecarii să îi contacteze pe cei din staff-ul președintelui și să încerce să clarifice pentru ei diferențele dintre calculator, Google și informație. Nu de alta dar nu dă bine ca șeful lor să repete aceste concepte în relație cu educația și să facă iar și iar aceleași confuzii.

5 răspunsuri

  1. Claudia, felicitari ! Dan a scris un articol Aici referitor la acest subiect.

  2. Roxana, multumesc dar nu vad de ce ma feliciti. 🙂
    Mie mi se pare de-a dreptul infricosator cata incredere avem si cat punem la suflet niste vorbe goale. Mai sus am incercat sa prezint cat de usor cadem prada interpretarilor de 2 lei. Mie mi se pare ca Antonescu nu avea de unde sa scoata interpretarea lui atat de jignitoare pentru noi. Voua vi se pare altfel? Ori daca nu avea faptele necesare atunci trebuia sa taca. Nu o fi Basescu cel mai mare admirator al nostru insa ascultand discursul lui se vede ca viziunea legata de educatie nu poate fi urmata fara bibliotecari profesionisti. Faptul ca presedintele sau cei de la educatie nu-si dau seama ca au nevoie de bibliotecari este in parte si vina breslei noastre care nu lucreaza activ la reconstruirea imaginii ei.

  3. Basescu vorbeste despre educatie!!!!! Jignire mai mare adusa educatiei in general, nu cred ca exista!

  4. Pentru semnalarea articolului erau felicitarile!:)

  5. Exact atunci cand Traian Basescu facea astfel de comentarii despre bibliotecari in Cluj-Napoca, tocmai deranja prin strigatele sale in piata unde erau adunati sustinatorii lui, cam aproximativ 60 de bibliotecari adunati pentru perfectionare. Bibliotecarii nu si-au putut desfasura activitatile deoarece se auzeau numai tipete de afara, activitatea desfasurandu-se intr-o sala la Biblioteca Judeteana Octavian Goga, Cluj.

Comentariile sunt închise.